• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Black Hammer - Mistrzowski, ręcznie kuty tradycyjny nóż Ko-Yanagi, 15 cm, Kasumi

959
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 959 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Kiedy zdarzyło Ci się ostatni razy westchnąć z zachwytu nad nożem? Kiedy ostatnio dzieło ludzkich rąk skradło Ci serce i sprawiło, że zechciałeś lepiej gotować? Jeśli dawno już nie czułeś tego sympatycznego mrowienia, czas przyjrzeć się nożom Kasumi z kolekcji Black Hammer. I jak? Czujesz dreszcz emocji na ich widok? Jeśli tak, możesz zaliczyć się do elitarnego grona prawdziwych pasjonatów japońskiej perfekcji.

Ręcznie kute mistrzowskie noże Black Hammer, znanej ze swoich bardzo klasycznych, zeuropeizowanych ostrzy kuźni Kasumi, to prawdziwe perełki swojego gatunku. Wykute z dwóch typów stali - trudnej w obróbce, szlachetnej stali Aogami i wysokowęglowej stali Yasuki Shirogami Blue (zwanej potocznie Blue Paper Steel) osiągają twardość na poziomie 62 stopni HRC w skali Rockwella. Jednak, co specyficzne, już i tak zjawiskowa ostrość noży Black Hammer została przez mistrzów kowalstwa podniesiona przez dodatek wolframu. Teraz noże Kasumi kroją same i można je porównać do ortodoksyjnych ostrzy mających twardość nawet 64 stopni HRC w skali Rockwella.

Przepiękne, dzikie, dwubarwne ostrze perfekcyjnie kontrastuje z ascetyczną rękojeścią z drewna wiśni. Rączka noża jest owalna, doskonale leży w dłoni.

W tych nożach zaklęto prawie 8 wieków tradycji i wiedzy mistrzów, bo kuźnia Kasumi należy do jednych z najstarszych w Japonii. Dlatego, biorąc do ręki unikatowy, tworzony tradycyjnymi metodami nóż Kasumi Black Hammer, poczujesz, co znaczy prawdziwe krojenie. Tym bardziej, że Twój nóż będzie ostry przez, nawet, 3-4 miesiące.

Musisz wiedzieć, że do ostrzenia tych wyjątkowych noży posłużą Ci kamienie ceramiczne, lub wiele trwalsze kamienie syntetyczne. Pamiętaj również, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom.

Nóż uniwersalny nadaje się idealnie do mniej wymagających i delikatniejszych czynności - krojenia, rozdrabniania niewielkich kawałków mięsa bez kości, niedużych warzyw i owoców.

Obejrzyj nasz film o nożach Black Hammer. Znajdziesz w nim przydatne informacje, jak dbać o rdzewną stal noży Kasumi.

959

Przeznaczenie noża uniwersalnego
z kolekcji Black Hammer Kasumi

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

Obejrzyj film o nożach
Black Hammer marki Kasumi 

  • Noże, które nigdy nie będą siedziały bezczynnie w Twojej kuchni. Poznaj serię Black Hammer japońskiej marki Kasumi. Sprawdź, co potrafią stworzyć mistrzowie rzemiosła, którzy kucie noży mają we krwi i w DNA.
  • Kasumi znowu szokuje. Ich unikatowe, mistrzowskie, rdzewne noże to prawdziwe zjawiska swojego gatunku. I trudno się dziwić, bo aż 8 wieków tajników kucia stali, przekazywanych z ojca na syna, musi znaleźć swoje ujście. A znalazło je w formie tych obłędnych i surowych ostrzy.

Black Hammer Kasumi
w skrócie

  • dzikie, w części czernione klingi noży wykute są ze stali Aogami i Yasuki Shirogami Blue z dodatkiem wolframu
  • rdzewne noże kute są ręcznie
  • noże powstają w niewielkich ilościach
  • twardość stali - 62 stopnie HRC w skali Rockwella
  • owalny uchwyt z drewna wiśni
  • ostrość - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - stal Aogami łączona ze stalą Yasuki Shirogami Blue oraz wolframem i mikro-dodatkiem chromu
  • rękojeść - drewno wiśni

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Kasumi udowadnia,
że, bez dwóch zdań,
jest tradycyjną, japońską kuźnią

  • Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali, czyli mistrzów wywodzących się z rodzin o niezwykłej tradycji. Prawie 8 wieków wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie - to nawet w Japonii robi wrażenie, choć tam niejedna kuźnia istnieje już od kilku stuleci.
  • Kasumi przez wiele dekad było kojarzone ze zeuropeizowanymi nożami, co wielu miało mu za złe. Wyglądało na to, jakby kuźnia świadomie odcinała się od gigantycznej tradycji i roli, jaką odgrywała w świecie japońskiego kowalstwa.
  • A tu niespodzianka. Kasumi pokazało światu linię Black Hammer, na wskroś tradycyjną, ręcznie kutą, dziką i nieposkromioną.

Kasumi po raz kolejny
zadziwia możliwościami
swojej stali

  • Kasumi zawsze działało po swojemu. Kiedy kuło noże ze stali VG-10, przekroczyło jej fizyczne możliwości. Na razie nie pokonała go w tej materii żadna konkurencyjna kuźnia.
  • Podobnie jest ze stalą noży Black Hammer. Kowale Kasumi łączą dwie na pozór nie przystające do siebie stale Aogami i Yasuki Shirogami Blue. Ultra wysokowęglowa stal Aogami, za której kucie zabierają się najbardziej wytrawni mistrzowie, została nieco przekornie skuta ze stalą Yasuki Shirogami Blue, która, choć wysokowęglowa, nie cieszy się specjalną estymą.
  • Dzięki takiemu połączeniu powstały ostrza w części Kurouchi - czernione i niepolerowane, w części lekko połyskliwe.
  • Kasumi poszło jednak dalej. Do stworzonej przez siebie stali dodało wolframu, dzięki któremu ostrość klingi tnącej noży Black Hammer daleko wykroczyła poza standardową ostrość przypisywaną stali o twardości 62 stopni HRC w skali Rockwella.
  • W końcu kto zabroni mistrzom nad mistrzami kującym mistrzowskie noże popisywać się swoimi talentami?

Jak ostrzyć noże
Black Hammer marki Kasumi,
czyli uwaga na palce!

Noże z linii Black Hammer marki Kasumi potrafią być ostre przez 3-4 miesiące przy założeniu, że będą pracowały codziennie przez kilka godzin. Gotujący w domu może poczuć potrzebę ich ponownego naostrzenia po, nawet, 7-8  miesiącach.

Klinga jest nieprawdopodobnie ostra, a przy okazji łatwa w ponownym ostrzeniu. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z doborem zbyt wysokich gradacji. Ostrzałki powyżej 10 000 gritów wypolerują noże Kasumi do poziomu ostrości japońskiego miecza. Tu trzeba już uważać.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista podpowiada,
jak w prosty sposób
dbać o noże Kasumi

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • mistrzowskie, ręcznie kute noże Kasumi Black Hammer ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000, a poleruj na gradacjach 5000 lub 8000, czy nawet 10 000 gritów
  • noże szlifuj w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • krój na wysokiej jakości drewnianych deskach, czy syntetycznych, japońskich deskach np. marki Asahi 
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • nożami Kasumi nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • noże Black Hammer myj zawsze ręcznie i susz zaraz po użyciu
  • od czasu do czasu konserwuj ostrze i rękojeść olejem jadalnym, czy innym, dostosowanym do noży (jak w filmie)

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Black Hammer Kasumi