Żeliwne woki z nieprzywierającą powłoką

%c5%bceliwne woki staub i gotowanie bez granic

Jeszcze kilkanaście lat temu trudno byłoby sobie wyobrazić, iż żeliwny wok przybierze tak luksusową formę, że będzie pasował do, nawet, najbardziej wyrafinowanej, nowoczesnej kuchni. Klasyczne, żeliwne woki były toporne, ich estetyka pozostawiała wiele do życzenia, bo, zasadniczo, nie o nią chodziło, a o doskonałą dystrybucję ciepła. Jednak, za sprawą francuskiej marki Staub, cała sytuacja zmieniła się diametralnie. Staub dominuje rynki, rozkochuje w sobie gotujących, bo żeliwny wok z nieprzywierającą glazurą potrafi zdziałać w kuchni cuda. Jest zdolniejszy, niż jego protoplasta.

Żeliwny wok z powłoką nieprzywierającą kontra wok z naturalnego żeliwa

Dobierając żeliwne woki dla potrzeb Klientów naszego sklepu, stanęliśmy przed sporym dylematem. Znamy i cenimy zarówno naturalne żeliwo, jak i żeliwo z powłokami nieprzywierającymi. Ale jednak nie zdecydowaliśmy się dodać do naszej oferty woków z naturalnego żeliwa, bo nie mogą konkurować z francuskimi naczyniami marki Staub.

Różnica polega tu nie tylko na trudnościach z konserwacją naturalnego żeliwa, ale, przede wszystkim na fakcie, że – ponieważ jest ono pozbawione nieprzywierającej glazury – komfort pracy z nim bywa różny. Za mocno przegrzany wok sprawia, że potrawy nieco przywierają, smażenie wymaga większej ilości tłuszczu. I jeszcze jeden, w naszym pojęciu, bardzo duży mankament. Naturalne żeliwo bardzo mocno i, rzecz należy nazwać wprost, brutalnie podbija smaki potraw, pozostawiając lekki, metaliczny posmak, który jest efektem wydzielana się mikroelementów żelaza w trakcie smażenia, czy duszenia w woku.

Genialne smaki z żeliwnego woka Staub

By jednak zyskać doskonałe, wyraziste, niemal arystokratyczne smaki, trzeba użyć woka z powłoką nieprzywierającą, np. woka Staub. Jego powłoki powstają na bazie szklanej emulsji, która jest stapiana z żeliwnym szkieletem woka w olbrzymich temperaturach. Dzięki temu nieprzywierająca glazura jest idealnie gładka, nigdy nie odpryśnie ani nie złuszczy się, jak klasyczne powłoki nieprzywierające.

Jednak fakt, że żeliwny wok Staub wyposażony jest w nieprzywierającą, doskonale antyadhezyjną powłokę-glazurę, nie odebrał mu znamiennej dla żeliwa umiejętności wzmacniania smaków. Wok Staub tworzy ich prawdziwą symfonię. Nie da się tego opisać, trzeba spróbować wokowania w żeliwie Staub, bo to doświadczenie, które zmienia pogląd na gotowanie jako takie.

Do tego dochodzi szereg innych zalet tego, co stworzymy w woku – smażone, czy duszone potrawy będą mieć zwartą, pełną wyrazu konsystencję. Potrawa będzie doskonale nawilżona, bo wok ma wielką powierzchnię parowania. I dodatkowo gotowanie w nim jest nadzwyczaj zdrowe, bo krótkie.

Generalnie rzecz biorąc – gotowanie w żeliwnym woku francuskiej marki Staub ma nieskończoną wręcz ilość zalet. Trudno jednak o tym pisać, bo wrażenia smakowe trzeba przeżyć.

A o tym, co można przygotować w woku, możesz przeczytać w artykule naszego specjalisty - na dole strony, pod listą produktów.