• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Black Hammer 2 - Mistrzowski, ręcznie kuty tradycyjny nóż Ko-Yanagi, 15 cm, Kasumi

1229
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 229 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Kiedy zdarzyło Ci się ostatni razy westchnąć z zachwytu nad nożem? Jeśli dawno temu, czas przyjrzeć się nożom Kasumi z kolekcji Black Hammer.

Ręcznie kute mistrzowskie noże Black Hammer, jednej z najstarszych japońskich kuźni - Kasumi, to prawdziwe perełki swojego gatunku. Wykute są z dwóch typów stali. Trudna w obróbce, szlachetna stal Aogami i wysokowęglowa stal Yasuki Shirogami Blue osiągają twardość do 62 stopni HRC.

Niezwykłe jest to, że ostrość noży Black Hammer podniesiona została przez mistrzów kowalstwa za sprawą dodanego do stali wolframu. Teraz noże Kasumi kroją same i można je porównać do 2-3-krotnie droższych ostrzy.

Twój nóż Ko-Yanagi Black Hammer marki Kasumi będzie ostry przez, nawet, 3-4 miesiące pod warunkiem, że do jego ostrzenia użyjesz doskonałej jakości kamieni, a kroić będziesz na specjalnych, japońskich deskach.

Dzikie, dwubarwne ostrze perfekcyjnie kontrastuje z ascetyczną rękojeścią z drewna wiśni. Rączka noża jest oktagonalna, doskonale leży w dłoni. Skuwka z lakierowanego drewna wiśni pięknie łączy trzonek z ostrzem.

Biorąc do ręki unikatowy, tworzony tradycyjnymi metodami nóż Kasumi Black Hammer, poczujesz, co znaczy prawdziwe krojenie.

 

Obejrzyj nasz film o nożach Black Hammer. Znajdziesz w nim informacje, jak dbać o rdzewną stal noży Kasumi.

Jak wykorzystasz nóż Ko-Yanagi
Black Hammer marki Kasumi

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Oto noże, które nigdy nie będą siedziały bezczynnie w Twojej kuchni.
  • Sprawdź, co potrafią stworzyć mistrzowie rzemiosła, którzy kucie noży mają we krwi i w DNA.
  • Zachwyć się surowymi nożami Black Hammer kuźnia Kasumi.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Ko-Yanagi
Black Hammer Kasumi

Materiał

  • ostrze - stal Aogami łączona ze stalą Yasuki Shirogami Blue oraz wolframem i mikro-dodatkiem chromu
  • rękojeść - drewno wiśni
  • skuwka - lakierowane, barwione drewno wiśni

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Black Hammer
w skrócie

  • dzikie, w części czernione klingi noży wykute są ze stali Aogami i Yasuki Shirogami Blue z dodatkiem wolframu
  • rdzewne noże kute są ręcznie
  • noże powstają w niewielkich ilościach
  • twardość stali - 62 stopnie HRC
  • oktagonalny uchwyt z drewna wiśni
  • ostrość - ekstremalna (9/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Kasumi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Black Hammer

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE KRÓJ OWOCÓW
CYTRUSOWYCH

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Black Hammer marki Kasumi?

  • Noże z linii Black Hammer marki Kasumi potrafią być ostre nawet przez 3-4 miesiące przy założeniu, że będą pracowały codziennie przez kilka godzin. Jeśli gotujesz w domu, możesz poczuć potrzebę ich ponownego naostrzenia po, nawet, 7-8  miesiącach.
  • Ręcznie kute noże Black Hammer ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000, a poleruj na gradacjach 8000, czy nawet 16 000 gritów.
  • Wybierz zalecane przez naszego eksperta ostrzałki. Znajdziesz je poniżej.

 

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Black Hammer Kasumi

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Kasumi udowadnia,
że, bez dwóch zdań,
jest tradycyjną, japońską kuźnią

  • Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali, czyli mistrzów wywodzących się z rodzin o niezwykłej tradycji. Prawie 8 wieków wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie - to nawet w Japonii robi wrażenie, choć tam niejedna kuźnia istnieje już od kilku stuleci.
  • Kasumi przez wiele dekad było kojarzone ze zeuropeizowanymi nożami, co wielu miało mu za złe. Wyglądało na to, jakby kuźnia świadomie odcinała się od gigantycznej tradycji i roli, jaką odgrywała w świecie japońskiego kowalstwa.
  • A tu niespodzianka! Kasumi pokazało światu limitowaną linię Black Hammer, na wskroś tradycyjną, ręcznie kutą, dziką i nieposkromioną.

Kasumi po raz kolejny
zadziwia możliwościami
swojej stali

  • Kasumi zawsze działało po swojemu. Kiedy kuło noże ze stali VG-10, przekroczyło jej fizyczne możliwości. Na razie nie pokonała go w tej materii żadna konkurencyjna kuźnia.
  • Podobnie jest ze stalą noży Black Hammer. Kowale Kasumi łączą dwie na pozór nie przystające do siebie stale Aogami i Yasuki Shirogami Blue. Ultra wysokowęglowa stal Aogami, za której kucie zabierają się najbardziej wytrawni mistrzowie, została nieco przekornie skuta ze stalą Yasuki Shirogami Blue. Co ciekawe, ta wysokowęglowa stal nie cieszy się specjalną estymą.
  • Dzięki takiemu połączeniu powstały ostrza w części Kurouchi - czernione i niepolerowane, w części lekko połyskliwe.
  • Kasumi poszło jednak dalej. Do stworzonej przez siebie stali dodało wolframu, dzięki któremu ostrość klingi tnącej noży Black Hammer daleko wykroczyła poza standardową ostrość przypisywaną stali o twardości 62 stopni HRC.
  • W końcu kto zabroni mistrzom nad mistrzami kującym mistrzowskie noże popisywać się swoimi talentami?

Skrajny minimalizm
drewnianych rękojeści
z wiśnią w tle

  • Seria japońskich noży Kasumi Black Hammer oferuje miłośnikom wyjątkowego krojenia dwie odsłony rękojeści. Obie stworzone są z drewna wiśni, co dość jednoznacznie kojarzy się z Japonią (nazywaną Krajem Kwitnącej Wiśni).
  • W jednej wersji dostaniesz prostą, pozbawioną ozdób rękojeść. To opcja dla minimalistów. W drugiej  nóż zdobi skuwka z barwionego, lakierowanego drewna wiśni.