Wok staje się niezwykle popularny w polskiej kuchni. Zaczyna go doceniać coraz większa grupa gotujących z rozmachem i tych, którzy chcą posmakować potraw kuchni całego świata. Zaletą woka jest to, że dusi i smaży wręcz błyskawicznie. A jeśli dodać do tego talenty miedzi ukrytej pod warstwami stali w wokach z kolekcji Copper Core marki Falk, zyskujesz prawdziwego kuchennego demona prędkości. Stalowo-miedziany wok potrafi wzmacniać smaki, więc przygotuj się na eksplozję zupełnie nowych doznań. Ręcznie tworzone luksusowe woki marki Falk to sprzęt, bez którego trudno się obejść.
Na dole strony obejrzysz film o stalowo-miedzianych naczyniach Falk.
Nazwa marki Falk Culinair dla wielu miłośników naczyń klasy Super Premium jest symbolem naprawdę niezawodnego gotowania. Rodzinna firma, w której pracuje obecnie już trzecia generacja mistrzów miedzi, raz po raz tworzy coś niezwykłego. I tak po triumfie technologii bimetal (Falk połączył na stałe gruby dysk miedzi ze stalą, tworząc masywne, niemal niezniszczalne naczynia z miedzianych kolekcji Classic i Signature) przyszedł czas na kolejne odkrycie. Tym razem Falk zastosował w serii naczyń Copper Core trimetal. Z maestrią połączył na stałe stal austenityczną, 2,5 mm grubości miedziany dysk i stal ferrytyczną. Z takiego materiału powstają wszystkie naczynia z linii Copper Core, których trzon tworzy właśnie gruby, miedziany dysk. Czyli - mamy tu jeszcze bardziej zaawansowaną technologię niż w przypadku klasycznych, miedzianych naczyń Falk.
Warto wspomnieć, że zarówno bimetal, jak i trimetal powstają pod naciskiem 850 ton na cm kwadratowy. W ten sposób materiały, które niespecjalnie się lubią, tworzą jedność. Ich atomy przenikają się. W efekcie zyskujesz niezwykle odporne naczynia, które, nieprzegrzewane, wytrzymają grubo ponad 100 lat.
Ci, którzy często wokują, muszą liczyć się z tym, że jeśli będą korzystać z naczyń ze średniej półki, przyjdzie im raz na jakiś - dłuższy lub krótszy - czas wymieniać woka. Zupełnie inaczej rzecz ma się w przypadku naczyń klasy Super Premium. Ten wok wytrwa z Tobą, Twoimi dziećmi i prawdopodobnie też Ich dziećmi, bo żywotność ręcznie tworzonych, stalowo-miedzianych naczyń jest podobna, jak długowieczność miedzianych garnków, woków i patelni. Bezproblemowe działanie przez, nawet, ponad 100 lat, to dla nich niewielkie wyzwanie.
Oczywiście, naczynia klasy Super Premium, jak np. stalowo-miedziany wok, mogą wydawać się na pierwszy rzut oka drogie. Ale, jeśli policzyć oszczędność, która wynika z posiadania woka raz i na całe życie i z umiejętności redukowania do minimum energii potrzebnej do przyrządzania potraw w stalowo-miedzianym woku, całość okazuje się wcale nie kosztować dużo.