• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Kamień do ostrzenia noży, gradacja 1000/3000, Tojiro

289
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 289 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońska marka Tojiro, znana ze swojej ogromnie szerokiej oferty noży dla amatorów i profesjonalistów, przygotowała dla miłośników krojenia wysokiej klasy ostrzałki ceramiczne.

Klasyczna ostrzałka o gradacji 1000/3000 doskonale poradzi sobie z nożami o twardości do 62 stopnie HRC w skali Rockwella.

Ostrzałka Tojiro o ziarnistości 1000 (brązowa) służy do wstępnego ostrzenia noża i do tworzenia geometrii ostrza. Z kolei gradacja 3000 (zielonkawa) pozwoli Ci sfinalizować proces ostrzenia i wypolerować ostrze. Ta ziarnistość sprawi, że nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić.

Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży. Dzięki drugiemu filmowi szybko i sprawnie nauczysz się ostrzyć noże na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista pokazuje krok po kroku, jak opanować tę sztukę.

289

Jakie kamienie są Ci potrzebne,
by Twój nóż był dobrze naostrzony,
świetnie wypolerowany i długo trzymał ostrość

  • Od szorstkości kamienia, czyli jego gradacji, czy ziarnistości zależy to, do czego się nadaje. Są odrębne kamienie, które naprawiają bardzo stępione, czy zniszczone noże. Inne gradacje nadadzą Twojemu nożowi wstępnej ostrości.
  • Jeszcze inne kamienie do ostrzenia pozwolą Ci perfekcyjnie wypolerować klingę tnącą, by była ostra przez maksymalnie długi czas.
  • O tym, jak poprawnie dobrać kamienie i rozumieć ich funkcje, mówi w filmie nasz specjalista.

Naucz się doskonale
ostrzyć japońskie noże -
to nic trudnego!

  • Ostrzenie japońskich noży to sztuka wymagająca niewielkiej, jak się okazuje, wprawy. Wystarczy krótki trening, a będziesz ostrzyć naprawdę dobrze.
  • Ważne, byś nie pominął żadnego z ważnych kroków, o których mówi w filmie nasz specjalista, a wszystko pójdzie gładko.
  • Jeśli temat ostrzenia japońskich noży jest Ci bliski, obejrzyj i inne nasze filmy. Zapraszamy TUTAJ.

Ostrzenie noży japońskich,
czyli sztuka, którą
każdy może posiąść  

Japońskie kamienie ceramiczne marki Tojro są wypalane w bardzo wysokich temperaturach, które gwarantują im stosunkowo dużą wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach warto ostrzyć noże o twardości do 62 stopni HRC w skali Rockwella.

Owszem, możesz wykorzystać je do twardszych stali, ale noże mające 63, czy więcej stopni będą zbyt szybko szlifowały kamień. Stąd jego żywotność będzie wiele krótsza, a sam ekstremalnie ostry nóż nie będzie tak doskonale wypolerowany, niż gdyby ostrzyć go na kamieniu syntetycznym.

Ceramiczne ostrzałki Tojiro moczy się przed użyciem przez 7-10 minut w zimnej wodzie. W trakcie namaczania z kamienia będą wydobywać się pęcherzyki powietrza, co jest naturalne.

Nóż ustaw pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu Tojiro i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.

W trakcie ostrzenia od czasu do czasu polewaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.

Materiał

  • ceramika do namaczania w wodzie

Wymiary

  • długość - około 18 cm
  • szerokość - 5,5 cm
  • wysokość - 2,5 cm