Noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, to arcydzieło tradycyjnego kowalstwa. Noże, których nikt nie utożsamiłby z tą firmą, gdyby położyć przed nim wszystkie noże Chroma. Pozostałe linie są, co tu dużo mówić, komercyjne. Seria Kurouchi Tosa z kolei wyróżnia się absolutnie wszystkim.

 

Noże kute przez mistrzów tradycyjnego rzemiosła

Marka Chroma nie tworzy tej linii noży w swojej głównej kuźni. Zleciła ich kucie mistrzom tradycyjnego kowalstwa z regionu Tosa, którzy zakochani są bez pamięci w górzystym krajobrazie własnego, ukochanego skrawka świata. Noże powstają w maleńkich, rodzinnych kuźniach, które odtwarzają na klingach górzysty krajobraz regionu Tosa - wzór surowych, poszarpanych, nieprzystępnych szczytów.

 

Niezwykła stal i wyjątkowa kolorystyka ostrzy

Nazwa Kurouchi znaczy "niby czarne", bo tak określana jest barwa stali noży z tej linii. Łączona z żelazem jedna z najbardziej ekskluzywnych i trudnych w obróbce stali japońskich, ultra wysokowęglowa stal Blue Steel Aoko, ma nadzwyczajną barwę. Dlatego każdy nóż jest inny, czaruje przeróżnymi kolorami, od grafitowo-czarnego, przez granat, błękit, zieleń, po plamy delikatnego pomarańczu.

 

Ekstremalnie ostre noże

Podziwiając poszczególne noże z linii Haiku Kurouchi Tosa, marki Chroma, przy każdym produkcie zobaczysz nasze subiektywne określenie ich ostrości. Nazwaliśmy je ekstremalnie ostrymi i nie ma w tym słowa przesady. Te noże są wręcz niebezpiecznie ostre - w rękach niedoświadczonego krojącego. Zaawansowany miłośnik kuchni rozkocha się w ich ostrzach, które kroją niemal same.

Połączenie dwóch typów materiałów, czyli stali Blue Steel Aoko i żelaza, hartowanie, kucie noża, całkowicie ręczny proces jego powstawania - wszystko to zaczerpnięte zostało z wiedzy średniowiecznych mistrzów kowalstwa. Dlatego dostaje się nóż wyglądający niemal jak sprzed wieków, choć bardzo nowoczesny, „świeżo” wykuty.

 

Noże, na które się czeka

Noże Haiku Kurouchi Tosa, japońskiej marki Chroma, to prawdziwe unikaty na skalę światową. Kuje się ich stosunkowo niewiele, więc zdarza się, że na poszczególny egzemplarz trzeba poczekać. W ekstremalnym przypadku czekanie trwało i kilka miesięcy. Ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo kroi się prawdziwym, niepowtarzalnym, jednorazowym japońskim arcydziełem.

 

Japońskie noże z linii Haiku Kurouchi Tosa - marki Chroma - są niedostępne w Europie. Jeśli szukasz doskonałych noży, pisz lub dzwoń, a chętnie coś podpowiemy lub przejrzyj naszą ofertę - kategoria: Japońskie noże.

 

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych, pasjonat japońskich noży

Zdjęcia: Grupa Nas Troje