Ci, którzy potrafią ostrzyć japońskie noże, a czują, że ich sprzęt potrafi więcej i mógłby być jeszcze ostrzejszy, chętnie sięgają po profesjonalne, syntetyczne kamienie do ostrzenia z linii Twin. Tego typu kamienie, produkowane w japońskiej fabryce marki Zwilling, są twardsze, niż klasyczne ostrzałki ceramiczne. Dzięki temu idealnie nadają się do ostrzenia noży o kosmicznej wręcz twardości 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Oczywiście, na profesjonalnych kamieniach syntetycznych naostrzysz wszelkiego typu noże o twardości od 58 stopni HRC w skali Rockwella.
Kamień o gradacji 3000/8000 przyda Ci się w dwóch przypadkach. Ziarnistość 3000 pozwoli Ci dokończyć proces ostrzenia noży, które wcześniej musiały być ostrzone na gradacji co najmniej 1000.
Z kolei gradacji 8000 możesz użyć do sfinalizowania procesu polerowania ostrza. Ta ziarnistość sprawi, że niemal każdy nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży.
Japońskie kamienie syntetyczne marki Zwilling są wypalane w ogromnych temperaturach, które gwarantują im bardzo dużą wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach możesz ostrzyć wszelkiego typu noże o twardości od 60 od 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Syntetyczne ostrzałki Zwilling zwilża się zimną wodą w trakcie ostrzenia. Nie trzeba ich namaczać, jak klasycznych kamieni ceramicznych.
Ostrząc, ustaw nóż pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu z linii Twin i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu zwilżaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.