VG-10 PRO - Koneserski, japoński nóż Santoku 18 cm, Kasumi

1129
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Od lat ujmuje nas japońska skromność, kultura i nadzwyczajna precyzja, która często przybiera formę arcy-perfekcjonizmu. Te wszystkie cechy wyróżniają niezwykle twórczą markę Kasumi, należącą do koncernu Sumikama, która z niewiadomych przyczyn bardzo dyskretnie prezentuje swoje wyśmienite odkrycia.

Japońskie noże Kasumi z linii VG-10 PRO to kompletny unikat na skalę światową. Mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, obecnie 25 i 26 generacja kowali kujących noże dla tej japońskiej marki, doprowadzili obróbkę stali VG-10 do takiego etapu, że niemal zmienili jej charakterystykę i fizyczne właściwości.

Ręcznie kute ze stali VG-10 PRO noże mają twardość na poziomie aż 62 stopni HRC w skali Rockwella. Ta kwestia warta jest uwagi, gdyż klasyczna stal VG-10 w niezliczonej ilości przypadków osiąga, maksymalną twardość 60 stopni HRC. Czyli różnica między tym, co udało się osiągnąć mistrzom kowalstwa marki Kasumi, a klasyczną stalą VG-10 jest wręcz kosmiczna. Co za tym idzie – te dość niepozorne, powstałe z monobloku stali VG-10 PRO noże są, według opinii naszego specjalisty, perfekcyjnie wręcz ostre. Jeśli zastosujesz odpowiednie kamienie do ostrzenia, Twój orientalny nóż do szatkowania warzyw, czy krojenia mięsa bez kości, Santoku, będzie ostry nawet przez 4 miesiące.

Musisz wiedzieć, że do ostrzenia tych wyjątkowych noży posłużą Ci kamienie ceramiczne, lub wiele trwalsze kamienie syntetyczne. Pamiętaj również, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.

I jeszcze jeden element, który ewidentnie wyróżnia tę linię noży spośród nawet wiele droższych, konkurencyjnych marek – uchwyt ze sztucznego marmuru. Ta czarna, nakrapiana rękojeść, która przypomina nocne, rozgwieżdżone niebo, jest zupełnie niesamowita. Oczywiście jest ręcznie pasowana i szlifowana, a ponadto ekstremalnie odporna na uszkodzenia i wilgoć. Nie napęcznieje, nie złamie się. I, co niesłychane, nie ślizga się nawet w mokrej, czy tłustej dłoni.

Orientalny nóż Santoku służy, nade wszystko, do siekania warzyw i owoców. Przyda się też do cięcia delikatnego mięsa i ryb. To drugie, po nożu kucharza, ostrze, które może zagościć w kuchni miłośnika prawdziwego krojenia.

Obejrzyj film o niezwykłych japońskich nożach Kasumi VG-10 PRO, a na pewno podzielisz nasz zachwyt nad tymi pozornie niewyróżniającymi się ostrzami. Film znajdziesz poniżej.

  • Piękne, ascetyczne w formie, minimalistyczne noże z kolekcji VG-10 PRO, japońskiej marki Kasumi, to prawdziwe zjawiska swojego gatunku.
  • Zaskakujące dla wszystkich krojących jest to, jak niezwykle ostre są noże Kasumi VG-10 PRO, których ostrza wykute są z monobloku stali. Mogą swobodnie konkurować z niejednym ostrzem damasceńskim.
  • O tym niezwykłym zjawisku opowiada w naszym filmie Krystian, wielki miłośnik noży Kasumi.

Kasumi VG-10 PRO
w skrócie

 

 

  • japońskie noże kute przez 25 pokolenie mistrzów rzemiosła
  • ostrze tworzy monoblok nierdzewnej stali VG-10 PRO
  • twardość stali - 62 stopnie HRC w skali Rockwella
  • niezwykle wygodny, unikatowy uchwyt ze sztucznego marmuru
  • ostrość - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - ręcznie kuta stal VG-10 PRO tworzy monoblok klingi
  • rękojeść - niewyślizgujący się z dłoni sztuczny marmur

Wymiary

  • długość ostrza - 18 cm

Przeznaczenie noża Santoku
z linii Kasumi VG-10 PRO

NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Monoblok stali noży
Kasumi VG-10 PRO

STAL VG-10 PRO - WYZWANIE DLA KOWALI

  • noże VG-10 PRO, japońskiej marki Kasumi, zaprzeczają znanym dotychczas metodom kucia i hartowania stali VG-10
  • o ile większość marek kujących noże z tej klasycznej, wysokowęglowej stali, umie zahartować ją tylko do 60 stopni HRC w skali Rockwella i nadać jej bardzo przyzwoitą, aczkolwiek nie powalającą ostrość, o tyle Kasumi potrafi stworzyć ze stali VG-10 prawdziwy majstersztyk
  • stal Kasumi, VG-10 PRO, to zupełny unikat – nie dość, że zahartowana jest do 62 stopni HRC w skali Rockwella, potrafi dodatkowo być o kilka klas ostrzejsza, niż klasyczna stal VG-10
  • te piękne noże, których ostrza powstały z monobloku uszlachetnionej i utwardzonej stali VG-10 są, co tu dużo mówić, piekielnie ostre

KOWALE O NIEZWYKŁEJ WIEDZY

  • Kasumi współpracuje z kowalami, którzy mogą szczycić się niezwykłym dziedzictwem – to 25 i 26 pokolenie kowali tradycyjnego rzemiosła, czyli ludzie, którzy korzystają z przekazywanej przez wieki wiedzy dotyczącej technik i tajemnic kucia doskonałych noży
  • fakt, że któraś z kuźni wywodzi się z kultowego, japońskiego Seki, miasta, które od prawie 1000 lat obrasta zasłużoną legendą jako miejsce, w którym powstają najdoskonalsze noże, sprawia, że nie poddaje się w wątpliwość jakości ostrzy z Seki
  • nierdzewne, dwustronnie ostrzone noże VG-10 PRO, marki Kasumi, czarują swoją minimalistyczną elegancją
  • ostrze, które może swobodnie konkurować z wiele droższymi nożami, jest prawdziwym arcydziełem sztuki kowalskiej

CZYSTOŚĆ I HARMONIA FORMY

  • całości dopełniają nadzwyczaj wygodne, niezwykle pomysłowe rękojeści, które wykonano ze sztucznego marmuru
  • ten materiał genialnie leży w dłoni, nie ślizga się, jest niezwykle odporny na zniszczenie, czy panujące w profesjonalnej kuchni trudne warunki
  • nakrapiana, czarna rękojeść do złudzenia przypomina rozgwieżdżone, nocne niebo – trzeba powiedzieć, że dzięki niej każdy nóż z serii VG-10 PRO wygląda magicznie

Specjalista daje wskazówki,
jak ostrzyć
noże Kasumi VG-10 PRO

NÓŻ OSTRY JAK BRZYTWA

Nikogo, kto zna się na japońskich klingach, nie dziwi, jak doskonale ostre mogą stać się noże z linii Kasumi VG-10 PRO, jeśli zastosuje się odpowiednie kamienie.

W artykule naszego specjalisty znajdziesz wszystkie koniecznie informacje, które pozwolą Ci zmienić własny nóż Kasumi w prawdziwą „brzytwę”.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista radzi, jak używać
noża do szatkowania warzyw
Santoku 
Kasumi VG-10 PRO

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże Kasumi zaskoczą Cię swoją ostrością, która trwa, trwa i trwa… nawet do 12-16 tygodni, jeśli ostrza są regularnie szlifowane i polerowane na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000, a później 5000 lub 8000
  • jeśli nóż jest stępiony, czy nie był długo używany, napraw ostrze na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • noże ostrz w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia używaj wyłącznie wysokiej jakości desek z drewna, czy japońskich desek syntetycznych
  • noże z serii VG-10 PRO przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, by nożami Kasumi nie kroić mięsa z kością i mrożonek
  • japońskie noże VG-10 PRO myj wyłącznie ręcznie

Produkty pasujące do
noża Santoku
Kasumi VG-10 PRO