• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Japońskie noże Kasumi dzieło mistrzów kowalstwa

Bardzo sporadycznie zdarza się w naszej branży luksusowego AGD, by producent oferował swój prawdzie doskonały, prestiżowy sprzęt w bardzo przystępnych cenach. Patenty, materiał, proces tworzenia, ranga marki i wiele innych czynników składa się na cenę ostateczną luksusowych produktów. To, co nas zdumiało i urzekło już lata temu, to fakt, że japońska marka Kasumi, producent zjawiskowych noży, wycenia je nadzwyczaj przyjaźnie. Z tego, między innymi, względu wielu poznających dopiero świat japońskich noży przypuszcza, że są one mniej warte, niż noże konkurencji.

 Na dole strony znajdziesz nasze filmy - koniecznie obejrzyj!

Noże Kasumi są, co tu dużo mówić, fascynujące

Japońskie noże Kasumi - tajemnica perfekcji i skromności

To noże Kasumi, czy nie Kasumi? O surowym obliczu serii Black Hammer

Kasumi Damascus - bardzo pracowite japońskie noże

Kasumi VG-10 PRO, czyli piekielnie ostry monoblok wykuty w Seki

Jak ostrzyć japońskie noże na kamieniach ceramicznych? PODSTAWY

Kasumi H.M. - japońskie noże, które zaznały mocy piekielnego młota

Skromne, a niezwykłe japońskie noże Kasumi

Nie ma w tym jednak słowa prawdy. Noże Kasumi mogą z całą swobodą konkurować z najlepszymi i najbardziej prestiżowymi liniami noży innych producentów. Noże Kasumi obrosły już dawno legendą. I to z wielu powodów. Jednym z nich jest fakt, że kują je do dziś potomkowie najsłynniejszych rodów kowali, których korzenie sięgają 25-26 pokoleń wstecz. Aż dech zapiera świadomość, że noże Kasumi kują ludzie, którzy mają tę umiejętność niemal we krwi. Oni rodzili się w świecie pradziadków, dziadków i ojców kowali, mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, sami stawali się mistrzami i uczyli tej sztuki własne dzieci, wnuki i prawnuki. Mamy tu do czynienia z rodzinami, które zaczynały działać jeszcze w czasach XV, XVI-wiecznych shogunów.

Niezwykła dbałość o detale - doskonale wykute noże Kasumi

Druga genialna cecha noży Kasumi, to perfekcja ich wykonania. Są kute z takim pietyzmem, jakby od wykucia każdego z nich zależało ludzkie życie. Ich ostrza i rękojeści są zeuropeizowane, skrajnie nowoczesne. Co niezwykłe dla świata japońskich noży, to właśnie ostrza Kasumi z linii Damascus zostały dwukrotnie uhonorowane prestiżową nagrodą Design Plus. Za design właśnie. To jest takie kompletnie nie-japońskie, jeśli chodzi o najbardziej japońskie z japońskich noży, a wcale im to orientalnej duszy nie odebrało.

Marka Kasumi jest dość mocno skoncentrowana na kilku tylko liniach noży. Z noży kutych ze stali wysokowęglowych na uwagę zasługują 32-warstowe noże Kasumi Damascus, przepiękna młotkowana seria Kasumi Hammered (młot spada na ostrza z siłą 300 ton, tworząc charakterystyczne wgłębienia) oraz zupełnie zjawiskowa, minimalistyczna odsłona najbardziej luksusowych noży – linia wykuta z monobloku stali VG-10 PRO z rękojeściami ze sztucznego marmuru (którego delikatnie nakrapiana, czarna rękojeść przypomina do złudzenia rozgwieżdżone, letnie niebo – czysty popis maestrii!).

Noże dla kucharzy i ludzi kochających kroić

Byliśmy zaskoczeni genialną i perfekcyjną ostrością noży Kasumi. Za taką jakość producent powinien życzyć sobie, co najmniej, dwa razy większych pieniędzy! Rzadko zdarza się, by ostrza kosztujące w okolicy 700-900 zł okazywały się być prawdziwymi mistrzowskimi nożami dla najbardziej zaawansowanych nawet gotujący i zawodowych kucharzy. Rzecz cała zamyka się w perfekcyjnej znajomości stali, jej doskonałym hartowaniu oraz kuciu. W każdym milimetrze noża Kasumi czuć mistrzowską rękę.

Prawdziwie dzika odsłona noży Kasumi

Jeśli ktoś żywi wątpliwości, czy Kasumi to na pewno tradycyjna, japońska marka, porzuci je z pewnością, gdy przyjdzie mu poznać fantastyczną, nową linię noży Black Hammer. To nowość na rynku. Kasumii z dumą pokazało swoje dzikie noże z klingą utrzymaną częściowo w stylu Kurouchi, które kompletnie odstają stylistycznie od tego, z czym kojarzymy tę markę.

Linia Black Hammer marki Kasumi to przykład ortodoksyjnych, mistrzowskich, ręcznie kutych noży, które swobodnie mogą konkurować z nożami o 2-3 klasy wyższej twardości. Tu twardość stali osiąga 62 stopnie HRC w skali Rockwella, ale faktyczna ostrość stali Aogami łączonej z Yasuki Shirogami Blue, która uszlachetniana jest wolframem, sprawia, że noże Kasumi Black Hammer daleko wykraczają poza tradycyjną klasyfikację. To kolejne noże Takumi, czyli mistrzowskie, które pokazują moc marki Kasumi i prawdziwego japońskiego kowalstwa, którego korzenie sięgają 8 wieków wstecz.