Naucz się ostrzyć japońskie noże - to proste i przyjemne zajęcie

Ostrzenie japońskich noży wymaga pewnej wiedzy. Nie musisz się jednak martwić, wszystko jest proste i czytelne. A jeśli nie jest, zawsze chętnie wyjaśnimy to, co wydaje Ci się tajemne i nieco obce.

Musisz wiedzieć, że japońskie noże ostrzy się na specjalnych kamieniach. Jest ich kilka typów, sporo gradacji i cała rzecz polega na tym, by odpowiednio dobrać ostrzałkę do twardości stali i jej ostrości. Jeśli nóż dogra się z kamieniem, masz niezawodny duet na całe lata.

Zapraszamy Cię do szkoły ostrzenia japońskich noży, która z czasem rozrośnie się do bardzo potężnych rozmiarów. Pojawi się tu mnóstwo video-poradników, praktycznych i teoretycznych filmów, dzięki którym będziesz miał absolutną pewność, że doskonale naostrzysz swoje noże. I amator i specjalista znajdą tu coś dla siebie. Serdecznie zapraszamy do oglądania.

Jak dobrać odpowiednią gradację, czyli ziarnistość ostrzałek do japońskich noży?

Każdy kamień do ostrzenia japońskich noży posiada swoją gradację, która podpowiada Ci, do czego służy dana ostrzałka. Nasz film wyjaśnia, jaka ziarnistość kamieni będzie dla Ciebie odpowiednia.

Czytaj więcej

3 typy ostrzałek, na których naostrzysz japońskie noże

Chcesz najlepiej dobrać ostrzałkę do swoich japońskich noży, a nie wiesz, czy zdecydować się na kamień ceramiczny, syntetyczny, czy naturalny? W naszym filmie znajdziesz wiele podpowiedzi.

Czytaj więcej

Jakich ostrzałek nie tolerują japońskie noże - poradnik

Możesz, niestety, bardzo łatwo zniszczyć, czy przegrzać japoński nóż, gdy użyjesz do jego ostrzenia nieodpowiedniej ostrzałki. O tym, na czym nie ostrzyć japońskich noży, mówi nasz video-poradnik.

Czytaj więcej

Co kupić najpierw - japoński nóż, czy kamień do ostrzenia?

Często zdarza się, że ktoś, wiedziony jakimś dziwnym przymusem, kupuje najpierw ostrzałkę do japońskiego noża, a potem decyduje się na nóż. Niestety, to błędna kolejność, o czym mowa w filmie.

Czytaj więcej