Artykuły O japońskich nożach

Japońskie noże to nasza ogromna namiętność i bezgraniczna pasja, która trwa już ponad 2 dekady. Dlatego z wielkim namaszczeniem piszemy o japońskich nożach, które często są prawdziwymi arcydziełami sztuki kowalskiej. Fakt, że Japończycy zaczęli się specjalizować w kuciu genialnych noży i mieczy już ponad 1000 lat temu, wyraźnie świadczy o tym, że są niekwestionowanymi autorytetami w tej dziedzinie. Mają w tej materii do powiedzenia bardzo dużo, bo sami opracowali mnóstwo form noży dostosowanych do bardzo specjalistycznych zadań. O tym i wielu innych kwestiach przeczytasz w artykułach naszego specjalisty.

Do ostrzenia no%c5%bcy miyabi u%c5%bcywaj zaawansowanych kamieni   presti%c5%bcowakuchnia

Ostrzenie japońskich noży Miyabi

Podstawowe linie japońskich noży Miyabi ostrzy się na specjalnych kamieniach ceramicznych, a wyższej klasy noże na ostrzałkach syntetycznych. O nich w naszym tekście.

Czytaj więcej
Do ostrzenia no%c5%bcy kasumi mo%c5%bcesz stosowa%c4%87 kamienei ceramiczne i syntetyczne

Noże Kasumi naostrzysz jak marzenie

Piękne i niezwykle ostre noże japońskiej marki Kasumi można ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Jakiego wyboru dokonać, podpowiada nasz specjalista.

Czytaj więcej
R%c4%99cznie kute japo%c5%84skie no%c5%bce kichiji ostrzy si%c4%99 na kamieniach syntetycznych

Noże, które kochają być ostre - czyli jak dbać o noże Kichiji

Prawdziwe unikaty w świecie ortodoksyjnych, japońskich noży to kute w maleńkiej kuźni Kichiji stalowe arcydzieła tradycyjnego kowalstwa. Naucz się ostrzyć te zjawiskowe noże.

Czytaj więcej
No%c5%bce kute ze stali yasuki shirogami ostrzy si%c4%99 nieco inaczej ni%c5%bc klasyczne no%c5%bce europejskie

Zostań znawcą ostrzenia noży mistrzów Hideo Kitaoka i Sirou Kamo

Ortodoksyjne, skuwane z kilku warstw stali Yasuki Shirogami noże mistrzów Hideo Kitaoka i Sirou Kamo ostrzy się nieco inaczej, niż noże z dodatkami stali nierdzewnych.

Czytaj więcej
Dama%c5%9bce%c5%84skie no%c5%bce tojiro ostrzy si%c4%99 na kamieniach wodnych

Ostrzenie klasycznych i mistrzowskich noży Tojiro

Noże Tojiro występują w dwóch różnych odsłonach. Noże niższej klasy pozwalają się ostrzyć na kamieniach ceramicznych, ostrza ręcznie kute – na kamieniach syntetycznych.

Czytaj więcej
No%c5%bce haiku kurouchi tosa ostrz na kamieniach syntetycznych   presti%c5%bcowakuchnia

Jak naostrzyć japońskie, ręcznie kute noże Chroma

Jedne z bardziej ortodoksyjnych, specyficznych, japońskich noży należących do serii Haiku Kurouchi Tosa, marki Chroma, należy ostrzyć wyłącznie na wysokiej klasy kamieniach.

Czytaj więcej
Stopnie hrc to sprawa wa%c5%bcna w przypadku doboru no%c5%bcy japo%c5%84skich presti%c5%bcowa kuchnia

Twardość w stopniach HRC - co to znaczy?

Kiedy kupujesz nóż kuchenny, powinieneś dowiedzieć się, jaką twardość ma wybrana przez ciebie stal. Od tego wiele zależy. Stąd - sprawdź, ile stopni HRC ma interesujące cię ostrze.

Czytaj więcej
Ostrza%c5%82ki global

Jak dobrać ostrzałkę do japońskich noży?

Japońskie noże zdobywają coraz większe rzesze miłośników. Dla tych, którzy szykują się do zakupu tych pięknych noży, kilka informacji na temat ostrzałek i ostrzenia.

Czytaj więcej
« 1 3 4 5