Rodzinne firmy działające od wielu pokoleń to w Japonii nic niezwykłego. Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali, mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Trudno wyobrazić sobie, jaką wiedzę posiadają ci fachowcy.
Japońska marka Kasumi zasłynęła z 32-warstwowych, ręcznie kutych noży z serii Damascus. Wyśmienicie ostre noże powstają z ręcznie kutej stali VG-10, ulubionej przez Kasumi. Co niezwykłe, 32-warstwowy damasceński nóż z popularnej w Japonii stali VG-10 zyskał tak wyśmienitą ostrość, że zaskakuje nawet specjalistów.
Noże Nakiri z serii Kasumi Damascus mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Potrafią zachować ostrość nawet przez 10-12 tygodni, co jest ewenementem w tej klasie noży. Pamiętaj tylko, by kroić na specjalnych, japońskich deskach Asahi, czy Hasegawa i używać dobrych kamieni do ostrzenia.
Nóż z linii Damascus ma wyrazisty dziwer, który idealnie współgra z wygodną rękojeścią z laminowanego drewna wzmacnianego stalą. Uchwyt jest perfekcyjnie wyważony i wygodny.
Te subtelne w stylistyce noże są wytrzymałe, jak mało które. Nie zawiodą przez całe lata.
Obejrzyj film o nożach Kasumi Damascus, które nie boją się wyzwań, a przy tym są eleganckie i bardzo stylowe. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO SIEKANIA I
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
NA GULASZE, CZY
POTRAWY ORIENTALNE
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Kasumi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Damascus
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
KASUMI
Sumikama Cutlery MFG. CO. LTD.
383-1 Hidase
501-3911 Seki, Gifu Prefecture
Japonia
http://sumikama.co.jp/
info@sumikama.co.jp
TOMGAST TOMGAST Sp. z o.o.
Beskidzka 123/125
91-610 Łódź
Tel.: +48 42 674 85 87
tomgast@tomgast.pl
https://tomgast.pl/
Japońskie noże słyną z wyjątkowej ostrości i precyzji, co czyni je cennym narzędziem w kuchni. Jednakże, niewłaściwe użytkowanie lub brak ostrożności może prowadzić do poważnych obrażeń. W dołączonym dokumencie .pdf możesz zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania japońskich noży - znajdziesz tu prostą instrukcję obsługi. Pamiętaj, że naszą autorską, bardzo szczegółową instrukcję obsługi otrzymasz zaraz po wysłaniu do Ciebie zamówionego w naszym sklepie noża. Zawiera szereg dodatkowych podpowiedzi, poradników rozwijających wiedzę zawartą w dołączonym w tej sekcji pliku pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich noży kuchennych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.