Ceramiczna ostrzałka do japońskich noży, gradacja 3000/8000, Kasumi

419
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Posiadanie bardzo dobrego, czy wręcz doskonałego japońskiego noża to swoiste zobowiązanie. Nóż będzie wymagał specjalistycznego sprzętu, czyli kamieni do ostrzenia, które są, na szczęście, bardzo proste w obsłudze.

Znana, japońska marka Kasumi oferuje miłośnikom prawdziwie ostrego krojenia ceramiczny kamień o gradacji 3000/8000. Ziarnistość 3000 pozwoli Ci dokończyć proces ostrzenia noży, które wcześniej musiały być ostrzone na gradacji co najmniej 1000.

Z kolei gradacji 8000 możesz użyć do sfinalizowania procesu polerowania ostrza. Ta ziarnistość sprawi, że niemal każdy nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić.

Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. 

Jakie kamienie są Ci potrzebne,
by Twój nóż był dobrze naostrzony,
świetnie wypolerowany i długo trzymał ostrość

  • Od szorstkości kamienia, czyli jego gradacji, czy ziarnistości zależy to, do czego się nadaje. Są odrębne kamienie, które naprawiają bardzo stępione, czy zniszczone noże. Inne gradacje nadadzą Twojemu nożowi wstępnej ostrości.
  • Jeszcze inne kamienie do ostrzenia pozwolą Ci perfekcyjnie wypolerować klingę tnącą, by była ostra przez maksymalnie długi czas.
  • O tym, jak poprawnie dobrać kamienie i rozumieć ich funkcje, mówi w filmie nasz specjalista.

Wykorzystaj ostrzałki Kasumi,
a Twoje noże odzyskają świetność

Japońskie kamienie ceramiczne marki Kasumi są wypalane w bardzo wysokich temperaturach, które gwarantują im stosunkowo dużą wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach warto ostrzyć noże o twardości do 62 stopni HRC w skali Rockwella.

 

Owszem, możesz wykorzystać je do twardszych stali, ale noże mające 63, czy więcej stopni będą zbyt szybko szlifowały kamień. Stąd jego żywotność będzie wiele krótsza, a sam ekstremalnie ostry nóż nie będzie tak doskonale wypolerowany, jak poradzi sobie z nim kamień syntetyczny.

Ceramiczne ostrzałki Kasumi moczy się przed użyciem przez 7-10 minut w zimnej wodzie. W trakcie namaczania z kamienia będą wydobywać się pęcherzyki powietrza, co jest naturalne.

 

Nóż ustaw pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu Kasumi i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.

W trakcie ostrzenia od czasu do czasu polewaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.

Materiał

  • ceramika do namaczania w wodzie

Wymiary

  • długość - 18 cm
  • szerokość - 6 cm
  • wysokość - 3 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii