Japońskie noże Kasumi dzieło mistrzów kowalstwa

No%c5%bce japo%c5%84skie kasumi   presti%c5%bcowa kuchnia 1

Bardzo sporadycznie zdarza się w naszej branży luksusowego AGD, by producent oferował swój prawdzie doskonały, prestiżowy sprzęt w bardzo przystępnych cenach. Patenty, materiał, proces tworzenia, ranga marki i wiele innych czynników składa się na cenę ostateczną luksusowych produktów. To, co nas zdumiało i urzekło już lata temu, to fakt, że japońska marka Kasumi, producent zjawiskowych noży, wycenia je nadzwyczaj przyjaźnie. Z tego, między innymi, względu wielu poznających dopiero świat japońskich noży przypuszcza, że są one mniej warte, niż noże konkurencji.

Skromne, a niezwykłe japońskie noże Kasumi

Nie ma w tym jednak słowa prawdy. Noże Kasumi mogą z całą swobodą konkurować z najlepszymi i najbardziej prestiżowymi liniami noży innych producentów. Noże Kasumi obrosły już dawno legendą. I to z wielu powodów. Jednym z nich jest fakt, że kują je do dziś potomkowie najsłynniejszych rodów kowali, których korzenie sięgają 25-26 pokoleń wstecz. Aż dech zapiera świadomość, że noże Kasumi kują ludzie, którzy mają tę umiejętność niemal we krwi. Oni rodzili się w świecie pradziadków, dziadków i ojców kowali, mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, sami stawali się mistrzami i uczyli tej sztuki własne dzieci, wnuki i prawnuki. Mamy tu do czynienia z rodzinami, które zaczynały działać jeszcze w czasach XV, XVI-wiecznych shogunów.

Niezwykła dbałość o detale - doskonale wykute noże Kasumi

Druga genialna cecha noży Kasumi, to perfekcja ich wykonania. Są kute z takim pietyzmem, jakby od wykucia każdego z nich zależało ludzkie życie. Ich ostrza i rękojeści są zeuropeizowane, skrajnie nowoczesne. Co niezwykłe dla świata japońskich noży, to właśnie ostrza Kasumi z linii Damascus zostały dwukrotnie uhonorowane prestiżową nagrodą Design Plus. Za design właśnie. To jest takie kompletnie nie-japońskie, jeśli chodzi o najbardziej japońskie z japońskich noży, a wcale im to orientalnej duszy nie odebrało.

Marka Kasumi jest dość mocno skoncentrowana na kilku tylko liniach noży. Z noży kutych ze stali wysokowęglowych na uwagę zasługują 32-warstowe noże Kasumi Damascus, przepiękna młotkowana seria Kasumi Hammered (młot spada na ostrza z siłą 300 ton, tworząc charakterystyczne wgłębienia) oraz zupełnie zjawiskowa, minimalistyczna odsłona najbardziej luksusowych noży – linia wykuta z monobloku stali VG-10 PRO z rękojeściami ze sztucznego marmuru (którego delikatnie nakrapiana, czarna rękojeść przypomina do złudzenia rozgwieżdżone, letnie niebo – czysty popis maestrii!).

Noże dla kucharzy i ludzi kochających kroić

Byliśmy zaskoczeni genialną i perfekcyjną ostrością noży Kasumi. Za taką jakość producent powinien życzyć sobie, co najmniej, dwa razy większych pieniędzy! Rzadko zdarza się, by ostrza kosztujące w okolicy 700-900 zł okazywały się być prawdziwymi mistrzowskimi nożami dla najbardziej zaawansowanych nawet gotujący i zawodowych kucharzy. Rzecz cała zamyka się w perfekcyjnej znajomości stali, jej doskonałym hartowaniu oraz kuciu. W każdym milimetrze noża Kasumi czuć mistrzowską rękę.

« 1 3
« 1 3