Choć świat zdominowały elektronicznie sterowane ekspresy do kawy o różnym stopniu zaawansowania, jednak Włosi z wielkim zaangażowaniem produkują mechaniczne, często ręcznie obsługiwane ekspresy. Słynna marka Bugatti nigdy nie zrezygnowała z pomysłu swojej designerskiej maszyny do kawy, ciśnieniowego ekspresu Diva, który parzy najdoskonalsze espresso. Kawa z ekspresu Bugatti smakuje tak, jak prawdziwa kawa parzona w kafejkach z połowy XX wieku. Kiedy delektować się parzonym przez Divę espresso, można poczuć, jakby świat się zatrzymał.
Tajemnicą doskonałej kawy są nie tylko idealnie wypalone ziarna. Ogromną rolę, jak mówią znawcy – aż 95-97% całego procesu parzenia kawy, bierze na siebie ekspres. Od jego umiejętności i mocy zależy, czy będziesz się delektować kawą z prawdziwego zdarzenia, czy zaledwie jej namiastką i cieniem.
Włoska marka Bugatti z niezwykłym pietyzmem dba o to, by proces parzenia kawy był realizowany zgodnie z restrykcyjnie przestrzeganymi regułami. I tak temperatura wody wynosi 95 stopni Celsjusza i, w przypadku ekspresu Diva, jest zawsze stała. Dodatkowo, ciśnienie pompy o wartości 15 bar gwarantuje, że woda będzie przepływać przez portafiltr z odpowiednią siłą, a co za tym idzie powstanie idealnie smakujące, doskonale esencjonalne espresso z piankową cremą.
Diva pozwala przygotować też inne typy kawy. Wystarczy za pomocą dyszy, w którą wyposażony jest ekspres, spienić mleko, by mogło powstać pyszne cappuccino, czy wielobarwne latte lub inne rodzaje kawowych i kawowo-mlecznych napojów.
Porcelana, w której serwuje się espresso, też musi mieć odpowiednia temperaturę. I o to również zadbało Bugatti – stalowa płyta na wierzchu konstrukcji ekspresu dba o podgrzewanie filiżanek.
Bugatti proponuje największym ortodoksom, wielkim miłośnikom kawy dwie odmiany swoich ekspresów – klasyczną już Divę (którą steruje się za sprawą 3 przycisków) oraz jeszcze prostszy w obsłudze ekspres Diva Evolution. W nowszym modelu zredukowano czas i zabiegi konieczne do spieniania mleka, by cappuccino było jeszcze szybciej gotowe.
W ekspresie Bugatti fascynuje do dziś to, że nie ma w nim elektroniki. Trzeba się samemu troszkę postarać, by stworzyć własnymi rękami i 3 przyciskami kawowe arcydzieło.
Rozpoznawalny design Divy Bugatti sprowadza się do dwóch elementów – przepięknego, przypominającego kielich kwiatu kształtu oraz zupełnie niespotykanego, analogowego manometru, który do złudzenia kojarzy się z zegarami starych samochodów. Diva jest i chyba już na zawsze pozostanie jednym z najpiękniejszych włoskich ekspresów do prawdziwie włoskiej kawy.
Dumny ze swojej maszyny do kawy producent wprowadził na rynek sporo wersji zindywidualizowanego sprzętu. Mamy tu ekspresy do kawy ręcznie oprawiane w skórę i jeans, ekspresy zdobione kryształami Swarovskiego oraz Divę, którą pokrywa 24-karatowe złoto. Seria IndiVidual, do której należą opisane ekspresy, posiada certyfikat wyjątkowości. Kupując taki ekspres, dostaje się prawdziwe dzieło ludzkich rąk i nieskończonej pasji.