Każdy, kto przegląda ofertę sklepu PrestiżowaKuchnia.pl, z pewnością od razu zauważy, że nasza oferta jest stosunkowo niewielka, czasem wręcz okrojona, jeśli porównywać ją z tym, co można znaleźć w innych sklepach. Wynika to z prostego faktu - chcemy proponować naszym Klientom tylko ten sprzęt, który znamy, cenimy i testujemy. Nie dobieramy go dla ilości, ale dla jakości.
Świadomy wybór
Bardzo często z niepokojem wytrzeszczamy oczy, czekając na wyrok naszego specjalisty - przetrwa dany sprzęt, czy nie? Ostanie się w naszej ofercie, czy jednak się rozstaniemy? Dostajemy ofertę jakiegoś producenta, analizujemy ją wnikliwie i decydujemy, czy jego sprzęt jest wart uwagi. Ale ta decyzja to dopiero początek długiej drogi. W trakcie testów z niepokojem czekamy, co się z tego wszystkiego wykluje. A wykluwa się bardzo różnie. Czasem nawet producent, za którym skoczylibyśmy w ogień, zaproponuje jakiś kuchenny absurd (choćby ceramiczne, genialnie przywierające patelnie Silit, którego to producenta bardzo ceniliśmy za ceramiczne garnki - piszemy w czasie przeszłym, bo Silit, niestety, już nie istnieje, o zgrozo!!!). Stąd dobieranie jakościowe, a nie ilościowe, jest stresujące i długotrwałe. Niestety, dopiero po czasie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy to, co testujemy, nadaje się do wprowadzenia do naszej oferty.
Uczyliśmy się na własnych błędach
Kiedyś, bardzo, bardzo dawno temu, robiliśmy to, co wszyscy - jeśli sprzęt wydawał się godny zaufania, ciekawy, pochodził od renomowanego producenta, byliśmy przekonani, że się sprawdzi. A tu po roku, dwóch, zaczynały się problemy. I to nie tylko w naszej kuchni, gdzie sprzęt testowaliśmy, ale i - czasem - w kuchniach Klientów. Dlatego odrzuciliśmy tę praktykę.
Oczywistym jest, że nie możemy odpowiadać za to, co oferuje producent. Ale możemy za to stwierdzić, czy chcemy wystawiać jego sprzęt w naszym, cieszącym się już ustaloną renomą sklepie (niegdyś - sklepach - póki SmakProstoty, sklep-weteran nie spłonął wraz z serwerami niepokonanego podobno francuskiego OVH).
Żeby dobierać, trzeba się znać
Traktujemy naszą pracę jako ważną i odpowiedzialną powinność ludzi dojrzałych i świadomych. Dlatego nasz sklep (niegdyś - sklepy) obsługiwany jest przez ludzi przez długie lata uczących się o technologiach kulinarnych. Nie zatrudniamy studentów, którzy znikną po tygodniu, bo skończy się ich staż. Nie zatrudniamy też osób, które nie interesują się szeroko pojętymi kulinariami. I, co najistotniejsze, naszemu zespołowi od samego początku przewodzi specjalista z tej branży, który ma za sobą już ponad 25 lat doświadczeń i praktycznych i teoretycznych. Dlatego sami tworzymy procedury testowe naszego sklepu, wiemy, na co zwracać uwagę, a co można odpuścić. Zdajemy sobie też sprawę, czego ze sobą nie porównywać, bo miałoby to taki sens, jak zestawianie słonia z mrówką.
Jakie produkty możesz znaleźć w naszej ofercie?
Wybieramy marki o gigantycznej tradycji, czasem nawet i liczącej sobie potężnie ponad 200 lat. To producenci, którzy zmienili oblicze świata kulinariów – czasem na przestrzeni wieków, czasem dekad, a czasem zaledwie kilku lat.
Zajmujemy się markami, które mają bardzo rozwinięte działy badań, przeprowadzają liczne testy, wprowadzają patenty, stosują nowoczesne, dbające o zdrowie technologie i raz po raz coś nowego odkrywają.
Dodatkowo - zawsze są to marki, które ściśle współpracują z najsłynniejszymi kucharzami świata, więc możemy mieć pewność, że ich produkty były testowane u samego źródła.
Te marki, których produkty oferujemy w sklepie PrestiżowaKuchnia.pl, zawsze trzymają w ryzach swoich designerów, którzy muszą podporządkować swoją twórczą inwencję odkryciom działów badań, inżynierów zajmujących się technologiami kulinarnymi i, rzecz jasna, kucharzy. Bo sam design w tej materii to sprawa drugorzędna.
Z drugiej strony znajdziesz w naszym sklepie dzieła marek, czy pojedynczych twórców, którzy stali się legendą w swojej dziedzinie. Dotyczy to, nade wszystko, japońskich noży, ręcznie kutych przez mistrzów kowalstwa, uczących się przez całe życie swojego niezwykle trudnego fachu. Tu z kolei mamy do czynienia z wielowiekową, przekazywaną z pokolenia na pokolenia tradycją i wiedzą.
Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych
i zespół sklepu PrestiżowaKuchnia.pl
Zdjęcia: DepositPhotos