Głębokie stalowe patelnie

1 stalowe patelnie demeyere z wieloma patentami

Belgijska marka Demeyere podeszła do kwestii konstruowania stalowych, głębokich patelni w iście naukowy sposób. Producent przez całe lata testował odporność stali na przegrzanie, jej zachowania w trakcie naprężania i rozprężania na kuchni. Chciał też stwierdzić, jak uszlachetniona przez niego stal Silvinox i stosowane w naczyniach przeróżne stopy wpłyną na funkcjonalność i długowieczność głębokich, konikalnych patelni sauté oraz patelni szefa kuchni. Okazało się, że tego typu patelnie muszą spełniać dość restrykcyjne, specyficzne wymagania. O tym przeczytasz poniżej.

Demeyere to intrygujący producent, którego interesuje nie tylko kwestia wyprodukowania doskonałych technologicznie naczyń, ale stworzenie wycyzelowanych, inżynieryjnych projektów. Bo patelnie marki Demeyere (niezależnie od ich formy), to wcielona nauka w służbie kuchni i zdrowego gotowania.

Głęboka patelnia musi mieć odpowiednią konstrukcję

Demeyere poświęciło lata badań, by z niezwykłą precyzją wiedzieć, iż każdy typ stalowych naczyń musi być – z racji swojej funkcji – odmiennie skonstruowany. Jeden typ patelni będzie miał potężne, grube, wielowarstwowe dno, które pozwala doskonale akumulować ciepło (patelnie szefa kuchni), inny typ patelni będzie musiał mieć i ścianki i dno tej samej grubości, co podwyższy odporność termiczną całej konstrukcji (patelnie sauté).

Dopiero, kiedy Demeyere wypuściło na rynek swoje stalowe patelnie sauté i głębokie patelnie szefa kuchni, świat przekonał się, z jak doskonale obmyślonymi i zaawansowanym technologicznie naczyniami ma do czynienia.

Patelnie sauté Demeyere – serie Johnn Pawson, Atlantis i Apollo - mają ścianki i dna stworzone z wielu warstw stali, aluminium, stopu aluminium i specjalnego, obmyślonego przez Demeyere trójwarstwowego, niezwykle odpornego na przegrzanie stopu Tripleinduc.

Co wyróżnia głębokie stalowe patelnie z serii Industry

Najnowsza kolekcja naczyń Industry ma z kolei 5-warstwowy stop w ściankach i dnie patelni sauté, który choć o dwie warstwy uboższy niż opisane wyżej serie, ma niemal identyczne właściwości termiczne i mechaniczne. To dowód na to, że belgijski producent cały czas ewoluuje i wprowadza przeróżne, technologiczne innowacje do swoich produktów.

Dzięki wielowarstwowym konstrukcjom patelnie sauté idealnie rozprowadzają ciepło od dna, aż po brzegi. To niezwykle ważne w smażeniu techniką sauté, duszeniu warzyw, tworzeniu sosów itp. Więcej o przeznaczeniu patelni sauté przeczytasz w artykule naszego specjalisty – na dole strony.

Inaczej skonstruowane są stalowe głębokie patelnie szefa kuchni, które mają bardzo grube, wielowarstwowe dna i nieco chudsze ścianki (serie Apollo, Atlantis, John Pawson) oraz pięciowarstwową konstrukcję dna i ścianek (Industry).

Tu z kolei chodzi o to, by samo dno patelni było niezwykle odporne na przegrzanie, czy wypaczenia. Ścianki nie muszą być tak grube, jak dno, ponieważ ono, nade wszystko, jest odpowiedzialne za emitowanie ciepła trafiającego w głąb potrawy. Dzięki potężnemu dnu ciepło niezwykle szybko i równomiernie rozgrzewa też pionowe ścianki patelni, by smażone, duszne, czy podpiekane potrawy przyrządzały się w optymalnych warunkach.