Owalne żeliwne garnki Staub to najlepsze brytfanny świata

Niezliczone rzesze gotujących nie wyobrażają sobie życia bez brytfanny. I, co nas, jako wielkich miłośników doskonałej kuchni bardzo cieszy, gro smakoszy sięga po brytfanny z żeliwa. Pieczony kurczak, gęś, kaczka, aromatyczne mięsa, zapiekanki, czy domowy chleb lub ciasto - to wszystko powstanie w wyśmienitym, owalnym garnku z żeliwa znanej francuskiej marki Staub. To naczynie, które sprawdzi się idealnie tak w piekarniku, jak i na kuchence, będzie służyć Ci wiernie przez długie dekady. Dobrze traktowane doskonałej jakości żeliwo jest niemal nieśmiertelne. Trudno rozstać się z żeliwną brytfanną Staub też z tego powodu, że potrafi tworzyć potrawy o zupełnie nieziemskich smakach.

Na dole strony znajdziesz nasze filmy o żeliwnych garnkach Staub - obejrzyj koniecznie!

Brytfanno-garnek, garnko-brytfanna, czyli niezwykle uniwersalne naczynia

Jak już napisaliśmy - żeliwne brytfanny Staub, które pokrywa doskonałej jakości powłoka zapobiegająca przywieraniu, spełnią się zarówno w roli naczynia do pieczenia, jak i gotowania. I nie ma zupełnie, najzupełniej znaczenia, co życzysz sobie w nich przygotować, bo żeliwo Staub potrafi zrobić, dosłownie, wszystko. Od pieczeni, zapiekanek, przez zupy, po sosy, ciasta, czy nawet delikatne desery. Można w nim serwować lody, jeśli ktoś ma na to ochotę. Można też potraktować żeliwny, owalny garnek jako przenośną lodówkę – wstawiasz do środka butelki piwa, czy lemoniady, obsypujesz je kostkami lodu, a żeliwo długo podtrzymuje temperaturę. Sprawdziliśmy. Działa.

Wiele zalet żeliwnych naczyń Staub

Żeliwne brytfanny, czy owalne garnki (jak kto woli) pozwolą Ci przygotować potrawy o wyśmienitym smaku i nadzwyczajnym aromacie. Żeliwo ma taką intrygującą właściwość - wzmacnia smaki potraw. To prawdziwe przeżycie, spróbować pieczeni, chleba, czy zupy z żeliwnego garnka. Masz wrażenie, że wszystko smakuje trzy razy mocniej, wyraźniej i ciekawiej. Bo tak właśnie jest.

Dodatkowo - w przypadku żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub genialnie sprawdzają się też doskonale nawilżające potrawę pokrywki. Zostały obmyślone przez kucharzy z gwiazdkami Michelin’a, więc mistrzów nad mistrzami. Specjalne wypustki w pokrywkach sprawiają, że para skrapla się równomiernie i spada (niczym deszcz) na każdy centymetr kwadratowy potrawy. Również dzięki temu zabiegowi żeliwo generuje smaki, o jakich wielu się nie śniło.

Wada, która nie jest wadą - ciężar owalnych garnków, czyli brytfann Staub

Europejczycy nie wpadli (na razie) na pomysł, jak stworzyć lekkie żeliwne naczynia. Potrafią to Japończycy. Europejskie żeliwne garnki, które są warte uwagi, czyli nie stworzono ich z niewiadomego pochodzenia, podejrzanego materiału, są ciężkie. I tyle. Ale za to mamy gwarancje, że wytrwają z nami przez całe dekady, albo i całe życie. Nie jest dla nikogo zaskoczeniem, że  żeliwne naczynia Staub przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Niektórzy twierdzą, że potężna, a czasem wręcz szokująca waga żeliwnych naczyń dyskwalifikuje je. Szkoda wielka, bo do wagi można się przyzwyczaić. Chyba, że ktoś ma problemy zdrowotne, które nie pozwalają używać tak ciężkich naczyń. Ale i tu jest rozwiązanie - można sięgnąć po japońskie żeliwne garnki Unilloy.

Jeśli masz chrapkę na żeliwo, a boisz się, czy Twój wybór jest trafiony…

…dzwoń, pisz, pytaj, bo wiemy o żeliwie Staub niemal wszystko. Testujemy je od długich lat, przygotowaliśmy w okrągłych i owalnych garnkach i brytfannach niemal wszystkie najbardziej popularne potrawy. I chętnie podzielimy się naszą wiedzą.

A jeśli masz do nas, do Cieszyna, niedaleko, wpadnij do studio, a będziesz mógł wypróbować genialne naczynia Staub.

« 1 3 4
« 1 3 4

Chcesz spróbować potraw marzeń? Sięgnij po żeliwne naczynia Staub

Wygrzewanie żeliwnych garnków i patelni - 2 proste metody

Ostrzegamy, jak nie wygrzewać żeliwnych naczyń

Jak upiec chleb w żeliwnym garnku Staub?