Japońskie noże Kasumi z linii VG-10 PRO to unikat na skalę światową. 25 i 26 generacja kowali kujących noże dla tej marki, doprowadziła obróbkę stali VG-10 do niezwykłego poziomu. Niemal zmieniła jej charakterystykę i fizyczne właściwości.
Ręcznie kute japońskie noże ze stali o nazwie VG-10 PRO mają twardość na poziomie aż 62 stopni HRC. Dla porównania - klasyczna stal VG-10 w niezliczonej ilości przypadków osiąga maksymalną twardość 60-61 stopni HRC. Różnica między tym, co osiągnęło Kasumi, a klasyczną stalą VG-10 jest wręcz kosmiczna.
Te dość niepozorne, powstałe z monobloku stali VG-10 PRO noże są, według opinii naszego eksperta, perfekcyjnie ostre. Jeśli zastosujesz odpowiednie kamienie do ostrzenia i japońskie deski Asahi lub Hasegawa, Twój nóż VG-10 PRO będzie ostry nawet przez 4 miesiące.
I jeszcze jeden element, który wyróżnia tę linię noży spośród wiele droższych marek, czyli uchwyt ze sztucznego marmuru. Czarna, nakrapiana rękojeść przypomina nocne, rozgwieżdżone niebo. Oczywiście, jest ręcznie pasowana i szlifowana, ekstremalnie odporna na uszkodzenia i wilgoć. Nie napęcznieje, nie złamie się. I, co niesłychane, nie ślizga się nawet w mokrej, czy tłustej dłoni.
Obejrzyj film o niezwykłych japońskich nożach Kasumi VG-10 PRO, a na pewno podzielisz nasz zachwyt nad tymi pozornie niewyróżniającymi się ostrzami. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Kasumi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży VG-10 PRO
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie