Stalowe patelnie do serwowania

1 wygodne serwowanie na stalowych patelniach demeyere

W Polsce dopiero zaczyna się trend, który jest już od dekad niezwykle popularny na całym świecie. Myślimy o idei patelni do serwowania. Dotychczas patelnie z dwoma krótkimi uchwytami były kupowane nade wszystko z racji wygody przechowywania ich w półce. Drugorzędną rolę pełnił fakt, że można je doskonale wykorzystać w piekarniku. A to, by zabrać patelnię ze sobą do ogródka, czy na taras, by serwować wprost z niej smażone, duszone, czy pieczone przysmaki, zakrawało na ekstrawagancję. Szczęściem, trendy się zmieniają, a świadomość rośnie.

Niezwykła stal Silvinox patelni do serwowania marki Demeyere

Jedne z ciekawszych patelni do serwowania oferuje belgijska marka Demeyere, mistrz stali szlachetnej, która niewiele ma wspólnego z klasyczną stalą. Wystarczy powiedzieć, że wszystkie linie patelni do serwowania belgijskiego producenta wykonane są ze stali Silvinox, która stanowi jeden z ciekawszych patentów tej marki. Pozbawiona mikroelementów żelaza stal Demeyere jest srebrzystobiała i taką pozostanie przez całe dekady. Jest to jedyna stal, która nie błękitnieje pod wpływem wysokich temperatur, stąd takie patelnie będą zawsze eleganckie, niezależnie od tego, jak często będzie się ich używało nawet w piekarniku.

Stal Silvinox jest nie tylko elegancka, ale i niezwykle higieniczna, gdyż nie pozostają na niej odciski palców, a tym samym nie przenoszą się na nią bakterie. O wielkiej świadomości Demeyere i przywiązaniu do higieny świadczą też próżniowo spawane uchwyty, które mocowane są do patelni tak, by między ścianką, a uchwytem nie było najmniejszej przerwy, czy szczeliny, w której mógłby się gromadzić brud i bakterie.

Czemu służy wielowarstwowa konstrukcja stalowych patelni z dwoma uchwytami?

Wszystkie patelnie do serwowania marki Demeyere mają zjawiskowo sztywną, odporną na przegrzania konstrukcję, którą zawdzięczają 7 warstwom stali, stopów aluminium, czystego aluminium i opatentowanego przez Demeyere stopu Tripleinduc. Wszystkie warstwy działają na zasadzie synergii, niezwykle przyspieszając nagrzewanie patelni. Dzięki nim właśnie stalowe patelnie do serwowania bardzo długo akumulują ciepło, stąd można je bez obaw postawić na ogrodowym nawet stole, gdzie jedzenie będzie długo ciepłe.

Demeyere oferuje dwa typy patelni do serwowania – klasyczne, bez pokrywek, ze ściankami wysokości około 5 cm, które, poza smażeniem, nadają się doskonale do duszenia mięs, przyrządzania potrawki z drobiu, czy królika, pieczonych udek, czy nawet i domowej pizzy. W tych patelniach przyrządzi się lasagne, czy zapiekanki. Bez obaw można też piec w nich ciasta, tarty, czy nawet serwować słodkie desery, jak sernik na zimno.

Garnko-patelnie Demeyere

Demeyere zadbało też o tych, którzy cenią sobie potrawy jednogarnkowe - druga odsłona ich patelni do serwowania przypomina patelnio-garnek w kształcie kociołka. To, nade wszystko, idealne patelnie do duszenia i zapiekania sporych porcji warzyw i mięs. Risotto dla całej rodziny, czy gulasz lub nawet bigos będą smakowały wyśmienicie i długo będą ciepłe dzięki 7-warstwowej konstrukcji patelni i zaawansowanym technologiom Demeyere.

Dla podkreślenia wyjątkowości swoich patelni producent proponuje domowym użytkownikom aż 30 lat gwarancji.