Miedziane patelnie do zapiekania i serwowania

5 eleganckie miedziane patelnie na ca%c5%82e dekady   marka de buyer

Patelnia do serwowania to produkt samoreklamujący się. Służy doskonale w kuchni, ale tam ogląda ją, zasadniczo, tylko ten, kto przyrządza obiady, czy kolacje. Ale kiedy patelnia do serwowania trafi na stół, przy którym często zasiadają goście, dalsza rodzina, czy przyjaciele, można się nią zacząć chwalić. I o to, między innymi, chodzi francuskiej marce De Buyer, producentowi luksusowych, miedzianych garnków i patelni, by jej produkt zachwycał, budził zazdrość i informował świat o istnieniu tak wyśmienitego producenta. Oczywiście, funkcjonalność takiej patelni jest też nie do podważenia.

Miedziane patelnie na kuchenkę, do piekarnika i na stół

Francuska marka De Buyer, niekwestionowany mistrz produkcji niemal niezniszczalnych miedzianych naczyń, ma w swojej ofercie kilka różnych form patelni do serwowania. Znajdziesz tu płytkie, okrągłe i owalne patelnie z niewysokimi ściankami oraz głębokie patelnie z pokrywkami. Większość linii miedzianych patelni z tej kategorii (Inocuivre, VIP, First Classe) nie nadaje się na indukcję. Za to idealnie sprawdzą się na starszych typach kuchenek – gazowych, elektrycznych, ceramicznych. Z kolei prawdziwie rewolucyjna technologia serii Prima Matera sprawia, że miedziane patelnie do zapiekania i serwowania idealnie współpracują z indukcją.

Patelnie do serwowania wyróżniają, nade wszystko, dwa krótkie uchwyty. Dzięki nim łatwiej przenosi się patelnię bezpośrednio na stół. Druga kwestia, na stole (i w półce, czy kuchennej szafce) taka patelnia zajmuje mniej miejsca, długi uchwyt nie zawadza. I sprawa bardzo istotna dla tego typu patelni – doskonale mieszczą się w piekarnikach, pozwalając na podpiekanie i zapiekanie różnego typu potraw. A dzięki temu gotowanie jest niezwykle różnorodne.

Patelnie do duszenia - wypróbuj technikę slow cooking

Z kolei głębokie patelnie De Byuer wyposażone w stalowe lub miedziane pokrywki prowokują do niezwykle zdrowego duszenia. Dzięki fenomenalnej technologii miedzianych naczyń, które zjawiskowo przewodzą i dystrybuują ciepło, można zastosować tu dwie różnorodne techniki – slow cooking (maleńki płomień delikatnie podgrzewa potrawę, którą szykuje się przez dłuższy czas) oraz szybkie, dynamiczne smażenie wraz z duszeniem.

Stal wewnątrz miedzianych patelni De Buyer

To, co zachwyca nas raz za razem w przypadku tych niezwykle prestiżowych, luksusowych patelni, to genialne połączenie miedzi i stal szlachetnej. Bo, jak pewnie już wiesz, środek każdej patelni i garnka francuskiego producenta, marki De Buyer, stanowi luksusowa stal szlachetna zabezpieczająca potrawę przed stycznością z miedzią. Z kolei miedź tworzy trzon, dno i ścianki naczyń.

Warto też zwrócić uwagę, iż każda z linii miedzianych patelni do serwowania ma odmienne uchwyty – mamy tu do wyboru stal, naturalne, ciemne, lekko porowate żeliwo i elegancki, czysty mosiądz.

Trzeba powiedzieć, że, gdy stawia się patelnię De Buyer na kuchence, a potem na stole, za każdym razem przechodzi dreszcz zachwytu. To, niewątpliwie, jedne z najpiękniejszych i najbardziej luksusowych patelni na świecie.

« 1
« 1