Japońska marka Tojiro, znana ze swojej ogromnie szerokiej oferty noży dla amatorów i profesjonalistów, przygotowała dla miłośników krojenia wysokiej klasy ostrzałki ceramiczne.
Klasyczna ostrzałka o gradacji 1000/3000 doskonale poradzi sobie z nożami o twardości do 62 stopnie HRC w skali Rockwella.
Ostrzałka Tojiro o ziarnistości 1000 (brązowa) służy do wstępnego ostrzenia noża i do tworzenia geometrii ostrza. Z kolei gradacja 3000 (zielonkawa) pozwoli Ci sfinalizować proces ostrzenia i wypolerować ostrze. Ta ziarnistość sprawi, że nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. Dzięki drugiemu filmowi szybko i sprawnie nauczysz się ostrzyć noże na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista pokazuje krok po kroku, jak opanować tę sztukę.
Japońskie kamienie ceramiczne marki Tojro są wypalane w bardzo wysokich temperaturach, które gwarantują im stosunkowo dużą wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach warto ostrzyć noże o twardości do 62 stopni HRC w skali Rockwella.
Owszem, możesz wykorzystać je do twardszych stali, ale noże mające 63, czy więcej stopni będą zbyt szybko szlifowały kamień. Stąd jego żywotność będzie wiele krótsza, a sam ekstremalnie ostry nóż nie będzie tak doskonale wypolerowany, niż gdyby ostrzyć go na kamieniu syntetycznym.
Ceramiczne ostrzałki Tojiro moczy się przed użyciem przez 7-10 minut w zimnej wodzie. W trakcie namaczania z kamienia będą wydobywać się pęcherzyki powietrza, co jest naturalne.
Nóż ustaw pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu Tojiro i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu polewaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.