Smażenie, pieczenie i serwowanie na patelniach Scanpan - uczta dla zmysłów

Patelnie z dwoma krótkimi uchwytami, zwane patelniami do serwowania, to jedne z bardziej praktycznych i uniwersalnych sprzętów kuchennych. Idealnie sprawdzają się przy smażeniu, duszeniu, pieczeniu i zapiekaniu potraw. I, rzecz jasna, serwowaniu gorących dań wprost na stół. Sztuką jest stworzyć tak uniwersalną patelnię, której powłoka pozwoli przyrządzać najróżnorodniejsze potrawy całego świata. Od smażonych na minimalnej ilości tłuszczu, przez duszone (czasem tłustsze, np. curry rodem z Indii,) czy pieczone i podpiekane. Z tym idealnie poradził sobie duński producent, marka Scanpan.

Na dole strony znajdziesz film o powłoce patelni Scanpan.

Stratanium i Stratanium Plus – powłoki nowej generacji

Wielu smażących chciałoby móc zyskać na patelni efekt idealnie przyrumienionego mięsa, taki, jak łatwo stworzyć w piekarniku. Okazało się to możliwe dzięki wynalazkowi duńskiej marki Scanpan. Jej tytanowo-ceramiczne powłoki Stratanium i Stratanium Plus, tworzone we współpracy z zawodowymi kucharzami, pozwalają na taki specyficzny eksperyment.

Powłoki Stratanium i Stratanium Plus, stworzone przez markę Scanpan, to bezsprzecznie jedne z najbardziej nowoczesnych, najbardziej zaawansowanych powłok nieprzywierających świata (stan na rok 2019). Scanpan, znany i ceniony za swoje powłoki tytanowe, szanowany za manię doskonałości, przedefiniował smażenie. Poszedł dalej, zarzucając klasyczne powłoki tytanowe na rzecz 5-warstwowych, tytanowo-ceramicznych, wzmacnianych minerałami powłok, które, co specyficzne, zainspirowane są strukturą morskiego piasku. Obie powłoki Stratanium i Stratanium Plus są chropowate. To też odstępstwo od klasycznie gładkich powłok nieprzywierających.

Te powłoki są maksymalnie odporne na ścieranie, doskonale zdrowe, pozwalają smażyć z minimalną ilością tłuszczu nawet najdelikatniejsze potrawy.

Powłoki bezpieczne dla zdrowia

Scanpan to wizjoner. Wyprzedził o kilka lat unijne przepisy, które zabraniają stosowania w powłokach nieprzywierających patelni i garnków kwasów i związków PFOA i PFOS. Prosto mówiąc, te pochodne teflonu są niezwykle szkodliwe dla zdrowia i środowiska. Unia Europejska nakazała w 2015 roku producentom naczyń określać swoje produkty jako PFOA-Free. Scanpan zrobił to wiele lat wcześniej. Podejrzewamy, że wtedy wielu innych producentów, obserwując jego poczynania, dziwiło się takiej ekstrawagancji. Wystarczyło poczekać kilka lat i nagle okazało się, że to, co było pozorną fanaberią Duńczyków, zaczęło obowiązywać wszystkich.

Na patelniach z powłokami Stratanium i Stratanium Plus mogą bez obaw smażyć alergicy, czy osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.