Kochasz swoje japońskie noże? Pewnie tak, bo trudno nie być do nich przywiązanym. Szukasz dla nich odpowiedniego kamienia do ostrzenia? Jeśli twardość ostrzy Twoich noży sięga 62 stopni HRC w skali Rockwella, idealnie naostrzysz je na ceramicznych kamieniach japońskiej marki Masahiro.
Z kolei kamień o ziarnistości 1000 wykorzystasz do regularnego ostrzenia noży. Ta gradacja poprawia geometrię ostrza i nadaje nożowi wstępną ostrość. Musisz jednak wiedzieć, że jeśli naostrzysz nóż wyłącznie na kamieniu 1000, będziesz musiał wracać do ostrzenia co kilka, czy kilkanaście dni. Jeżeli życzysz sobie, by Twój nóż trzymał bardzo długo ostrość, musisz przeszlifować go i wypolerować na kamieniach o wyższej gradacji (np. 3000 lub 6000).
Pamiętaj, że kamień ceramiczny Masahiro zawsze moczy się kilka minut przed ostrzeniem.
Na koniec pomocna uwaga - nim zaczniesz ostrzyć, podpisz sobie kamień, by pamiętać, jaką gradacją się posługujesz. Niestety, ładny napis zetrze się zaraz po pierwszym ostrzeniu.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. Dzięki drugiemu filmowi szybko i sprawnie nauczysz się ostrzyć noże na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista pokazuje krok po kroku, jak opanować tę sztukę.
Jeśli masz japoński nóż o twardości stali do 62 stopni HRC w skali Rockwella, ceramiczny kamień Masahiro będzie dla Ciebie, jak znalazł. Owszem, możesz ostrzyć na nim i twardsze stale, ale musisz liczyć się z tym, że kamień zetrze się wtedy wiele szybciej, a noża, niestety, nie naostrzysz równie doskonale, jak zrobi to kamień syntetyczny.
Pamiętaj, by przed użyciem zamoczyć kamień ceramiczny Masahiro w wodzie. Niech siedzi sobie tam 7-10 minut. Dlaczego nie dłużej? Gdyby zażywał kąpieli przez dłuższy czas, stałby się zbyt miękki, by dobrze się na nim ostrzyło. Wtedy cała Twoja praca pójdzie na marne.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu polewaj kamień Masahiro wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.
Masahiro
Masahiro Co. Ltd.
Kurachi 90
Seki City 501-3994, Gifu Prefecture
Japonia
81-57-521-2100
https://masahiro-hamono.com
info@masahiro-hamono.com
OMC Sławomir Bieroń
Nowa 3/4
biuro: Modelarzy 14 / II
44-122 Gliwice
+48 534 810 849
info@masahiro.pl
https://masahiro.pl/kontakt
Ceramiczne i syntetyczne ostrzałki do japońskich noży to niezawodne narzędzia, które pomagają utrzymać ostrza w doskonałej kondycji. Dzięki wysokiej jakości materiałom są trwałe, skuteczne i łatwe w użytkowaniu. Kilka prostych metod pielęgnacji, takich jak regularne czyszczenie pod bieżącą wodą oraz unikanie upadków i ekstremalnych temperatur, pozwoli cieszyć się ich funkcjonalnością przez długie lata. O prostych zasadach używania ostrzałek możesz przeczytać w dołączonym pliku .pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich ostrzałek do noży - ceramicznych i syntetycznych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.