Artykuły O japońskich nożach

Japońskie noże to nasza ogromna namiętność i bezgraniczna pasja, która trwa już ponad 2 dekady. Dlatego z wielkim namaszczeniem piszemy o japońskich nożach, które często są prawdziwymi arcydziełami sztuki kowalskiej. Fakt, że Japończycy zaczęli się specjalizować w kuciu genialnych noży i mieczy już ponad 1000 lat temu, wyraźnie świadczy o tym, że są niekwestionowanymi autorytetami w tej dziedzinie. Mają w tej materii do powiedzenia bardzo dużo, bo sami opracowali mnóstwo form noży dostosowanych do bardzo specjalistycznych zadań. O tym i wielu innych kwestiach przeczytasz w artykułach naszego specjalisty.

Jak ostrzyć i konserwować noże z kolekcji Black Hammer marki Kasumi?

Wystarczy rzut oka na przepiękne i surowe noże Kasumi Black Hammer, by mieć pewność, że mamy do czynienia z prawdziwymi mistrzowskimi ostrzami. Dowiedz się, jak je ostrzyć i dbać o nie?

Czytaj więcej

Kasumi, jakiego nie znacie - mistrzowskie noże Black Hammer

Ręcznie kute, japońskie noże Kasumi z kolekcji Black Hammer to prawdziwa gratka dla miłośników najbardziej ortodoksyjnych ostrzy rodem z Seki. Przeczytaj o tym, jak Kasumi zmienia oblicze.

Czytaj więcej

Kryzys na rynku japońskich noży! Czy to koniec mistrzowskich ostrzy?

W 2019 roku zaczęły w zastraszającym tempie znikać luksusowe japońskie noże. Doszło do tego, że znikają całe linie, czy wręcz marki. Co się dzieje? Co spowodowało kryzys w branży japońskich noży?

Czytaj więcej

Mistrz Katsushige Anryu, który uważa, że stal ma duszę

Mistrz klasycznego japońskiego kowalstwa, Katsushige Anryu, to żywa legenda. Noże tego wyjątkowego człowieka goszczą w kuchniach najbardziej wybrednych gotujących. Dlaczego?

Czytaj więcej

Stal noży Yoshimi Kato uwielbia być ostra

Stal Aogami Super jest piekielnie trudna w wykuciu. Przysparza obrabiającemu ją mistrzowi kowalstwa mnóstwa stresów. Za to - noże ze stali Aogami Super ostrzy się genialnie prosto.

Czytaj więcej

Yoshimi Kato i młode pokolenie japońskich kowali

Yoshimi Kato uznawany jest obecnie za jednego z najzdolniejszych japońskich kowali młodego pokolenia. Problem w tym, że „młode pokolenie” w Japonii oznacza coś innego, niż w Europie.

Czytaj więcej

Noże Global SAI mogą być ostrzejsze, niż myślisz

Noże Global, znane na całym świecie, są i kochane i nienawidzone. Wszystko sprowadza się do kwestii ostrzenia ich specyficznej stali. O tym problemie przeczytasz w naszym tekście.

Czytaj więcej

Noże Global SAI - dla laika, czy profesjonalisty?

Latami zmagałem się z moimi relacjami z nożami Global. Przeszedłem etapy skrajnej nienawiści, lekceważenia, aż po aprobatę. Tę ostatnią zyskała linia noży SAI. O nich słowo w tekście.

Czytaj więcej
« 1 3 4 5 6