• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Black - Żeliwna nieprzywierająca patelnia do zapiekania i serwowania, 24 cm, Staub

459 Promocyjnie 436
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 459 zł
Produkt dostępny
NA ZAMÓWIENIE, pytaj o termin dostawy
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Eleganckie i wykwintne serwowanie potraw wymaga nie byle jakiej wyobraźni, wprawy i umiejętności ich aranżowania. Jeśli masz z tym problem, a chętnie wydajesz przyjęcia i widzisz się w roli powszechnie podziwianego mistrza kulinariów, tę kwestię możesz szybko rozwiązać. Z pomocą przyjdzie Ci francuska marka Staub, twórca prostych, a niezwykle funkcjonalnych i urokliwych, żeliwnych patelni do serwowania. Na nich każde danie prezentuje się popisowo.

Wyposażone w najwyższej jakości nieprzywierającą, porcelanową powłokę owalne patelnie z serii Black, marki Staub, pozwolą Ci obsmażać, czy podpiekać przysmaki z minimalną ilością tłuszczu. Taką patelnię zdejmujesz z kuchenki, wstawiasz do piekarnika i już możesz popisać się lepiej, ciekawiej smakującą potrawą, bo wykorzystałeś dwie metody przygotowania przystawek, dań głównych, czy gorących deserów.

Owalne patelnie do serwowania, mające specyficznie wykrojone, wygodne uchwyty, pozwalają też łatwo podawać wprost na stół dania z przeróżnymi sosami. Ścianki patelni są na tyle wysokie, że sos nie wyleje się, a z drugiej strony nie sprawią gościom trudności przy raczeniu się przysmakami wprost z żeliwa.

Na tych zmyślnych, długo utrzymujących ciepło - albo i chłód serwowanych dań - patelniach możesz z powodzeniem podać też zimne zakąski, desery, czy nawet i lody. Nie musisz obawiać się o losy nieprzywierającej glazury patelni Staub, gdyż jest trwale zespolona z żeliwnym szkieletem. Glazura została wypalona w olbrzymich temperaturach, więc stała się niezwykle odporna na zarysowania, czy uszkodzenia.

Kunszt marki Staub wsparty jest aż 30-letnią gwarancją, której producent udziela na swoje doskonałe patelnie.

Żeliwo jest naprawdę doskonałym przewodnikiem ciepła, który nie stawia w kuchni praktycznie żadnych warunków. I współdziała z każdego typu kuchenką - gazową, ceramiczną, elektryczną i indukcyjną. Temperatura 240 stopni w piekarniku też nie robi na żeliwnych patelniach specjalnego wrażenia.

 

Żeliwo Staub trzeba KONIECZNIE wygrzać. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszych materiałów.

 

459 Promocyjnie 436

Zobacz, do czego wykorzystasz
żeliwną patelnię
do zapiekania i serwowania

PATELNIA DO STEKÓW
I TŁUSTYCH MIĘS

PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS

PATELNIA DO
SMAŻENIA RYB

PATELNIA DO 
PANIEROWANYCH MIĘS

PATELNIA DO HAMBURGERÓW
I MIELONYCH MIĘS

PATELNIA DO
PLACKÓW

PATELNIA DO
PODSMAŻANIA WARZYW

PATELNIA DO GLAZUROWANIA
WARZYW I MIĘS

Obejrzyj film
o wygrzewaniu
żeliwnych patelni

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

żeliwna patelnia Staub
w skrócie

  • praktyczne, owalne patelnie do smażenia, podpiekania i serwowania potraw
  • żeliwne patelnie na każdą okazję – do codziennego i odświętnego stosowania
  • wewnątrz nieprzywierająca, łatwa w konserwacji powłoka
  • na zewnątrz ultra twarda, porcelanowa glazura
  • z patelni Staub mogą korzystać alergicy

Materiał

  • wewnątrz patelni - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura

Wymiary

  • długość - 24 cm
  • szerokość - 17,8 cm
  • długość dna - 20,5 cm
  • wysokość ścianek - 6,6 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 30,5 cm
  • waga - 1,8 kg

Wygodne patelnie do smażenia,
pieczenia i zapiekania tego,
co później trafi wprost na stół

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne patelnie, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Przystawki, przekąski,
a nawet sałatki, czy desery
zaserwujesz na patelni Staub

  • Zacznijmy od końca, czyli od tego, co możesz zaserwować na żeliwnych, owalnych patelniach francuskiej marki Staub. Specyficzna konstrukcja i zamysł tych patelni spełniają wymogi najbardziej kreatywnych gotujących, którzy chcą popisać się swoimi kulinarnymi inspiracjami.
  • Żeliwne patelnie, które idealnie służą na kuchence i w piekarniku, z reguły trafiają też bezpośrednio na stół. I to stół wszelaki – w jadalni, przy codziennych posiłkach, na wytwornym bankiecie, czy sympatycznym, ogrodowym party.
  • Na tych zmyślnych patelniach zaserwujesz, co ci przyjdzie do głowy - nie tylko gorące przystawki i dania, ale i sałatki owocowe, surówki, czy nawet lody. Próbowaliśmy. Efekt jest piorunujący - goście byli pod wielkim wrażeniem.
  • Tę patelnię możesz postawić na talerzu, drewnianej desce, szklanej podstawce, a żeliwo bardzo długo zachowa ciepło potrawy.

Minimum tłuszczu,
maksimum zdrowia,
czyli o powłoce patelni Staub

  • Owalne żeliwne patelnie francuskiej marki Staub wyposażone są w niezwykle twardą powłokę nieprzywierającą. Dzięki niej smażone, duszone i serwowane przysmaki nie mają kontaktu z naturalnym żeliwem, nie zmieniają więc smaku. Dlatego, jak pisaliśmy, możemy na tej patelni serwować nawet sałatki, czy lody.
  • Żeliwo ma fantastyczną umiejętność. Wzbogaca i intensyfikuje smaki smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw. Sprawia, że są wielowarstwowe, złożone, głębokie i niezwykle intrygujące. Dlatego warto przyprawiać, stosować sosy, marynaty, zalewy, by poczuć smaki, o których nie miało się pojęcia.
  • Nieprzywierająca, gładka, pozbawiona porów glazura, tworząca wewnętrzną powłoką patelni Staub, pozwala smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Warto pamiętać, by smażyć na dobrej jakości wysokotemperaturowych olejach, np. ryżowym, kokosowym, arachidowym, czyli takich, które palą się dopiero w temperaturze powyżej 240 stopni. Dzięki nim wykorzystasz w pełni potencjał powłoki nieprzywierającej i będziesz zdrowo smażyć.
  • Glazura patelni Staub to niezwykle przemyślany i dopracowany dodatek do luksusowego, francuskiego żeliwa. Poza wszelkimi zaletami gładka powłoka nie wchłania zapachów. Możesz usmażyć na patelni rybę, a zaraz potem, po umyciu, podać na niej lody. Pokryte powłoką żeliwo będzie neutralne.
  • Przypominająca bezbarwny, gładki lakier powłoka wypalana jest w gigantycznych temperaturach, około 1000 stopni Celsjusza, dzięki czemu stapia się żeliwnym szkieletem. Stąd jest niezwykle wręcz trwała i dzielnie stawia czoła wszelkim przeciwnościom losu.

Aż ślinka cieknie na myśl,
co pysznego przygotują
dla nas patelnie z żeliwa

Żeliwne patelnie z dwoma uchwytami, nazywane patelniami do serwowania, wykorzystywane są, nade wszystko, jako doskonale przewodzące ciepło naczynia do podpiekania, zapiekania potraw w piekarniku. Można też na nich bez kłopotu smażyć, trzeba jednak pamiętać o rękawicach kuchennych. Żeliwne uchwyty mocno się nagrzewają.

Owalne patelnie Staub bardzo często służą jako klasyczny hot plate, czyli gorący talerz. Na żeliwną patelnię (którą można wcześniej podgrzać) kładzie się i elegancko aranżuje przyrządzone wcześniej mięsa, ryby, warzywa, pieczone ziemniaczki, itp. Można też, oczywiście, zaserwować przyrządzoną na niej lasagne, zapiekanki, udka, stawiając patelnię na środku stołu, by służyła w roli półmiska. Żeliwo będzie bardzo długo trzymało ciepło.

Kilka porad specjalisty,
jak używać żeliwnych patelni
i jak je konserwować

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Pamiętaj, że patelnie z żeliwa powinno się wygrzać. Temu poświęciliśmy film (znajdziesz go na górze strony).
  • Na początku Twoja patelnia będzie wymagała nieco większej ilości oleju. Po 2-3 tygodniach będziesz potrzebował go wiele mniej, bo żeliwo się wygrzeje.
  • Pamiętaj, by do mycia żeliwnych patelni często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej.
  • Jeśli coś przywrze do dna patelni, czy za mocno zredukujesz sos, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same, bez szorowania.
  • Gdy umyjesz patelnię - po smażeniu, duszeniu, czy pieczeniu - mogą pojawić się wewnątrz, na czarnej glazurze białe smugi. To efekt demineralizacji warzyw, czy mięs, który nijak nie szkodzi jedzeniu i patelni. Użyj ręcznika papierowego nasączonego olejem jadalnym. Przetrzyj wnętrze patelni, odczekaj moment, umyj ją i wysusz.
  • Na patelniach z żeliwa nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.