Od lat ujmuje nas japońska skromność, kultura i nadzwyczajna precyzja, która często przybiera formę arcy-perfekcjonizmu. Te wszystkie cechy wyróżniają niezwykle twórczą markę Kasumi, należącą do koncernu Sumikama, która z niewiadomych przyczyn bardzo dyskretnie prezentuje swoje wyśmienite odkrycia.
Japońskie noże Kasumi z linii VG-10 PRO to kompletny unikat na skalę światową. Mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, obecnie 25 i 26 generacja kowali kujących noże dla tej japońskiej marki, doprowadzili obróbkę stali VG-10 do takiego etapu, że niemal zmienili jej charakterystykę i fizyczne właściwości.
Ręcznie kute ze stali VG-10 PRO noże mają twardość na poziomie aż 62 stopni HRC w skali Rockwella. Ta kwestia warta jest uwagi, gdyż klasyczna stal VG-10 w niezliczonej ilości przypadków osiąga, maksymalną twardość 60 stopni HRC. Czyli różnica między tym, co udało się osiągnąć mistrzom kowalstwa marki Kasumi, a klasyczną stalą VG-10 jest wręcz kosmiczna. Co za tym idzie – te dość niepozorne, powstałe z monobloku stali VG-10 PRO noże są, według opinii naszego specjalisty, perfekcyjnie wręcz ostre. Twój ząbkowany nóż do pieczywa będzie ostry nawet przez kilka lat.
Pamiętaj tylko, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
I jeszcze jeden element, który ewidentnie wyróżnia tę linię noży spośród nawet wiele droższych, konkurencyjnych marek – uchwyt ze sztucznego marmuru. Ta czarna, nakrapiana rękojeść, która przypomina nocne, rozgwieżdżone niebo, jest zupełnie niesamowita. Oczywiście jest ręcznie pasowana i szlifowana, a ponadto ekstremalnie odporna na uszkodzenia i wilgoć. Nie napęcznieje, nie złamie się. I, co niesłychane, nie ślizga się nawet w mokrej, czy tłustej dłoni.
Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.
Obejrzyj film o niezwykłych japońskich nożach Kasumi VG-10 PRO, a na pewno podzielisz nasz zachwyt nad tymi pozornie niewyróżniającymi się ostrzami. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO PIECZYWA
NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Nikogo, kto zna się na japońskich nożach, nie dziwi, jak doskonale ostre są noże z linii Kasumi VG-10 PRO. Ząbkowane noże nie wymagają ostrzenia przez całe lata – minie nawet 7-8 lat, zanim pojawi się potrzeba naostrzenia klingi.
Klasycznie, japońskie noże ostrzy się na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Z jednym wyjątkiem. Ząbkowane noże można ostrzyć tylko i wyłącznie na dostosowanych do nich specjalnych ostrzałkach, np. marki Vulkanus.
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE