Żeliwne patelnie do grillowania Staub, czyli magia smaków

1 aromatyczne szasz%c5%82yki z %c5%bceliwnej patelni staub

Grillowanie jest niemal organicznie złączone z żeliwem. Ten, kto spróbował przysmaków z grillowej żeliwnej patelni, wie, że doświadczył czegoś, czego nie da się zapomnieć ani niczym innym zastąpić. Żeby nie być teoretykami, spróbowaliśmy lata temu grillowania na żeliwnych patelniach francuskiej marki Staub. Doświadczenie smakowe przerosło wszelkie wyobrażenia. By jednak sprawdzić, jak smakują grillowane mięsa z patelni wykonanych w innych technologiach, popróbowaliśmy grillowania na klasycznej powłoce nieprzywierającej. O tym doświadczeniu przeczytasz poniżej.

Francuska marka Staub tworzy patelnie grillowe „pełną gębą” – to najbardziej klasyczne z patelni, bo posiadają wysokie lamelki, czyli żeberka. Dodatkowo, patelnie Staub rozgrzewają się do wysokich temperatur, doskonale wytapiając nadmiar tłuszczu z mięs, ryb, czy owoców morza. To, co grilluje się na patelniach z pierwszorzędnej jakości żeliwa smakuje wyjątkowo, skórka jest równomiernie wypieczona, chrupiąca, zaś środek odpowiednio soczysty i wilgotny. Grillując, zyskuje się doskonale niskokaloryczne, bardzo zdrowe potrawy.

Żeliwne patelnie idealne do grillowania

Patelnie Staub, posiadające powłokę zapobiegającą przywieraniu, pozwalają przyrządzać pyszne chude mięsa, czy ryby. W takim przypadku należy przesmarować żeliwne żeberka odrobiną oleju, by grillowane potrawy nie wysuszyły się nazbyt mocno w trakcie smażenia.

Żeliwne patelnie francuskiej marki Staub, które działają na każdym typie kuchenek, rozgrzewają się perfekcyjnie w każdym centymetrze – tak samo na środku, jak i na brzegach, stąd można grillować równomiernie na całej powierzchni patelni. I jeszcze jedna zaleta – grillowe patelnie marki Staub można wstawić do piekarnika i podpiekać to, co się wcześniej grillowało, np. szaszłyki, udka, czy różnego typu mięsa i ryby.

Patelnia żeliwna sprawdziła się świetnie nie tylko w kuchni, ale i w ogrodzie, bo serwowaliśmy na niej szaszłyki wprost na stół. Znakomite było to, że patelnia przez długi czas była gorąca, więc mięso nam nie wystygło. Jedzący nie musieli się spieszyć, w obawie, że druga porcja szaszłyków będzie za moment zimna.

Grillowanie jest pyszne

I jeszcze jedna zaleta żeliwa jako takiego – zjawiskowo wręcz wzmacnia smaki potraw, więc to, co jest odpowiednio przyprawione, staje się nadzwyczajną ucztą dla zmysłów.

Tyle o żeliwie. Dowiedzieliśmy się, jak doskonale smakują grillowane na nim mięsa, ryby, warzywa, kotlety siekane. Ugrillowaliśmy zasadniczo wszystko, co do grillowania się nadaje. Wtedy przyszedł czas na eksperyment z patelnią grillową wyposażoną w klasyczną, tworzoną laboratoryjnie powłokę nieprzywierającą. I byliśmy zdumieni. Raz – żeberka były niemal płaskie, więc grillowanie nie bardzo różniło się od tradycyjnego smażenia. Druga kwestia – smaki były „płytkie”, nieprzekonujące, nie-grillowe. Efekt był nadzwyczaj pospolity, mimo że grillowane przez nas mięsa były marynowane i mocno przyprawiane. Oczywiście, patelnia wystygła po kilku chwilach, gdy tylko trafiła na ogrodowy stół.

Okazało się, że grillowanie powinno być bezdyskusyjnie przeprowadzane na patelniach z najlepszego rodzaju żeliwa. W innym przypadku można się mocno rozczarować, bo będzie się uczestniczyło w niby-grillowaniu.

Producent
Cena
Materiał
Przeznaczenie
Średnica "do"
Długość "do"
Dla alergików
Na indukcję
Do piekarnika
Mycie w zmywarce
Gwarancja
« 1
« 1