Artykuły O japońskich nożach

Japońskie noże to nasza ogromna namiętność i bezgraniczna pasja, która trwa już ponad 2 dekady. Dlatego z wielkim namaszczeniem piszemy o japońskich nożach, które często są prawdziwymi arcydziełami sztuki kowalskiej. Fakt, że Japończycy zaczęli się specjalizować w kuciu genialnych noży i mieczy już ponad 1000 lat temu, wyraźnie świadczy o tym, że są niekwestionowanymi autorytetami w tej dziedzinie. Mają w tej materii do powiedzenia bardzo dużo, bo sami opracowali mnóstwo form noży dostosowanych do bardzo specjalistycznych zadań. O tym i wielu innych kwestiach przeczytasz w artykułach naszego specjalisty.

Mistrz Katsushige Anryu, który uważa, że stal ma duszę

Mistrz klasycznego japońskiego kowalstwa, Katsushige Anryu, to żywa legenda. Noże tego wyjątkowego człowieka goszczą w kuchniach najbardziej wybrednych gotujących. Dlaczego?

Czytaj więcej

Stal noży Yoshimi Kato uwielbia być ostra

Stal Aogami Super jest piekielnie trudna w wykuciu. Przysparza obrabiającemu ją mistrzowi kowalstwa mnóstwa stresów. Za to - noże ze stali Aogami Super ostrzy się genialnie prosto.

Czytaj więcej

Yoshimi Kato i młode pokolenie japońskich kowali

Yoshimi Kato uznawany jest obecnie za jednego z najzdolniejszych japońskich kowali młodego pokolenia. Problem w tym, że „młode pokolenie” w Japonii oznacza coś innego, niż w Europie.

Czytaj więcej

Noże Global SAI mogą być ostrzejsze, niż myślisz

Noże Global, znane na całym świecie, są i kochane i nienawidzone. Wszystko sprowadza się do kwestii ostrzenia ich specyficznej stali. O tym problemie przeczytasz w naszym tekście.

Czytaj więcej

Noże Global SAI - dla laika, czy profesjonalisty?

Latami zmagałem się z moimi relacjami z nożami Global. Przeszedłem etapy skrajnej nienawiści, lekceważenia, aż po aprobatę. Tę ostatnią zyskała linia noży SAI. O nich słowo w tekście.

Czytaj więcej

Co warto wiedzieć o ostrzeniu japońskich noży mistrza Takeshi Saji

Ortodoksyjne, damasceńskie noże mistrza Takeshi Saji wymagają stosowania się do pewnych prostych zasad ostrzenia. O tym, jak dobrać kamienie i jak ostrzyć, mówi nasz artykuł.

Czytaj więcej

Noże Takeshi Saji - dla laika, czy profesjonalisty?

Noże mistrza Takeshi Saji wybierają, nade wszystko, osoby o specyficznym guście. Ludzie ceniący sobie ręczne rzemiosło i indywidualizm twórcy. Ci, którzy doceniają unikaty na skalę światową.

Czytaj więcej

Takeshi Saji - kowal eksperymentator

50 lat badań nad stalami i przeróżnymi materiałami rękojeści, które tworzą malownicze noże - to, w skrócie dorobek jednego z najsłynniejszych mistrzów japońskiego kowalstwa, Takeshi Saji.

Czytaj więcej
« 1 3 4 5 6