Woki

1 woki najlepszych producent%c3%b3w w sklepie presti%c5%bcowakuchnia

Wok to jedno z najstarszych naczyń świata. Jego historia sięga kilku tysięcy lat wstecz. Mimo że wok jest niezwykle stary, a w wielu częściach świata jest absolutnie kultowym i niezbędnym naczyniem, w Polsce ciągle jeszcze nie jest tak doceniany, jak na to zasługuje. Z drugiej strony, Polacy dopiero odkrywają przyjemności kuchni z różnych rejonów świata, więc pewnie i czas woka nadejdzie. Wok to naczynie nadzwyczaj uniwersalne. Można w nim smażyć, gotować, dusić, a w efekcie zyskuje się smaki, o jakich nie miało się wcześniej pojęcia. Czas, by spróbować potraw z woka.

Wybraliśmy woki tylko kilku producentów

W naszym sklepie Prestiżowa Kuchnia wybraliśmy woki wyłącznie paru światowej klasy producentów. Wybór ten był podyktowany wieloletnimi doświadczeniami naszego specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, który przetestował w swojej karierze niezliczoną ilość woków wykonanych z najróżniejszych materiałów. I zdecydował, że doskonale sprawdzają się woki z żeliwa wyposażone w powłokę nieprzywierającą marki Staub, nieprzywierające i stalowe woki belgijskiego producenta – Demeyere oraz woki z powłokami tytanowymi takich producentów jak WOLL, Ballarini i Zwilling. Na uwagę zasługują też graniowe woki włoskiej marki Ballarini.

To, co prezentuje Prestiżowa Kuchnia, nie ma wiele wspólnego z klasycznym, znanym z azjatyckich kuchni wokiem. Bo tam korzysta się, nade wszystko, z woków ze stali węglowej, woków tanich, które wyrzuca się, gdy tylko się przepalą. Nam z kolei zależało na zebraniu w jednym miejscu takich woków, które wytrwają przez całe lata, czy nawet i dekady. Dlatego padło na żeliwo i bardzo zaawansowaną stal Demeyere, łączoną z opatentowanymi stopami.

Wok musi wiele wytrzymać

Europejscy producenci, jak Staub, Demeyere, Zwilling, Ballarini i WOLL gwarantują swoim wokom wielką odporność termiczną, odpowiednią sztywność konstrukcji, która nie wypaczy się po latach używania. I, nade wszystko, materiały, które nie emitują w głąb potraw żadnych szkodliwych substancji.

Ponieważ wokowanie to szybki i dynamiczny proces przyrządzania warzyw, mięs, potraw jednogarnkowych, itp., naczynie, w którym przyrządza się najróżniejsze potrawy kuchni z całego świata, musi być bardzo pewne. Pewne w tym sensie, że podoła zarówno wysokim temperaturom, jak i w maksymalnie szybkim czasie przyrządzi potrawy, które nie stracą na chrupkości i aromacie. Prawdziwie luksusowy wok zadba o to, by Twoje warzywa były odpowiednio sprężyste, a szykowane w tym samym czasie mięsa miękkie, soczyste i kuszące niezwykłym smakiem.

Szybkie tempo wokowania

Za co kochamy woka, a o czym wielu nie-wokujących nie wie? Duża przestrzeń parowania – dzięki specyficznie ukształtowanej misie woka – pozwala przyrządzić nawet skomplikowaną potrawę w 15-20 minut. Nie dość tego – z racji krążącej w naczyniu pary gotowanie w woku jest niezwykle zdrowe. Witaminy i wartości odżywcze zostają wewnątrz potrawy. I sprawa ostatnia – nie do opisania, bo do spróbowania – bogactwo smaków potraw z woka przekracza pojęcie i wyobrażenie. Tu nic nie smakuje „sobą” – marchewka przechodzi smakiem azjatyckich grzybów, pędy bambusa wzmacniają cierpkość mięsa, itd., itp. Tu nic nie smakuje jednoznacznie, tak, jak w klasycznej europejskiej kuchni. Potrawa z woka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ciężko odgadnąć, co czym smakuje, bo mamy tu do czynienia z prawdziwym mistrzem iluzji.

« 1
« 1