Artykuły O japońskich nożach

Japońskie noże to nasza ogromna namiętność i bezgraniczna pasja, która trwa już ponad 2 dekady. Dlatego z wielkim namaszczeniem piszemy o japońskich nożach, które często są prawdziwymi arcydziełami sztuki kowalskiej. Fakt, że Japończycy zaczęli się specjalizować w kuciu genialnych noży i mieczy już ponad 1000 lat temu, wyraźnie świadczy o tym, że są niekwestionowanymi autorytetami w tej dziedzinie. Mają w tej materii do powiedzenia bardzo dużo, bo sami opracowali mnóstwo form noży dostosowanych do bardzo specjalistycznych zadań. O tym i wielu innych kwestiach przeczytasz w artykułach naszego specjalisty.

Jak każdy z nas rozumie pojęcie ostrości noża

Bardzo trudno jest powiedzieć, czy dany nóż jest naprawdę ostry. Bo dla każdego z nas pojęcie ostrości noża oznacza co innego. Dziś o tym specyficznym, a subiektywnie pojmowanym zjawisku.

Czytaj więcej

O wielkim oczarowaniu japońsko-duńskimi nożami Eva Solo

Noże Nordic Kitchen, duńskiej marki Eva Solo, to japońskie dzikusy. Brzmi dziwnie? Też na początku byliśmy podejrzliwi. Ale te wykute w Japonii i z japońskiej stali arcydzieła to prawdziwe mistrzostwo.

Czytaj więcej

Jak ostrzyć, przechowywać i konserwować noże Nordic Kitchen marki Eva Solo

Noże Eva Solo z kolekcji Nordic Kitchen, mimo skandynawskiego designu, są klasycznymi, japońskimi nożami, więc trzeba je traktować wedle reguł przypisanych do ostrzy z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Czytaj więcej

Jak ostrzyć i konserwować noże z kolekcji Black Hammer marki Kasumi?

Wystarczy rzut oka na przepiękne i surowe noże Kasumi Black Hammer, by mieć pewność, że mamy do czynienia z prawdziwymi mistrzowskimi ostrzami. Dowiedz się, jak je ostrzyć i dbać o nie?

Czytaj więcej

Kasumi, jakiego nie znacie - mistrzowskie noże Black Hammer

Ręcznie kute, japońskie noże Kasumi z kolekcji Black Hammer to prawdziwa gratka dla miłośników najbardziej ortodoksyjnych ostrzy rodem z Seki. Przeczytaj o tym, jak Kasumi zmienia oblicze.

Czytaj więcej

Kryzys na rynku japońskich noży! Czy to koniec mistrzowskich ostrzy?

W 2019 roku zaczęły w zastraszającym tempie znikać luksusowe japońskie noże. Doszło do tego, że znikają całe linie, czy wręcz marki. Co się dzieje? Co spowodowało kryzys w branży japońskich noży?

Czytaj więcej

Mistrz Katsushige Anryu, który uważa, że stal ma duszę

Mistrz klasycznego japońskiego kowalstwa, Katsushige Anryu, to żywa legenda. Noże tego wyjątkowego człowieka goszczą w kuchniach najbardziej wybrednych gotujących. Dlaczego?

Czytaj więcej

Stal noży Yoshimi Kato uwielbia być ostra

Stal Aogami Super jest piekielnie trudna w wykuciu. Przysparza obrabiającemu ją mistrzowi kowalstwa mnóstwa stresów. Za to - noże ze stali Aogami Super ostrzy się genialnie prosto.

Czytaj więcej
« 1 3 4 5 6 7