• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Super-duży kamień ceramiczny do ostrzenia japońskich noży, gradacja 1000, Masahiro

519
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 519 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Kochasz swoje japońskie noże? Pewnie tak, bo trudno nie być do nich przywiązanym. Szukasz dla nich odpowiedniego kamienia do ostrzenia? Jeśli twardość ostrzy Twoich noży sięga 62 stopni HRC w skali Rockwella, idealnie naostrzysz je na ceramicznych kamieniach japońskiej marki Masahiro.

Z kolei duży kamień o ziarnistości 1000 wykorzystasz do regularnego ostrzenia noży. Ta gradacja poprawia geometrię ostrza i nadaje nożowi wstępną ostrość. Musisz jednak wiedzieć, że jeśli naostrzysz nóż wyłącznie na kamieniu 1000, będziesz musiał wracać do ostrzenia co kilka, czy kilkanaście dni. Jeżeli życzysz sobie, by Twój nóż trzymał bardzo długo ostrość, musisz przeszlifować go i wypolerować na kamieniach o wyższej gradacji (np. 3000 lub 6000).

Pamiętaj, że duży kamień ceramiczny Masahiro zawsze moczy się kilka minut przed ostrzeniem.

Na koniec pomocna uwaga - nim zaczniesz ostrzyć, podpisz sobie kamień, by pamiętać, jaką gradacją się posługujesz. Niestety, ładny napis zetrze się zaraz po pierwszym ostrzeniu.

Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. Dzięki drugiemu filmowi szybko i sprawnie nauczysz się ostrzyć noże na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista pokazuje krok po kroku, jak opanować tę sztukę.

519

Jakie kamienie są Ci potrzebne,
by Twój nóż był dobrze naostrzony,
świetnie wypolerowany i długo trzymał ostrość

  • Od szorstkości kamienia, czyli jego gradacji, czy ziarnistości zależy to, do czego się nadaje. Są odrębne kamienie, które naprawiają bardzo stępione, czy zniszczone noże. Inne gradacje nadadzą Twojemu nożowi wstępnej ostrości.
  • Jeszcze inne kamienie do ostrzenia pozwolą Ci perfekcyjnie wypolerować klingę tnącą, by była ostra przez maksymalnie długi czas.
  • O tym, jak poprawnie dobrać kamienie i rozumieć ich funkcje, mówi w filmie nasz specjalista.

Naucz się doskonale
ostrzyć japońskie noże -
to nic trudnego!

  • Ostrzenie japońskich noży to sztuka wymagająca niewielkiej, jak się okazuje, wprawy. Wystarczy krótki trening, a będziesz ostrzyć naprawdę dobrze.
  • Ważne, byś nie pominął żadnego z ważnych kroków, o których mówi w filmie nasz specjalista, a wszystko pójdzie gładko.
  • Jeśli temat ostrzenia japońskich noży jest Ci bliski, obejrzyj i inne nasze filmy. Zapraszamy TUTAJ.

Ostrzenie noży japońskich,
czyli sztuka, którą
każdy może posiąść  

Jeśli masz japoński nóż o twardości stali do 62 stopni HRC w skali Rockwella, ceramiczny kamień Masahiro będzie dla Ciebie, jak znalazł. Owszem, możesz ostrzyć na nim i twardsze stale, ale musisz liczyć się z tym, że kamień zetrze się wtedy wiele szybciej, a noża, niestety, nie naostrzysz równie doskonale, jak zrobi to kamień syntetyczny.

Pamiętaj, by przed użyciem zamoczyć kamień ceramiczny Masahiro w wodzie. Niech siedzi sobie tam 7-10 minut. Dlaczego nie dłużej? Gdyby zażywał kąpieli przez dłuższy czas, stałby się zbyt miękki, by dobrze się na nim ostrzyło. Wtedy cała Twoja praca pójdzie na marne.

W trakcie ostrzenia od czasu do czasu polewaj kamień Masahiro wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.

Materiał

  • ceramika do namaczania w wodzie

Wymiary

  • długość - 21 cm
  • szerokość - 7,2 cm
  • wysokość - 6 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii