Kochasz swoje japońskie noże? Pewnie tak, bo trudno nie być do nich przywiązanym. Szukasz dla nich odpowiedniego kamienia do ostrzenia? Jeśli twardość ostrzy Twoich noży sięga 62 stopni HRC w skali Rockwella, idealnie naostrzysz je na ceramicznych kamieniach japońskiej marki Masahiro.
Z kolei duży kamień o ziarnistości 1000 wykorzystasz do regularnego ostrzenia noży. Ta gradacja poprawia geometrię ostrza i nadaje nożowi wstępną ostrość. Musisz jednak wiedzieć, że jeśli naostrzysz nóż wyłącznie na kamieniu 1000, będziesz musiał wracać do ostrzenia co kilka, czy kilkanaście dni. Jeżeli życzysz sobie, by Twój nóż trzymał bardzo długo ostrość, musisz przeszlifować go i wypolerować na kamieniach o wyższej gradacji (np. 3000 lub 6000).
Pamiętaj, że duży kamień ceramiczny Masahiro zawsze moczy się kilka minut przed ostrzeniem.
Na koniec pomocna uwaga - nim zaczniesz ostrzyć, podpisz sobie kamień, by pamiętać, jaką gradacją się posługujesz. Niestety, ładny napis zetrze się zaraz po pierwszym ostrzeniu.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. Dzięki drugiemu filmowi szybko i sprawnie nauczysz się ostrzyć noże na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista pokazuje krok po kroku, jak opanować tę sztukę.
Jeśli masz japoński nóż o twardości stali do 62 stopni HRC w skali Rockwella, ceramiczny kamień Masahiro będzie dla Ciebie, jak znalazł. Owszem, możesz ostrzyć na nim i twardsze stale, ale musisz liczyć się z tym, że kamień zetrze się wtedy wiele szybciej, a noża, niestety, nie naostrzysz równie doskonale, jak zrobi to kamień syntetyczny.
Pamiętaj, by przed użyciem zamoczyć kamień ceramiczny Masahiro w wodzie. Niech siedzi sobie tam 7-10 minut. Dlaczego nie dłużej? Gdyby zażywał kąpieli przez dłuższy czas, stałby się zbyt miękki, by dobrze się na nim ostrzyło. Wtedy cała Twoja praca pójdzie na marne.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu polewaj kamień Masahiro wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.