Od lat ujmuje nas japońska skromność, kultura i nadzwyczajna precyzja, która często przybiera formę arcy-perfekcjonizmu. Te wszystkie cechy wyróżniają niezwykle twórczą markę Kasumi, należącą do koncernu Sumikama, która z niewiadomych przyczyn bardzo dyskretnie prezentuje swoje wyśmienite odkrycia.
Japońskie noże Kasumi z linii VG-10 PRO to kompletny unikat na skalę światową. Mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, obecnie 25 i 26 generacja kowali kujących noże dla tej japońskiej marki, doprowadzili obróbkę stali VG-10 do takiego etapu, że niemal zmienili jej charakterystykę i fizyczne właściwości.
Ręcznie kute ze stali VG-10 PRO noże mają twardość na poziomie aż 62 stopni HRC w skali Rockwella. Ta kwestia warta jest uwagi, gdyż klasyczna stal VG-10 w niezliczonej ilości przypadków osiąga, maksymalną twardość 60 stopni HRC. Czyli różnica między tym, co udało się osiągnąć mistrzom kowalstwa marki Kasumi, a klasyczną stalą VG-10 jest wręcz kosmiczna. Co za tym idzie – te dość niepozorne, powstałe z monobloku stali VG-10 PRO noże są, według opinii naszego specjalisty, perfekcyjnie wręcz ostre. Jeśli zastosujesz odpowiednie kamienie do ostrzenia, Twój orientalny nóż do szatkowania warzyw, czy krojenia mięsa bez kości, Santoku, będzie ostry nawet przez 4 miesiące.
Musisz wiedzieć, że do ostrzenia tych wyjątkowych noży posłużą Ci kamienie ceramiczne, lub wiele trwalsze kamienie syntetyczne. Pamiętaj również, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
I jeszcze jeden element, który ewidentnie wyróżnia tę linię noży spośród nawet wiele droższych, konkurencyjnych marek – uchwyt ze sztucznego marmuru. Ta czarna, nakrapiana rękojeść, która przypomina nocne, rozgwieżdżone niebo, jest zupełnie niesamowita. Oczywiście jest ręcznie pasowana i szlifowana, a ponadto ekstremalnie odporna na uszkodzenia i wilgoć. Nie napęcznieje, nie złamie się. I, co niesłychane, nie ślizga się nawet w mokrej, czy tłustej dłoni.
Orientalny nóż Santoku służy, nade wszystko, do siekania warzyw i owoców. Przyda się też do cięcia delikatnego mięsa i ryb. To drugie, po nożu kucharza, ostrze, które może zagościć w kuchni miłośnika prawdziwego krojenia.
Obejrzyj film o niezwykłych japońskich nożach Kasumi VG-10 PRO, a na pewno podzielisz nasz zachwyt nad tymi pozornie niewyróżniającymi się ostrzami. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Nikogo, kto zna się na japońskich klingach, nie dziwi, jak doskonale ostre mogą stać się noże z linii Kasumi VG-10 PRO, jeśli zastosuje się odpowiednie kamienie.
W artykule naszego specjalisty znajdziesz wszystkie koniecznie informacje, które pozwolą Ci zmienić własny nóż Kasumi w prawdziwą „brzytwę”.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE