VG-10 PRO - Koneserski, japoński nóż do warzyw i owoców 8 cm, Kasumi

699
Produkt dostępny
wysyłka 2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Od lat ujmuje nas japońska skromność, kultura i nadzwyczajna precyzja, która często przybiera formę arcy-perfekcjonizmu. Te wszystkie cechy wyróżniają niezwykle twórczą markę Kasumi, należącą do koncernu Sumikama, która z niewiadomych przyczyn bardzo dyskretnie prezentuje swoje wyśmienite odkrycia.

Japońskie noże Kasumi z linii VG-10 PRO to kompletny unikat na skalę światową. Mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, obecnie 25 i 26 generacja kowali kujących noże dla tej japońskiej marki, doprowadzili obróbkę stali VG-10 do takiego etapu, że niemal zmienili jej charakterystykę i fizyczne właściwości.

Ręcznie kute ze stali VG-10 PRO noże mają twardość na poziomie aż 62 stopni HRC w skali Rockwella. Ta kwestia warta jest uwagi, gdyż klasyczna stal VG-10 w niezliczonej ilości przypadków osiąga, maksymalną twardość 60 stopni HRC. Czyli różnica między tym, co udało się osiągnąć mistrzom kowalstwa marki Kasumi, a klasyczną stalą VG-10 jest wręcz kosmiczna. Co za tym idzie – te dość niepozorne, powstałe z monobloku stali VG-10 PRO noże są, według opinii naszego specjalisty, perfekcyjnie wręcz ostre. Jeśli zastosujesz odpowiednie kamienie do ostrzenia, Twój klasyczny nóż do warzyw i owoców będzie ostry nawet przez 4 miesiące.

I jeszcze jeden element, który ewidentnie wyróżnia tę linię noży spośród nawet wiele droższych, konkurencyjnych marek – uchwyt ze sztucznego marmuru. Ta czarna, nakrapiana rękojeść, która przypomina nocne, rozgwieżdżone niebo, jest zupełnie niesamowita. Oczywiście jest ręcznie pasowana i szlifowana, a ponadto ekstremalnie odporna na uszkodzenia i wilgoć. Nie napęcznieje, nie złamie się. I, co niesłychane, nie ślizga się nawet w mokrej, czy tłustej dłoni.

Wiedza całych pokoleń, nieustanna potrzeba doskonalenia siebie i materiału, nad którym się pracuje, dążenie do perfekcyjnego wykonania noża – to wszystko składa się na fenomen, jakim są noże z serii VG-10 PRO marki Kasumi.

Dzieło rąk 25 generacji kowali
czyli nóż do obierania
Kasumi VG-10 PRO

 

 

  • japońskie noże kute przez 25 pokolenie mistrzów rzemiosła
  • ostrze tworzy monoblok nierdzewnej stali VG-10 PRO
  • twardość stali - 62 stopnie HRC w skali Rockwella
  • niezwykle wygodny, unikatowy uchwyt ze sztucznego marmuru
  • ostrość - perfekcyjna

Przeznaczenie profesjonalnego
noża do obierania warzyw
z linii Kasumi VG-10 PRO

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

W CZYM BĘDZIE POMOCNY NÓŻ DO WARZYW Z SERII VG-10 PRO MARKI KASUMI

  • Bardzo krótkie, doskonale precyzyjne ostrze noża do warzyw i owoców z serii VG-10 PRO, marki Kasumi, umożliwi Ci szybkie i sprawne obieranie skórek warzyw i owoców.
  • Dzięki wygodnemu ostrzu noża obierzesz ziemniaki, ogórki, jabłka itp. tak, by skórka była możliwie najcieńsza, a w obieranych warzywach i owocach pozostało jak najwięcej witamin.
  • Mały nóż wykorzystasz też do food designu, czyli dekoracyjnego krojenia, by ozdabiać przyrządzane potrawy pomysłowymi kompozycjami z warzyw i owoców.

Materiał

  • ostrze - ręcznie kuta stal VG-10 PRO tworzy monoblok klingi
  • rękojeść - niewyślizgujący się z dłoni sztuczny marmur

Wymiary

  • długość ostrza - 8 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Monoblok stali noży
Kasumi VG-10 PRO

STAL VG-10 PRO - WYZWANIE DLA KOWALI

  • noże VG-10 PRO, japońskiej marki Kasumi, zaprzeczają znanym dotychczas metodom kucia i hartowania stali VG-10
  • o ile większość marek kujących noże z tej klasycznej, wysokowęglowej stali, umie zahartować ją tylko do 60 stopni HRC w skali Rockwella i nadać jej bardzo przyzwoitą, aczkolwiek nie powalającą ostrość, o tyle Kasumi potrafi stworzyć ze stali VG-10 prawdziwy majstersztyk
  • stal Kasumi, VG-10 PRO, to zupełny unikat – nie dość, że zahartowana jest do 62 stopni HRC w skali Rockwella, potrafi dodatkowo być o kilka klas ostrzejsza, niż klasyczna stal VG-10
  • te piękne noże, których ostrza powstały z monobloku uszlachetnionej i utwardzonej stali VG-10 są, co tu dużo mówić, piekielnie ostre

KOWALE O NIEZWYKŁEJ WIEDZY

Kasumi współpracuje z kowalami, którzy mogą szczycić się niezwykłym dziedzictwem – to 25 i 26 pokolenie kowali tradycyjnego rzemiosła, czyli ludzie, którzy korzystają z przekazywanej przez wieki wiedzy dotyczącej technik i tajemnic kucia doskonałych noży.

NOŻE ZE SŁYNNEGO MIASTA SEKI

 

  • fakt, że któraś z kuźni wywodzi się z kultowego, japońskiego Seki, miasta, które od prawie 1000 lat obrasta zasłużoną legendą jako miejsce, w którym powstają najdoskonalsze noże, sprawia, że nie poddaje się w wątpliwość jakości ostrzy z Seki
  • nierdzewne, dwustronnie ostrzone noże VG-10 PRO, marki Kasumi, czarują swoją minimalistyczną elegancją
  • ostrze, które może swobodnie konkurować z wiele droższymi nożami, jest prawdziwym arcydziełem sztuki kowalskiej

CZYSTOŚĆ I HARMONIA FORMY

 

  • całości dopełniają nadzwyczaj wygodne, niezwykle pomysłowe rękojeści, które wykonano ze sztucznego marmuru
  • ten materiał genialnie leży w dłoni, nie ślizga się, jest niezwykle odporny na zniszczenie, czy panujące w profesjonalnej kuchni trudne warunki
  • nakrapiana, czarna rękojeść do złudzenia przypomina rozgwieżdżone, nocne niebo – trzeba powiedzieć, że dzięki niej każdy nóż z serii VG-10 PRO wygląda magicznie

Specjalista daje wskazówki,
jak ostrzyć
noże Kasumi VG-10 PRO

NÓŻ OSTRY JAK BRZYTWA

Nikogo, kto zna się na japońskich klingach, nie dziwi, jak doskonale ostre mogą stać się noże z linii Kasumi VG-10 PRO, jeśli zastosuje się odpowiednie kamienie.

W artykule naszego specjalisty znajdziesz wszystkie koniecznie informacje, które pozwolą Ci zmienić własny nóż Kasumi w prawdziwą „brzytwę”.

Specjalista radzi, jak używać
noża do wrzyw
Kasumi VG-10 PRO

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

CODZIENNIE ZACHWYCAJ SIĘ NOŻAMI KASUMI VG-10 PRO

  • noże Kasumi zaskoczą Cię swoją ostrością, która trwa, trwa i trwa… nawet do 12-16 tygodni, jeśli ostrza są regularnie szlifowane i polerowane na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000, a później 5000 lub 8000 (kamienie dobrał nasz specjalista, patrz poniżej)
  • jeśli nóż jest stępiony, czy nie był długo używany, napraw ostrze na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • noże ostrz w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia używaj wyłącznie desek z drewna np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże z serii VG-10 PRO przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, by nożami Kasumi nie kroić mięsa z kością i mrożonek
  • japońskie noże VG-10 PRO myj wyłącznie ręcznie

Produkty pasujące do
noża do obierania
Kasumi VG-10 PRO