Głębokie patelnie z żeliwa

1 g%c5%82%c4%99bokie %c5%bceliwne patelnie staub do serwowania wprost na st%c3%b3%c5%82

Jeśli Klienci pytają nas, jaką najbardziej uniwersalną patelnię polecamy, od razu ciśnie się na usta jedna odpowiedź: Żeliwną, głęboką patelnię marki Staub. Żeliwo francuskiego producenta ma mnóstwo zalet. Idealnie współpracuje z każdym typem kuchenki, a indukcję prawdziwie uwielbia. Powłoka nieprzywierająca pozwala smażyć z bardzo niewielką ilością tłuszczu. Wysokie ścianki umożliwiają duszenie, pieczenie i zapiekanie różnego typu potraw. Wysokie ścianki i krótkie żeliwne uchwyty sprawiają, że patelnie idealnie sprawdzą się w piekarniku. I można też zanieść je na stół.

Wysokiej klasy żeliwo i powłoka nieprzywierająca - czyli co wyróżnia patelnie Staub

Żeliwne patelnie Staub są ciężkie. A to dowód na to, że mamy do czynienia z prawdziwym żeliwem najwyższej klasy. Nie ma w nim pęcherzyków powietrza, surówka nie jest zanieczyszczona. Co z tego wynika? Takie żeliwne patelnie charakteryzuje bardzo duża odporność termiczna na przegrzanie. Z drugiej strony, nawet przypadkowo zalana zimną wodą gorąca jeszcze żeliwna patelnie nie pęknie. To, o czym piszemy, często ma miejsce w przypadku słabej jakości, lekkiego, produkowanego masowo żeliwa, które dociera do Polski z dość niewiadomych źródeł.

To, co fascynuje w patelniach Staub, to nieprzywierająca glazura. Ta niemal niewidoczna, stopiona z żeliwnym szkieletem powłoka w rewelacyjny sposób chroni przed używaniem dużej ilości tłuszczu. Można tu smażyć, dusić, czy zapiekać prawdziwie dietetycznie.

Powstająca na bazie szklanej emulsji nieprzywierająca glazura żeliwnych, głębokich patelni Staub jest, oczywiście, całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Nie trzeba się obawiać, co ma czasem, niestety, miejsce w przypadku tanich patelni, że będziemy znajdować kawałki glazury w jedzeniu.

Patelnie do wszystkiego - smaż, duś, piecz i zapiekaj

Francuska marka Staub z premedytacją oducza smażenia. Producent, współtworzący swoje doskonałej jakości żeliwne patelnie z mistrzami kuchni uhonorowanymi gwiazdką, czy gwiazdkami Michelin’a, wyszedł ze słusznego założenia, że smażenie jest jedną z najmniej zdrowych i również mało twórczych metod przyrządzania mięs, ryb, owoców morza, czy warzyw. Staub od dekad propaguje mieszane techniki przyrządzania potraw. Nade wszystko tłumaczy, że patelnia idealnie nadaje się nie tylko do smażenia i duszenia, ale i używania w piekarniku. Tam dopiero mogą powstać prawdziwe kulinarne cuda. Nie trzeba nikogo przekonywać, że pieczenie to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięs, ryb, czy warzyw.

Wysokie ścianki patelni Staub aż proszą się o pokrywki. Część patelni wyposażona jest w pokrywki z żeliwa (tu na uwagę zasługują wspomagające nawilżanie i obieg pary w naczyniu specjalne wypustki – patelnie Chistera), do części można sobie dobrać szklane, ciężkie pokrywki. Wszystko po to, by patelnie służyły jako genialne naczynia do duszenia, czy pieczenia. A w skrajnych wypadkach – nawet jako niskie garnki.

« 1
« 1