Zakup japońskiego noża otwiera zupełnie nowy rozdział w krojeniu. Takie ostrza są wymagające - potrzebują odpowiedniej konserwacji i pielęgnacji. Znawcy problemu, kochający perfekcyjnie ostre noże, zwrócą uwagę na akcesorium japońskiej marki Tojiro - obity skórą bloczek, który pozwoli perfekcyjnie wypolerować klingę tnącą.
Nóż poleruje się na takim bloczku po sfinalizowaniu ostrzenia na najwyższej gradacji kamienia. Bloczek Tojiro zadba o to, by Twój nóż być bardzo długo ostry, by kroił nawet lepiej niż wtedy, gdy wyjąłeś go po raz pierwszy z pudełka.
Polerowanie ostrzy na skórze to jeden z najstarszych sposobów doprowadzania ostrza do stanu, w którym potrafi przeciąć trzymany w palcach włos. Stąd taki bloczek powinieneś wybrać wtedy, gdy pewnie posługujesz się perfekcyjnie ostrym japońskim nożem.
Obite skórą drewniane bloczki do polerowania ostrzy wybierają, z reguły, najwięksi pasjonaci perfekcyjnie krojących, japońskich noży. Musisz wiedzieć, że polerowanie ostrza na skórze doprowadza je do ekstremalnej wręcz ostrości. Dlatego tej metody nie polecamy początkującym.
Na skórzanym bloczku marki Tojiro możesz naostrzyć niemal wszystkie typy noży. Najlepsze efekty uzyskasz jednak w przypadku noży o twardości od 60-63 stopni HRC w skali Rockwella. Wyższa twardość stali nie gwarantuje perfekcyjnego wypolerowania. Tu lepiej sprawdzą się kamienie o gradacji od 10.000 do, nawet, 20.000.