Błyskawiczne i aromatyczne gotowanie w miedzianym woku Falk

Miedziane woki to nieczęsto spotykane naczynia. Z racji materiału, z którego powstały, należą do grupy naczyń Super Premium, które, co zniechęca wielu, są drogie. Za to miedziany wok, np., naszej ulubionej belgijskiej marki Falk, wytrwają w kuchni długo ponad 100 lat. Dlatego twierdzimy, że zakup luksusowego, miedzianego woka to prawdziwa inwestycja, na której skorzystasz Ty, Twoje dzieci i wnuki. Gotowanie w miedzianym, ręcznie tworzonym woku Falk to prawdziwa uczta smaków - uda się w nim każda, zarówno prosta, jak i złożona potrawa. Poznaj woki, które z każdego gotującego uczynią mistrza kuchni.

Jak nagrzewa się miedziany wok?

Mówiąc krótko - fenomenalnie szybko i genialnie równomiernie. I to wystarczy wszystkim miłośnikom wokowania za najlepszą rekomendację. Bo w przyrządzaniu potraw w woku chodzi właśnie o te dwa elementy. Wok musi nagrzewać się możliwie szybko, a wok Falk nie ma sobie w tej materii równych, bo miedź jest, obok srebra, najlepszym na świecie przewodnikiem ciepła. Czyli pierwszy punkt odhaczony.

Miedziane woki Falk nagrzewają się równomiernie od dna po same brzegi. Dlaczego to istotne? W ten sposób w głąb potrawy emitowane są ogromne ilości ciepła, dzięki czemu nawet wielowarstwowo ułożone składniki przygotujesz w tym samym czasie i tempie.

Na tym właśnie polega fenomen najwyższej jakości naczyń, m.in., z miedzi.

Wok Falk to magik szybkości

Jeśli chcielibyście porównać tempo przyrządzania potraw w klasycznym woku (ze stali, stali węglowej, czy żeliwa - które i tak rozgrzewają się bardzo szybko - z miedzianym wokiem, to tak, jakbyście zestawili tempo rozpędzania się super samochodu sportowego z rakietą. To, co „wyrabia” miedź z przyrządzanymi w woku potrawami, przechodzi wręcz najśmielsze oczekiwania.

Mając w kuchni miedziany wok belgijskiej marki Falk, jesteś w stanie skrócić czas i przyspieszyć przyrządzanie niektórych potraw nawet dwukrotnie. Dwa razy szybciej przygotujesz obiad - np. klasyczne, azjatyckie dania z woka powstaną w, maksimum, 10 minut.

Jeśli smażysz, a potem dusisz jakąś potrawę w woku z miedzi, możesz nastawić ją w chwili, gdy głodna rodzina siada do stołu. Ledwie chwilę pogadają, już jedzenie paruje na stole. Oczywiście, paruje z miedzianego woka, bo idealnie nadaje się do serwowania.

Dla każdego coś fajnego

W ofercie belgijskiego producenta, marki Falk, znajdziesz dwa typy woków - z długim, klasycznym uchwytem i dwoma krótkimi uchwytami (z żeliwa lub stali). Większe woki mają też wkład do gotowania na parze. W takiej konfiguracji i tak bardzo zdrowe potrawy z woka stają się ultra-zdrowe i dietetyczne.

Mniejsze miedziane woki z kolekcji marki Falk mogą służyć, wg podpowiedzi producenta, również jako profesjonalne patelnie do risotto.

Woki z miedzi, rodzinnej manufaktury Falk, nie są, niestety, dostosowane do indukcji. Ale ten problem można łatwo rozwiązać, kupując stalowy lub żeliwny, ferromagnetyczny dysk, tzw. adapter indukcyjny (adapter na indukcję). Taki dysk leży na kuchence, a na nim stoi miedziany wok. I wszystko działa tak, jak powinno. Obiad powstaje błyskawicznie.