Japońskie noże Kasumi - niezależnie od tego, czy to linia Damascus, VG-10 PRO, czy Hammered (H.M.) - to fenomen w świecie noży. Ich funkcjonalność polega na tym, że skorzysta z nich każdy gotujący. I nastolatek, uczący się gotowania, pokocha je za nienarzucającą się osobowość. Te noże staną się jego przewodnikiem po świecie krojenia. Rozkocha się w nich też mający już spore doświadczenie pasjonat gotowania i profesjonalny kucharz, który stworzy z noży Kasumi ukochany zestaw na całe lata.

 

Spis treści:

  1. 1. Japońskie noże Kasumi - kuchenne woły robocze
  2. 2. Ostrzenie japońskich noży Kasumi
  3. 3. Rozwojowe noże kuchenne

 

Czyli na wstępie można już powiedzieć, że Kasumi to marka dla każdego, kto wymaga od noża świetnej ostrości, doskonałego wykonania i trwałości na całe lata.

 

Japońskie noże Kasumi - kuchenne woły robocze

Sformułowanie "wół roboczy" ma, w odniesieniu do japońskich noży Kasumi, jak najbardziej pozytywny wydźwięk. Te noże wymagają od użytkownika bardzo niewiele, a dają z siebie wszystko. Wystarczy je od czasu do czasu ostrzyć na dobrych kamieniach i można na całe dekady, czy wręcz na całe życie, zapomnieć o kupowaniu innych japońskich noży.

 

 

Ostrzenie japońskich noży Kasumi

Tu trzeba dobrać typy ostrzałek do danej linii. I tak podstawowe serie, czyli Kasumi Damascus, 32-warstwowe noże oraz linia noży młotkowanych - Hammered (H.M.), pozwalają ostrzyć się na tańszych kamieniach ceramicznych. Z kolei wyższa linia - VG-10 PRO - powinna być ostrzone na kamieniach syntetycznych, dzięki czemu zyska wyśmienitą ostrość. Za sprawą kamieni syntetycznych (można je użyć do również ostrzenia noży z dwóch niższych linii) noże Kasumi ostrzy się nawet raz na kilka miesięcy.

 

 

Rozwojowe noże kuchenne

Te pozornie niepozorne, w stosunku do klasycznych, często bardzo wyszukanych noży japońskich, ostrza Kasumi mają tę wielką zaletę, że ich linie są niezwykle szerokie. Są dodatkowo przepięknie wykonane i wykończone w najdrobniejszym szczególe, a ich kształty zbliżono do tradycyjnych noży europejskich.

Dlatego, jeśli ktoś zamierza poważnie zająć się gotowaniem, może raz na jakiś czas dobierać sobie inny, bardziej specjalistyczny model ostrza z oferty Kasumi. Wszystko zależy od kształcenia i rozwijania kulinarnych talentów.

 

 

Zdjęcia: Kasumi