Co jest takiego wyjątkowego w grillowaniu? Czym tak kuszą smakowite porcje mięsa z charakterystycznymi paseczkami? Po pierwsze mięso nie jest smażone na tłuszczu i w tłuszczu, a to, co w nim tłuste wytapia się na patelni grillowej pod wpływem wysokiej temperatury. Poza tym - grillowane mięso, które po przyrządzeniu ma czas, by chwilę „odetchnąć”, jest wiele smaczniejsze i delikatniejsze, niż smażone. I po trzecie - zachowane w grillowanej porcji soki zmiękczają oraz spulchniają włókna mięsa, dodając całości wybitnego smaku i aromatu.
Mistrz luksusowego żeliwa, francuska marka Staub, oferuje wszystkim miłośnikom „pasiastych” mięs, ryb, czy warzyw swoje kultowe, kwadratowe patelnie grillowe z serii Black.
Żeliwo Staub, które wypalane jest w piaskowych formach, sporo waży. To jeden z dowodów na to, że dostajesz produkt najwyższej jakości - niczym nie zanieczyszczone żeliwo. Francuskie żeliwo Staub na tyle, na ile to możliwe, pozbawione jest pęcherzyków powietrza. W efekcie grillujesz na litym, genialnie dystrybuującym ciepło materiale, który francuski producent wyposażył w powłokę nieprzywierającą.
Ta porcelanowa, ceramiczna glazura została zjednoczona z żeliwnym szkieletem w trakcie jednego z etapów ręczno-mechanicznej produkcji, czyli w czasie wypalania żeliwa w gigantycznych temperaturach. Stąd nieprzywierająca powłoka jest częścią patelni grillowej Black. Nie odpryśnie, jest odporna na ścieranie i zadrapania.
Grillowanie jest bardzo zdrowe, pozwala zachować niskokaloryczną dietę. Byś nie musiał przez całe dekady martwić się o swoją luksusową patelnię grillową, Staub oferuje na nią aż 30 lat gwarancji.
Żeliwne patelnie marki Staub idealnie współdziałają z każdego typu kuchenką, w tym i płytą indukcyjną. Możesz je również wstawiać do piekarnika, by podpiec, czy podgrzać ugrillowane przysmaki.
Musisz tylko pamiętać, że żeliwne patelnie mają – na samym początku działania – maleńkie wymagania. Żeliwo musi się wygrzać, czyli dostosować do kuchenki, czy piekarnika, z którymi będzie współdziałać. Przez pierwsze 2-3 grillowania nie używaj nadmiernej ilości gruboziarnistych przypraw, czy gęstych marynat lub słodkich sosów.
Żeliwo Staub trzeba KONIECZNIE wygrzać. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszych materiałów.
PATELNIA DO
GRILLOWANIA STEKÓW
PATELNIA DO
GRILLOWANIA DROBIU
PATELNIA DO
GRILLOWANIA HAMBURGERÓW
PATELNIA DO GRILLOWANIA
FILETÓW Z RYB
PATELNIA DO
GRILLOWANIA RYB
PATELNIA DO
GRILLOWANIA SZASZŁYKÓW
PATELNIA DO
GRILLOWANIA WARZYW
PATELNIA DO
GRILLOWANIA PANINI
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne patelnie, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Grillowanie na żeliwnych, kwadratowych patelniach Staub jest banalnie proste. Pomaga w tym nieprzywierająca glazura. Dzięki niej tłuste mięsa, czy ryby ugrillujesz bez dodatku tłuszczu. Wysokie żeberka wygodnej patelni dokładnie wytopią go z grillowanych porcji.
Grillując chude mięsa, drób, delikatne ryby, czy owoce morza posmaruj nagrzewającą się patelnię cieniutką warstwą oleju. Dzięki temu chude mięsa nie przywrą do patelni, a zyskasz świetne smaki i pięknie wyglądające, lekko przypieczone paseczki lub kratkę na skórce.
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH