• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

VG-10 PRO - Koneserski, japoński nóż do pieczywa 25 cm, Kasumi

1079
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 079 zł
Produkt dostępny
wysyłka 2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Od lat ujmuje nas japońska skromność, kultura i nadzwyczajna precyzja, która często przybiera formę arcy-perfekcjonizmu. Te wszystkie cechy wyróżniają niezwykle twórczą markę Kasumi, należącą do koncernu Sumikama, która z niewiadomych przyczyn bardzo dyskretnie prezentuje swoje wyśmienite odkrycia.

Japońskie noże Kasumi z linii VG-10 PRO to kompletny unikat na skalę światową. Mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, obecnie 25 i 26 generacja kowali kujących noże dla tej japońskiej marki, doprowadzili obróbkę stali VG-10 do takiego etapu, że niemal zmienili jej charakterystykę i fizyczne właściwości.

Ręcznie kute ze stali VG-10 PRO noże mają twardość na poziomie aż 62 stopni HRC w skali Rockwella. Ta kwestia warta jest uwagi, gdyż klasyczna stal VG-10 w niezliczonej ilości przypadków osiąga, maksymalną twardość 60 stopni HRC. Czyli różnica między tym, co udało się osiągnąć mistrzom kowalstwa marki Kasumi, a klasyczną stalą VG-10 jest wręcz kosmiczna. Co za tym idzie – te dość niepozorne, powstałe z monobloku stali VG-10 PRO noże są, według opinii naszego specjalisty, perfekcyjnie wręcz ostre. Twój ząbkowany nóż do pieczywa będzie ostry nawet przez kilka lat.

Pamiętaj tylko, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.

I jeszcze jeden element, który ewidentnie wyróżnia tę linię noży spośród nawet wiele droższych, konkurencyjnych marek – uchwyt ze sztucznego marmuru. Ta czarna, nakrapiana rękojeść, która przypomina nocne, rozgwieżdżone niebo, jest zupełnie niesamowita. Oczywiście jest ręcznie pasowana i szlifowana, a ponadto ekstremalnie odporna na uszkodzenia i wilgoć. Nie napęcznieje, nie złamie się. I, co niesłychane, nie ślizga się nawet w mokrej, czy tłustej dłoni.

Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.

Obejrzyj film o niezwykłych japońskich nożach Kasumi VG-10 PRO, a na pewno podzielisz nasz zachwyt nad tymi pozornie niewyróżniającymi się ostrzami. Film znajdziesz poniżej.

Przeznaczenie ząbkowanego noża
z linii Kasumi VG-10 PRO

NÓŻ DO PIECZYWA

NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

Obejrzyj film o nożach
VG-10 PRO marki Kasumi 

  • Piękne, ascetyczne w formie, minimalistyczne noże z kolekcji VG-10 PRO, japońskiej marki Kasumi, to prawdziwe zjawiska swojego gatunku.
  • Zaskakujące dla wszystkich krojących jest to, jak niezwykle ostre są noże Kasumi VG-10 PRO, których ostrza wykute są z monobloku stali. Mogą swobodnie konkurować z niejednym ostrzem damasceńskim.
  • O tym niezwykłym zjawisku opowiada w naszym filmie Krystian, wielki miłośnik noży Kasumi.

Kasumi VG-10 PRO
w skrócie

 

 

  • japońskie noże kute przez 25 pokolenie mistrzów rzemiosła
  • ostrze tworzy monoblok nierdzewnej stali VG-10 PRO
  • twardość stali - 62 stopnie HRC w skali Rockwella
  • niezwykle wygodny, unikatowy uchwyt ze sztucznego marmuru
  • ostrość - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - ręcznie kuta stal VG-10 PRO tworzy monoblok klingi
  • rękojeść - niewyślizgujący się z dłoni sztuczny marmur

Wymiary

  • długość ostrza - 25 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Monoblok stali noży
Kasumi VG-10 PRO

STAL VG-10 PRO - WYZWANIE DLA KOWALI

  • noże VG-10 PRO, japońskiej marki Kasumi, zaprzeczają znanym dotychczas metodom kucia i hartowania stali VG-10
  • o ile większość marek kujących noże z tej klasycznej, wysokowęglowej stali, umie zahartować ją tylko do 60 stopni HRC w skali Rockwella i nadać jej bardzo przyzwoitą, aczkolwiek nie powalającą ostrość, o tyle Kasumi potrafi stworzyć ze stali VG-10 prawdziwy majstersztyk
  • stal Kasumi, VG-10 PRO, to zupełny unikat – nie dość, że zahartowana jest do 62 stopni HRC w skali Rockwella, potrafi dodatkowo być o kilka klas ostrzejsza, niż klasyczna stal VG-10
  • te piękne noże, których ostrza powstały z monobloku uszlachetnionej i utwardzonej stali VG-10 są, co tu dużo mówić, piekielnie ostre

KOWALE O NIEZWYKŁEJ WIEDZY

  • Kasumi współpracuje z kowalami, którzy mogą szczycić się niezwykłym dziedzictwem – to 25 i 26 pokolenie kowali tradycyjnego rzemiosła, czyli ludzie, którzy korzystają z przekazywanej przez wieki wiedzy dotyczącej technik i tajemnic kucia doskonałych noży
  • fakt, że któraś z kuźni wywodzi się z kultowego, japońskiego Seki, miasta, które od prawie 1000 lat obrasta zasłużoną legendą jako miejsce, w którym powstają najdoskonalsze noże, sprawia, że nie poddaje się w wątpliwość jakości ostrzy z Seki
  • nierdzewne, dwustronnie ostrzone noże VG-10 PRO, marki Kasumi, czarują swoją minimalistyczną elegancją
  • ostrze, które może swobodnie konkurować z wiele droższymi nożami, jest prawdziwym arcydziełem sztuki kowalskiej

CZYSTOŚĆ I HARMONIA FORMY

  • całości dopełniają nadzwyczaj wygodne, niezwykle pomysłowe rękojeści, które wykonano ze sztucznego marmuru
  • ten materiał genialnie leży w dłoni, nie ślizga się, jest niezwykle odporny na zniszczenie, czy panujące w profesjonalnej kuchni trudne warunki
  • nakrapiana, czarna rękojeść do złudzenia przypomina rozgwieżdżone, nocne niebo – trzeba powiedzieć, że dzięki niej każdy nóż z serii VG-10 PRO wygląda magicznie

Specjalista daje wskazówki,
jak ostrzyć
noże Kasumi VG-10 PRO

NÓŻ DO PIECZYWA OSTRY JAK BRZYTWA

Nikogo, kto zna się na japońskich nożach, nie dziwi, jak doskonale ostre są noże z linii Kasumi VG-10 PRO. Ząbkowane noże nie wymagają ostrzenia przez całe lata – minie nawet 7-8 lat, zanim pojawi się potrzeba naostrzenia klingi.

Klasycznie, japońskie noże ostrzy się na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Z jednym wyjątkiem. Ząbkowane noże można ostrzyć tylko i wyłącznie na dostosowanych do nich specjalnych ostrzałkach, np. marki Vulkanus.

Specjalista radzi, jak używać
noża do pieczywa
Kasumi VG-10 PRO

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

CODZIENNIE ZACHWYCAJ SIĘ NOŻAMI KASUMI VG-10 PRO

  • ząbkowane noże do pieczywa marki Kasumi zaskoczą Cię swoją ostrością, która trwa, trwa i trwa… nawet do 7-8 lat
  • do krojenia używaj wyłącznie desek z drewna np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże z serii VG-10 PRO przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, by nożami Kasumi nie kroić mięsa z kością i mrożonek
  • japońskie noże VG-10 PRO myj wyłącznie ręcznie

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kasumi VG-10 PRO