• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

VG-10 PRO - Koneserski, japoński nóż do filetowania 15 cm, Kasumi

899
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 899 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże Kasumi z linii VG-10 PRO to unikat na skalę światową. 25 i 26 generacja kowali kujących noże dla tej marki, doprowadziła obróbkę stali VG-10 do niezwykłego poziomu. Niemal zmieniła jej charakterystykę i fizyczne właściwości.

Ręcznie kute japońskie noże ze stali o nazwie VG-10 PRO mają twardość na poziomie aż 62 stopni HRC. Dla porównania - klasyczna stal VG-10 w niezliczonej ilości przypadków osiąga maksymalną twardość 60-61 stopni HRC. Różnica między tym, co osiągnęło Kasumi, a klasyczną stalą VG-10 jest wręcz kosmiczna.

Te dość niepozorne, powstałe z monobloku stali VG-10 PRO noże są, według opinii naszego eksperta, perfekcyjnie ostre. Jeśli zastosujesz odpowiednie kamienie do ostrzenia i japońskie deski Asahi lub Hasegawa, Twój nóż VG-10 PRO będzie ostry nawet przez 4 miesiące.

I jeszcze jeden element, który wyróżnia tę linię noży spośród wiele droższych marek, czyli uchwyt ze sztucznego marmuru. Czarna, nakrapiana rękojeść przypomina nocne, rozgwieżdżone niebo. Oczywiście, jest ręcznie pasowana i szlifowana, ekstremalnie odporna na uszkodzenia i wilgoć. Nie napęcznieje, nie złamie się. I, co niesłychane, nie ślizga się nawet w mokrej, czy tłustej dłoni.

 

Obejrzyj film o niezwykłych japońskich nożach Kasumi VG-10 PRO, a na pewno podzielisz nasz zachwyt nad tymi pozornie niewyróżniającymi się ostrzami. Film znajdziesz poniżej.

Jak wykorzystasz nóż
do filetowania mięsa
Kasumi VG-10 PRO

NÓŻ DO PORCJOWANIA
MIĘSA BEZ KOŚCI,
PIECZENI I WĘDLIN 

NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓŻNYCH TYPÓW MIĘS

NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓZNYCH GATUNKÓW RYB

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Zaskakujące dla wszystkich krojących jest to, jak niezwykle ostre są noże Kasumi VG-10 PRO, których ostrza wykute są z monobloku wysokowęglowej stali.
  • Mogą swobodnie konkurować z niejednym ostrzem damasceńskim.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża do filetowania
Kasumi VG-10 PRO

Materiał

  • ostrze - ręcznie kuta stal VG-10 PRO tworzy monoblok klingi
  • rękojeść - niewyślizgujący się z dłoni sztuczny marmur

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm
  • waga - 88 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Kasumi VG-10 PRO
w skrócie

  • japońskie noże full-tang kute przez 25 i 26 pokolenie mistrzów rzemiosła
  • ostrze tworzy monoblok nierdzewnej stali VG-10 PRO
  • twardość stali - 62 stopnie HRC
  • rewelacyjnie wygodny, unikatowy uchwyt ze sztucznego marmuru
  • ostrość - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Kasumi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży VG-10 PRO

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
VG-10 PRO Kasumi?

  • Noże VG-10 PRO marki Kasumi ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000. Później poleruj na gradacji 5000 lub 8000 (kamienie dobrał nasz specjalista, patrz poniżej).
  • Stępione ostrza naprawiaj na gradacji od 120 do 250 gritów.
  • Doskonałe noże szlifuj na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej).
  • Proces ostrzenia młotkowanych noży VG-10 PRO jest prosty i bardzo efektywny. Wystarczy kilka minut (6-7 na jeden nóż ostrzony na 2-3 gradacjach), a klinga będzie perfekcyjnie ostra.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kasumi VG-10 PRO

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Monoblok stali noży
Kasumi VG-10 PRO -
wyzwanie dla kowali

  • Noże VG-10 PRO, japońskiej marki Kasumi, zaprzeczają znanym dotychczas metodom kucia i hartowania stali VG-10
  • O ile większość kuźni osiąga twardość stali VG-10 na poziomie 60-61 stopni HRC, o tyle Kasumi potrafi stworzyć z niej prawdziwy majstersztyk.
  • Stal Kasumi VG-10 PRO nie dość, że zahartowana jest do 62 stopni HRC, dodatkowo może konkurować ostrością z wiele lepszej jakości stalami.
  • Jedna skaza w stali dyskwalifikuje nóż. Dlatego kujący serię VG-10 PRO mistrzowie Kasumi należą do ścisłej czołówki specjalistów.

Czystość i harmonia formy
rękojeści noży
Kasumi VG-10 PRO

  • Niezwykle pomysłowe, genialnie wygodne rękojeści noży VG-10 PRO wykonano ze sztucznego marmuru. Kucharze nie mogą się ich nachwalić.
  • Ten materiał genialnie leży w dłoni. Rękojeści noży VG-10 PRO uchodzą za jedne z najbardziej wygodnych, ergonomicznych uchwytów z tworzywa.
  • Sztuczny  marmur nie ślizga się, jest niezwykle odporny na zniszczenie, czy panujące w profesjonalnej kuchni trudne warunki.
  • Nakrapiana, czarna rękojeść do złudzenia przypomina rozgwieżdżone, nocne niebo. Warto podkreślić, że dzięki niej każdy nóż z serii VG-10 PRO Kasumi wygląda magicznie.