Artykuły O japońskich nożach

Japońskie noże to nasza ogromna namiętność i bezgraniczna pasja, która trwa już ponad 2 dekady. Dlatego z wielkim namaszczeniem piszemy o japońskich nożach, które często są prawdziwymi arcydziełami sztuki kowalskiej. Fakt, że Japończycy zaczęli się specjalizować w kuciu genialnych noży i mieczy już ponad 1000 lat temu, wyraźnie świadczy o tym, że są niekwestionowanymi autorytetami w tej dziedzinie. Mają w tej materii do powiedzenia bardzo dużo, bo sami opracowali mnóstwo form noży dostosowanych do bardzo specjalistycznych zadań. O tym i wielu innych kwestiach przeczytasz w artykułach naszego specjalisty.

Ostrzenie japo%c5%84skich no%c5%bcy global sai

Noże Global SAI mogą być ostrzejsze, niż myślisz

Noże Global, znane na całym świecie, są i kochane i nienawidzone. Wszystko sprowadza się do kwestii ostrzenia ich specyficznej stali. O tym problemie przeczytasz w naszym tekście.

Czytaj więcej
No%c5%bce global sai dla laika  czy profesjonalisty

Noże Global SAI - dla laika, czy profesjonalisty?

Latami zmagałem się z moimi relacjami z nożami Global. Przeszedłem etapy skrajnej nienawiści, lekceważenia, aż po aprobatę. Tę ostatnią zyskała linia noży SAI. O nich słowo w tekście.

Czytaj więcej
Jak ostrzy%c4%87 no%c5%bce mistrza takeshi saji

Co warto wiedzieć o ostrzeniu japońskich noży mistrza Takeshi Saji

Ortodoksyjne, damasceńskie noże mistrza Takeshi Saji wymagają stosowania się do pewnych prostych zasad ostrzenia. O tym, jak dobrać kamienie i jak ostrzyć, mówi nasz artykuł.

Czytaj więcej
Unikatowe no%c5%bce   stal damasce%c5%84ska skuwana z mosiadzem i miedzi%c4%85   takeshi saji   presti%c5%bcowakuchnia

Noże Takeshi Saji - dla laika, czy profesjonalisty?

Noże mistrza Takeshi Saji wybierają, nade wszystko, osoby o specyficznym guście. Ludzie ceniący sobie ręczne rzemiosło i indywidualizm twórcy. Ci, którzy doceniają unikaty na skalę światową.

Czytaj więcej
No%c5%bce m%c5%82otem i ogniem malowane   takeshi saji   presti%c5%bcowakuchnia

Takeshi Saji - kowal eksperymentator

50 lat badań nad stalami i przeróżnymi materiałami rękojeści, które tworzą malownicze noże - to, w skrócie dorobek jednego z najsłynniejszych mistrzów japońskiego kowalstwa, Takeshi Saji.

Czytaj więcej
Gdzie kupi%c4%87 japo%c5%84skie no%c5%bce   prestizowakuchnia

Gdzie kupić japońskie noże?

Choć miejsc, w których znajdziesz japońskie noże, jest w Internecie sporo, tylko niektórym sklepom możesz powierzyć dobranie odpowiedniego, często drogiego noża. Dlaczego? O tym w artykule.

Czytaj więcej
Do ostrzenia no%c5%bcy miyabi u%c5%bcywaj zaawansowanych kamieni   presti%c5%bcowakuchnia

Ostrzenie japońskich noży Miyabi

Podstawowe linie japońskich noży Miyabi ostrzy się na specjalnych kamieniach ceramicznych, a wyższej klasy noże na ostrzałkach syntetycznych. O nich w naszym tekście.

Czytaj więcej
Do ostrzenia no%c5%bcy kasumi mo%c5%bcesz stosowa%c4%87 kamienei ceramiczne i syntetyczne

Noże Kasumi naostrzysz jak marzenie

Piękne i niezwykle ostre noże japońskiej marki Kasumi można ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Jakiego wyboru dokonać, podpowiada nasz specjalista.

Czytaj więcej
« 1 3 4 5