Posiadanie bardzo dobrego, czy wręcz doskonałego japońskiego noża to swoiste zobowiązanie. Nóż będzie wymagał specjalistycznego sprzętu, czyli kamieni do ostrzenia, które są, na szczęście, bardzo proste w obsłudze.
Znana, japońska marka Kasumi oferuje miłośnikom prawdziwie ostrego krojenia ceramiczny kamień o gradacji 3000/8000. Ziarnistość 3000 pozwoli Ci dokończyć proces ostrzenia noży, które wcześniej musiały być ostrzone na gradacji co najmniej 1000.
Z kolei gradacji 8000 możesz użyć do sfinalizowania procesu polerowania ostrza. Ta ziarnistość sprawi, że niemal każdy nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. Dzięki drugiemu filmowi szybko i sprawnie nauczysz się ostrzyć noże na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista pokazuje krok po kroku, jak opanować tę sztukę.
Japońskie kamienie ceramiczne marki Kasumi są wypalane w bardzo wysokich temperaturach, które gwarantują im stosunkowo dużą wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach warto ostrzyć noże o twardości do 62 stopni HRC w skali Rockwella.
Owszem, możesz wykorzystać je do twardszych stali, ale noże mające 63, czy więcej stopni będą zbyt szybko szlifowały kamień. Stąd jego żywotność będzie wiele krótsza, a sam ekstremalnie ostry nóż nie będzie tak doskonale wypolerowany, jak byłby, gdybyś użył kamienia syntetycznego, np. marki Zwilling.
Ceramiczne ostrzałki Kasumi moczy się przed użyciem przez 7-10 minut w zimnej wodzie. W trakcie namaczania z kamienia będą wydobywać się pęcherzyki powietrza, co jest naturalne.
Nóż ustaw pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu Kasumi i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu polewaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.