• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Japońskie noże Tojiro - niebywała różnorodność

Japońska marka Tojiro należąca do potężnego koncernu Fujitora, była przez dekady postrzegana jako firma, która tworzyła dobre i niedrogie japońskie noże. Ponieważ Tojiro pojawiło się na europejskich rynkach w czasach, gdy jeszcze dostęp do ortodoksyjnych, tradycyjnych japońskich noży był utrudniony, miała dość wygodny start. Gigantyczna grupa nawet zawodowych kucharzy decydowała się na wymianę swoich europejskich noży na ostrza Tojiro. Ale, kiedy konkurencja zrobiła się spora, a rynek noży bardzo wymagający, Tojiro musiało zmienić kurs.

 Noże Tojiro zobaczysz w naszych filmach na dole strony - koniecznie obejrzyj!

Miliony krojących nie mogą się mylić! Noże Tojiro i krojenie na 102

Jak ostrzyć japońskie noże na kamieniach ceramicznych? PODSTAWY

Tojiro Shippu - wyjątkowo subtelne japońskie noże

Tojiro potrafi zaskakiwać - ręcznie kuta linia ekskluzywnych noży

W 2016 roku linie znanych już na rynku i często opatrzonych noży marki Tojiro uzupełniły, co zdumiewające, prawdziwe arcydzieła, unikaty na skalę światową. Tojiro zleciło małym, mistrzowskim, ortodoksyjnym kuźniom wykucie noży, które wcześniej nie miałyby racji bytu w portfolio tej marki. Powstały zupełnie nadzwyczajne, 21- i 63-warstwowe noże z linii Handmade Exclusive (niestety, co rozczarowujące, Tojiro wycofało się z tej serii noży).

To, co pokazała marka Tojiro, przerosło oczekiwania wszystkich, nawet bardzo wymagających kucharzy. 21-warstwowe noże powstały ze stali Yasuki Shirogami, z kolei noże 63-warstwowe ze stali VG-10. Damasceńskie, niezwykle malownicze ostrza są, niestety, drogie, ale cenę usprawiedliwia zupełnie wyjątkowa jakość i piękno, które urzeka każdego krojącego.

Niestety, co nas bardzo przygnębiło, w 2022 roku seria Exclusive przestała istnieć.

 

Noże Tojiro dla początkujących i zaawansowanych

Jeśli ktoś jednak dopiero zaczyna przygodę z japońskim nożem, ze spokojem może zawierzyć naszemu wyborowi noży Tojiro, czyli liniom Shippu, Shippu Black, czy Tojiro PRO.

Bardziej zaawansowani krojący, sushi-masterzy, czy osoby biegle władające japońskim nożem znajdą coś dla siebie wśród serii Aogami oraz Aogami Damast (obie serie skończyły się, niestety, w 2023 roku). Te, wykute z ekskluzywnej, wymagającej doskonałej znajomości warsztatu stali Aogami, to odpowiedź marki Tojiro na prośby tych, którzy chcieli poczuć w ręce japoński, ortodoksyjny nóż w przyzwoitej cenie.

Musimy się do czegoś przyznać. Wybraliśmy z oferty marki Tojiro tylko jej najbardziej reprezentatywny wyrywek. Producent proponuje mnóstwo linii, które jednak, w opinii naszego specjalisty, nie pasowały do istoty wyposażenia sklepu Prestiżowa Kuchnia w to, co najbardziej wyjątkowe.