Świat patelni ze stali szlachetnej, co możemy powiedzieć z pełną odpowiedzialnością, po wielu latach testowania stali w kuchni, dzieli się na patelnie Demeyere i wszystkie pozostałe. Nawet metalurdzy, ludzie skrajnie podejrzliwi co do umiejętności stalowych patelni, są zgodni, że to, co potrafi patelnia Demeyere, to czysty przejaw geniuszu. Producent zadbał, by każda z linii jego klasycznych stalowych patelni wyróżniała się nie tylko stylistyką, ale miała w sobie jakiś patent, czy rozwiązanie, które zostało opracowane przez zespół najlepszych kucharzy i inżynierów marki Demeyere.
Jeśli masz wątpliwości, czy patelnia stalowa jest dla Ciebie, obejrzyj nasz FILM.
Belgijski królewski dwór zobowiązał markę Demeyere, by tworzyła swoje wyśmienite patelnie tylko i wyłącznie w kraju. To jeden z dowodów na to, jak niezwykle dumni są Belgowie z tego prawie już 100-letniego producenta. Od samego początku, a w szczególności od lat 60-tych XX wieku rodzinna firma Demeyere dokonuje przeróżnych przełomów w dziedzinie stalowych naczyń.
Szereg linii klasycznych, patelni ze stali szlachetnej, które posiadają długi uchwyt, wyposażone są w najbardziej zaawansowaną obecnie demeyerowską technologię konstrukcji szkieletu – serie Senses i Industry to patelnie 5-warstwowe, z kolei linie John Pawson, ProLine i MultiLine - mają aż 7 warstw. Taka konstrukcja składająca się ze stali, stopu aluminium, czystego aluminium i opatentowanego przez Demeyere stopu Tripleinduc jest nie tylko odporna na bardzo wysokie temperatury, ale nigdy nie odkształci się i zawsze pozwoli na optymalne, równomierne smażenie na całej powierzchni patelni. Zjawiskowym w przypadku stali Demeyere jest to, że niektóre z linii, np. seria John Pawson, jest odporna na temperatury sięgające powyżej 600 stopni Celsjusza. To prawdziwy fenomen w świecie stali.
Choć nasz specjalista nie jest zwolennikiem teorii smażenia bez tłuszczu, bo ona sama z siebie została sztucznie rozdmuchana przez laików w Internecie, jednak na patelniach Demeyere taki zabieg da się przeprowadzić bez szkody i dla patelni i dla smażonych mięs, czy ryb. Oczywiście, w taki sposób można smażyć przede wszystkim tłustsze mięsa, czy ryby, z kolei chudsze smaży się z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Na tyle niewielkim, że konkurencyjne patelnie ze stali nierdzewnej odpadają w przedbiegach.
Smażenie na patelniach Demeyere odbiega od smażenia na innych stalowych patelniach. Trzeba liczyć się z tym, że patelnia – nawet na gazie – rozgrzeje się błyskawicznie i w oka mgnieniu obsmaży mięsa, ryby, czy warzywa lub placki ziemniaczane.
Wbrew pozorom na stalowych patelniach Demeyere genialne smaży się jajecznicę, omlety, czy naleśniki. Trzeba pamiętać, by mocno rozgrzać patelnię ze stali szlachetnej, rozpuścić na niej tłuszcz, a potem zmniejszyć drastycznie płomień do minimum lub też nawet odstawić patelnię z palnika - smaży się tu na cieple zakumulowanym wewnątrz konstrukcji wielowarstwowej patelni.