Od lat ujmuje nas japońska skromność, kultura i nadzwyczajna precyzja, która często przybiera formę arcy-perfekcjonizmu. Te wszystkie cechy wyróżniają niezwykle twórczą markę Kasumi, należącą do koncernu Sumikama, która z niewiadomych przyczyn bardzo dyskretnie prezentuje swoje wyśmienite odkrycia.
Japońskie noże Kasumi z linii VG-10 PRO to kompletny unikat na skalę światową. Mistrzowie tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, obecnie 25 i 26 generacja kowali kujących noże dla tej japońskiej marki, doprowadzili obróbkę stali VG-10 do takiego etapu, że niemal zmienili jej charakterystykę i fizyczne właściwości.
Ręcznie kute ze stali VG-10 PRO noże mają twardość na poziomie aż 62 stopni HRC w skali Rockwella. Ta kwestia warta jest uwagi, gdyż klasyczna stal VG-10 w niezliczonej ilości przypadków osiąga, maksymalną twardość 60 stopni HRC. Czyli różnica między tym, co udało się osiągnąć mistrzom kowalstwa marki Kasumi, a klasyczną stalą VG-10 jest wręcz kosmiczna. Co za tym idzie – te dość niepozorne, powstałe z monobloku stali VG-10 PRO noże są, według opinii naszego specjalisty, perfekcyjnie wręcz ostre. Jeśli zastosujesz odpowiednie kamienie do ostrzenia, Twój długi nóż szefa kuchni, Gyutoh - mający 24 centymetry długości, będzie ostry nawet przez 4 miesiące.
Musisz wiedzieć, że do ostrzenia tych wyjątkowych noży posłużą Ci kamienie ceramiczne, lub wiele trwalsze kamienie syntetyczne. Pamiętaj również, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
I jeszcze jeden element, który ewidentnie wyróżnia tę linię noży spośród nawet wiele droższych, konkurencyjnych marek – uchwyt ze sztucznego marmuru. Ta czarna, nakrapiana rękojeść, która przypomina nocne, rozgwieżdżone niebo, jest zupełnie niesamowita. Oczywiście jest ręcznie pasowana i szlifowana, a ponadto ekstremalnie odporna na uszkodzenia i wilgoć. Nie napęcznieje, nie złamie się. I, co niesłychane, nie ślizga się nawet w mokrej, czy tłustej dłoni.
Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.
Obejrzyj film o niezwykłych japońskich nożach Kasumi VG-10 PRO, a na pewno podzielisz nasz zachwyt nad tymi pozornie niewyróżniającymi się ostrzami. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Nikogo, kto zna się na japońskich klingach, nie dziwi, jak doskonale ostre mogą stać się noże z linii Kasumi VG-10 PRO, jeśli zastosuje się odpowiednie kamienie.
W artykule naszego specjalisty znajdziesz wszystkie koniecznie informacje, które pozwolą Ci zmienić własny nóż Kasumi w prawdziwą „brzytwę”.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE