Black - Żeliwny garnek do gotowania na parze + wkład, 5,2 l, Ø 26 cm, Staub

1299
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Żeliwny, francuski garnek marki Staub, z zawsze modnej serii lekko matowych naczyń Black, będzie Ci towarzyszyć przez całe dekady kulinarnych przygód. Te wyśmienite naczynia z bardzo długą, bo aż 30-letnią gwarancją, zyskują zawsze najwyższe pozycje w rankingach garnków godnych polecenia.

Nie sposób nie docenić starań marki Staub, która wyposażyła swoje masywne, doskonale wykonane żeliwne naczynia w porcelanową powłokę nieprzywierającą. Warto dodać, że powłoka wypalana jest w ogromnych temperaturach wraz z żeliwnym szkieletem, stąd jest niezwykle odporna na uszkodzenia i ścieranie. Powłoka wewnątrz naczyń Black pozwala smażyć, dusić i piec z minimalnym dodatkiem tłuszczu, co przekłada się na zdrowszą dietę.

By jednak Twoje potrawy były absolutnie niskokaloryczne i zyskały nowy, ciekawy smak, korzystaj jak najczęściej ze stalowego wkładu do gotowania na parze. Dzięki niemu Twoja kulinarna energia zyska nowe ujście.

Naczynia Staub są absolutnie wszechstronne - posłużą, całkiem i dosłownie, do wszystkiego. I, co najważniejsze, działają na każdym typie kuchenki, łącznie z indukcją. Doskonale przewodzący ciepło szkielet tych masywnych naczyń powstał z najwyższej jakości żeliwa wypalanego w piaskowych formach. Żeliwo Staub ma ogromną odporność mechaniczną i termiczną, więc fakt, że producent oferuje tak długą gwarancję, nie jest deklaracją na wyrost. Te wytworne, lekko matowe naczynia zdążą Ci się szybciej znudzić, niż się zużyją.

Darzymy markę Staub wielkim szacunkiem, gdyż w jej garnkach nie ma niczego pozostawionego przypadkowi. Naczynia z żeliwa powstały po konsultacjach z kucharzami nagradzanymi gwiazdkami Michelin’a. Dzięki ich sugestiom, wsparciu i wiedzy Staub stworzył wyposażone w wypustki pokrywki, które zachowują aż do 30% więcej wilgoci w potrawach, niż inne naczynia z żeliwa.

 Staub poznał żeliwo od, przysłowiowej, podszewki. Wie o nim wszystko, dlatego potrafi wykorzystać jego genialne talenty do wzmacniania aromatu i smaku gotowanych, duszonych, smażonych, czy pieczonych potraw.

Przygoda z żeliwem Staub to niekończące się zaskoczenie. Odkryjesz, jak bogate smaki można tworzyć ze znanych i lubianych składników. To na zawsze zmieni Twoje podejście do gotowania. Ci, którzy kochają eksperymentować, znajdą w żeliwnych garnkach Black wielkiego sprzymierzeńca.

Zapraszamy do obejrzenia naszych filmów o żeliwnych naczyniach Staub. Wierzymy, że okażą się być bardzo pomocne. Filmy znajdziesz poniżej.

Francuska arystokracja -
żeliwne garnki Staub

  • podwójna funkcjonalność – garnek z wkładem do gotowania na parze
  • bezdyskusyjnie jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata
  • garnki tworzone z udziałem kucharzy z gwiazdkami Michelin’a
  • naczynia do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, smażenia, serwowania
  • nieprzywierająca glazura wewnątrz naczyń
  • zewnętrzna powłoka nie blaknie i nie traci koloru
  • żeliwna pokrywka z wypustkami doskonale nawilża potrawy
  • rewelacyjnie wzmacniane smaki
  • 30 lat gwarancji

Obejrzyj film o 2 metodach
poprawnego wygrzewania
francuskiego żeliwa Staub

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

Obejrzyj film o garnku Staub,
jego stalowym wkładzie
i pysznym gotowaniu na parze

  • Fenomenalnie wręcz funkcjonalne i uniwersalne garnki francuskiej marki Staub mogą zyskać jeszcze jedną niezwykle cenioną w kuchni specjalizację.
  • Żeliwne garnki o pojemności nieco 5 litrów i średnicy 26 cm mają w zestawie stalowy wkład do gotowania na parze.
  • Perforowany wkład pozwoli Ci gotować potrawy kuchni całego świata najzdrowiej, jak się da, czyli w parze. Obejrzyj nasz film i przekonaj się, jak pysznie wygląda mięso mielone przyrządzone dzięki talentom garnka Staub.

Ultra zdrowe gotowanie -
naczynia z wkładem do pary

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • wewnątrz garnka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

 

  • wkład - stal szlachetna otoczona zdejmowanym pierścieniem z żaroodpornego silikonu

Wymiary

  • średnica garnka - 26 cm
  • rozmiar dna - 23,5 cm
  • pojemność - 5,2 l
  • wysokość ścianek - 9,5 cm
  • wysokość z pokrywką - 15,6 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 32,8 cm
  • waga - 6,6 kg

 

  • średnica wkładu - 26 cm
  • wysokość wkładu - 7 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Żeliwne garnki Staub -
wszechstronne zastosowanie
na kuchence i w piekarniku

  • Miliony ludzi na świecie przekonały się, że gotowanie na parze to nie tylko fantastyczna przygoda ze smakiem, ale i mądre dbanie o zdrowe posiłki dla siebie i najbliższych. Nie włączyć gotowania na parze do stosowanych w kuchni technik, to tak, jakby tańczyć walca na jednej nodze. Niby się da…
  • Wielu obawia się naczyń do gotowania na parze, bo mylnie interpretuje je jako garnki służące tylko i wyłącznie temu jednemu. A to nieprawda. Żeliwne garnki z wkładem do pary, dzieło naszego ukochanego producenta luksusowych, francuskich naczyń, marki Staub, nadają się do wszystkiego. Całkiem i dosłownie.
  • Stalowy, perforowany wkład do gotowania na parze to jeden z elementów zestawu. Wystarczy wyjąć go z naczynia, a zyskujemy klasyczny garnek. Klasyczny, bo można w nim gotować i dusić, co tylko przyjdzie nam do głowy. Żeliwny garnek Staub o pojemności 5,2 litra nadaje się też do używania w piekarniku, gdzie pełni rolę wysokiej brytfanny.
  • Wyposażone w nieprzywierającą powłokę żeliwne garnki Staub pozwalają też smażyć i obsmażać mięsa, czy warzywa lub ryby, jeśli akurat nie masz pod ręką patelni.
  • Więc, jak widzisz, naczynia Staub są niezwykle funkcjonalne i elastycznie dopasują się do każdej Twojej kulinarnej wizji.

Powłoka nieprzywierająca w środku,
naturalne barwniki na zewnątrz,
czyli garnek-marzenie

Gratulujemy! Właśnie odkrywasz naczynia z niezawodną powłoką nieprzywierającą. Testujemy je od lat i możemy z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że glazura wewnątrz żeliwnych, francuskich naczyń Staub jest doskonale odporna na zarysowania, uszkodzenia i, co ważne, minimalizuje zużycie oleju. Poza tym nieprzywierająca powłoka jest przyjazna dla alergików.
Glazura przypomina warstwę bezbarwnego lakieru. Jednak jest scalona z żeliwnym szkieletem garnka, gdyż wypalono ją w temperaturze dochodzącej do 1000 stopni Celsjusza. Stąd garnki do gotowania na parze, wyposażone w taką powłokę, są nieodłącznymi towarzyszami wszelkich kulinarnych eksperymentów.

Spójrz, jak wyraziste kolory mają naczynia Staub. Sprawdziliśmy - po latach bardzo dynamicznego używania żeliwne garnki Staub wyglądają niemal jak nowe. Kolorowa, zewnętrzna glazura, która powstała na bazie naturalnych barwników, nie blaknie, nie zmienia koloru, nie odpryskuje i nie rysuje się. Ta niezwykle twarda i odporna na czynniki zewnętrzne powłoka również powstaje w procesie wypalania naczyń w gigantycznych temperaturach.
Wszystkie naczynia Staub, poza linią Black, są dodatkowo powlekane na zewnątrz bezbarwnym, lekko połyskliwym lakierem, który pozwala całymi dekadami utrzymać piękne, żywe kolory.

Wypustki w pokrywce naczyń Staub,
czyli o wielkiej pomysłowości
mistrzów kuchni

  • Francuski producent luksusowych żeliwnych naczyń, Staub, jest niezwykle skupiony na tworzeniu rozwiązań sprzyjających zdrowemu gotowaniu i optymalnej diecie.
  • Naczynia do gotowania na parze posiadają żeliwne, masywne pokrywki, które doskonale przylegają zarówno do stalowego wkładu, jak i brzegów naczynia. Dzięki temu drogocenne wartości odżywcze i witaminy, które krążą wraz z parą wodną wewnątrz garnka, nie wydostają się na zewnątrz.
  • Na wewnętrznej stronie pokrywki znajduje się szereg specjalnych wypustek. Pełnią ważną rolę - skraplająca się na nich para wodna proporcjonalnie i równomiernie nawilża gotowaną na parze, gotowaną klasycznie, czy też duszoną lub pieczoną potrawę. W efekcie zyskujemy aż do 30% lepiej nawilżone dania, niż ma to miejsce w przypadku naczyń z tradycyjnymi pokrywkami.
  • Dzięki wypustkom w pokrywkach żeliwnych naczyń Staub głębia aromatu potraw jest wręcz niespotykana. A smaki są tak wyraziste, że będziesz je pamiętać nawet i po długich latach.

Specjalista radzi, jak maksymalnie
wykorzystać moc wkładu
do gotowania na parze

  • Wielu wychodzi z założenia, że potrawy gotowane na parze nie mają smaku. To wynika z niechęci do przyprawiania i eksperymentowania.
  • Na parze można ugotować niemal wszystko, warzywa, drób, klopsiki. Wcześniej obgotowany ryż możesz połączyć we wkładzie z azjatyckimi warzywami, pędami bambusa, z mielonym mięsem. Możesz przyrządzać na parze owoce morza, wszelkiego typu ryby w całości, filetowane, czy porcjowane w dzwonka. Mięsa w marynatach, kotlety siekane, domowe hamburgery, placuszki z cukinii i itp. smakują niebiańsko.
  • Gotując na parze, używaj przypraw całego świata, a przyrządzane potrawy zaskoczą Cię głębią i mocą smaków. Stosuj przeróżne typy octów winnych, marynat, sosów do mięs, ryb, czy warzyw. Rób dressingi, domowe sosy, którymi podlejesz gotową już potrawę.

Specjalista podpowiada,
jak dbać o żeliwne naczynia
francuskiej marki Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Gdy używasz żeliwnych naczyń Staub, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Nie będziemy komentować powyższych ikon. Napiszemy o tym, co jeszcze jest ważne.
  • Żeliwne naczynia Staub, wyposażone w nieprzywierającą glazurę, myje się wodą z płynem. Nie ma tu potrzeby stosowania jakiś specjalnych zabiegów, czy eksperymentalnych detergentów.
  • Stalowy wkład posiada silikonowy pierścień, który sprawia, że całość bardzo szczelnie osiada na rancie garnka. Pierścień można zdjąć, umyć i wysuszyć. Nie wkładaj go do zmywarki, nie narażaj też na kontakt ze zbyt intensywnymi promieniami słońca.
  • Stalowy wkład możesz myć w zmywarce. Jeśli pojawią się na nim zacieki, umyj go wodą z dodatkiem płynu do naczyń i kwasku cytrynowego.
  • Warto pamiętać, że żeliwnych, rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą. Pozwól im ostygnąć, później dopiero myj.
  • Jeśli coś przylgnie do naczynia, skarmelizuje się na dnie, czy zbyt mocno zredukuje, wystarczy, że zalejesz garnek wodą i zostawisz na kilka minut do odmoczenia z niewielkim dodatkiem płynu do naczyń. Później bez kłopotu umyjesz garnek.
  • Może się zdarzyć, że po gotowaniu na parze, klasycznym gotowaniu, duszeniu, czy pieczeniu w garnkach Staub zobaczysz na dnie lub ściankach biały osad. To wynik wytrącania się minerałów z warzyw i mięs. Ten proces jest całkowicie naturalny i bezpieczny dla zdrowia. Nie szkodzi też naczyniu. By usunąć osad, przetrzyj powłokę nieprzywierającą papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym.
  • Jeśli będziesz smażyć, dusić, czy piec w żeliwnym garnku Staub, używaj wyłącznie dobrych, wysokotemperaturowych olejów. Myślimy tu, m.in., o olejach ryżowych, kokosowych, palmowych, czy arachidowych. Dzięki nim możesz smażyć zdrowo i dietetycznie. Potrawy nie będą gorzkie, bo tego typu oleje dymią (czyli palą się) dopiero w temperaturze powyżej 240 stopni Celsjusza.

Staub nie zna ograniczeń... pozostaje uwolnić wyobraźnię