• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Artykuły Nożowe poradniki

7 porad, jak nie zniszczyć japońskiego noża

Jest kilka zasad, które pomogą Twojemu japońskiemu nożowi służyć długo i zachować świetną kondycję. Musisz jednak zmienić stare nawyki i nastawienie do noża, by ten grał w Twojej drużynie.

Czytaj więcej

Jak wybieramy i oceniamy japońskie noże, które znajdziesz w sklepie PrestiżowaKuchnia.pl?

Już lata temu postanowiliśmy, że w kwestii doboru japońskich noży do naszego sklepu nie pójdziemy na kompromisy. Znajdziesz u nas tylko to, co starannie sprawdzone i czego jesteśmy pewni.

Czytaj więcej

Jak każdy z nas rozumie pojęcie ostrości noża

Bardzo trudno jest powiedzieć, czy dany nóż jest naprawdę ostry. Bo dla każdego z nas pojęcie ostrości noża oznacza co innego. Dziś o tym specyficznym, a subiektywnie pojmowanym zjawisku.

Czytaj więcej

Gdzie kupić japońskie noże?

Choć miejsc, w których znajdziesz japońskie noże, jest w Internecie sporo, tylko niektórym sklepom możesz powierzyć dobranie odpowiedniego, często drogiego noża. Dlaczego? O tym w artykule.

Czytaj więcej

Twardość w stopniach HRC - co to znaczy?

Kiedy kupujesz nóż kuchenny, powinieneś dowiedzieć się, jaką twardość ma wybrana przez ciebie stal. Od tego wiele zależy. Stąd - sprawdź, ile stopni HRC ma interesujące cię ostrze.

Czytaj więcej

Japońskie noże dla mięsożerców

Japońska tradycja kulinarna niechętnie korzysta z noży do mięsa. Jest niewiele japońskich marek, które tworzą noże do filetowania i trybowania, carvingu, czy porcjowania.

Czytaj więcej

Japońskie noże Kasumi - dla laika, czy profesjonalisty?

Na pierwszy rzut oka nie rzucają się w oczy. Ale po pierwszym spotkaniu można się w nich zadurzyć, bo noże Kasumi są niesłychanie ostre i kroją, jak wiele droższe od nich japońskie noże.

Czytaj więcej

Dlaczego polecam tylko wybrane marki noży?

Przez bardzo wiele lat testowałem japońskie noże różnych producentów, by dowiedzieć się, które na pewno są grzechu warte. Opowiem wam historię, jak uczyłem się cenić japońskie noże.

Czytaj więcej