Rodzinne firmy działające od wielu pokoleń to w Japonii nic niezwykłego. Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali, mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Trudno wyobrazić sobie, jaką wiedzę posiadają ci fachowcy.
Japońska marka Kasumi zasłynęła z 32-warstwowych, ręcznie kutych noży z serii Damascus. Wyśmienicie ostre noże powstają z ręcznie kutej stali VG-10, ulubionej przez Kasumi. Co niezwykłe, 32-warstwowy damasceński nóż z popularnej w Japonii stali VG-10 zyskał tak wyśmienitą ostrość, że zaskakuje nawet specjalistów.
Noże do porcjowania z serii Kasumi Damascus mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Potrafią zachować ostrość nawet przez 10-12 tygodni, co jest ewenementem w tej klasie noży. Pamiętaj tylko, by kroić na specjalnych, japońskich deskach Asahi, czy Hasegawa i używać dobrych kamieni do ostrzenia.
Nóż z linii Damascus ma wyrazisty dziwer, który idealnie współgra z wygodną rękojeścią z laminowanego drewna wzmacnianego stalą. Uchwyt jest perfekcyjnie wyważony i wygodny.
Te subtelne w stylistyce noże są wytrzymałe, jak mało które. Nie zawiodą przez całe lata.
Obejrzyj film o nożach Kasumi Damascus, które nie boją się wyzwań, a przy tym są eleganckie i bardzo stylowe. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO PORCJOWANIA
MIĘSA BEZ KOŚCI,
PIECZENI I WĘDLIN
NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓŻNYCH TYPÓW MIĘS
NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓZNYCH GATUNKÓW RYB
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Kasumi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Damascus
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie