Damascus - Japoński, 32-warstwowy nóż kucharza, Gyutoh 24 cm, Kasumi

959
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japonia jest jednym z tych krajów, w których rodzinne firmy działające od wielu pokoleń to nic niezwykłego. Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali – mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Trudno wręcz wyobrazić sobie, jaką wiedzę posiadają tacy fachowcy.

Japońska marka Kasumi zasłynęła z linii 32-warstwowych, ręcznie kutych noży z serii Damascus. Linia tych wyśmienicie ostrych noży powstaje ze stali VG-10, z obróbki której słynna jest marka Kasumi. Ręczny proces wytapiania, kucia i hartowania ostrzy ze stali VG-10 to swoista wizytówka Kasumi, która należy do firmy Sumikama.

Trudno podejrzewać, że raptem 32-warstwowy damasceński nóż ze stosunkowo popularnej w Japonii stali VG-10 może mieć tak wyśmienitą ostrość, która zaskakuje nawet specjalistów od lat mających do czynienia z najwyższej klasy japońskimi nożami.

Noże Kasumi Damascus, które mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, potrafią przy ostrzeniu ich na dobrych ostrzałkach ceramicznych lub syntetycznych zachować ostrość nawet i przez 10-12 tygodni, co jest ewenementem w przypadku tak rozsądnie wycenionych noży. Pamiętaj tylko, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.

Długi, 24-centymetrowy nóż szefa kuchni, Gyutoh, ma wyrazisty, damasceński dziwer, który idealnie współgra z wygodną rękojeścią z laminowanego drewna wzmacnianego stalą. Uchwyt jest perfekcyjnie wyważony i tak wygodny, że nawet profesjonalista, który używa noża Kasumi Damascus przez kilka godzin dziennie, nie będzie czuł zmęczenia.

Te noże są niezwykle subtelne w stylistyce, ale wytrzymałe, jak mało które. Nie zawiodą przez całe lata.

Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.

Obejrzyj film o prawdziwych wołach roboczych, nożach Kasumi Damascus, które nie boją się trudnych wyzwań, a przy tym są eleganckie i bardzo stylowe. Film znajdziesz poniżej.

  • Kasumi Damascus to noże, po które z wielką fascynacją sięgają i zawodowcy i ci wszyscy, którzy chcą mieć japoński, niezawodny, perfekcyjnie ostry nóż, a nie ozdobną zabawkę.
  • 8 wieków tradycji i wiedzy kowali z kuźni Kasumi robi swoje. Noże Kasumi Damascus to potężne woły robocze. Nie boją się żadnych wyzwań. Stal VG-10 i jej wyśmienita ostrość będą Cię fascynowały przez długie lata.

Kasumi Damascus
w skrócie

 

  • wielowarstwowe noże kute ręcznie przez 25 pokolenie mistrzów rzemiosła
  • ostrze tworzą 32 warstwy stali wysokowęglowej VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodny uchwyt z laminowanego drewna wzmacnianego stalą
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - 32 warstwy ręcznie kutej stali VG-10
  • rękojeść - odporne na wilgoć laminowane drewno

Wymiary

  • długość ostrza - 24 cm

Przeznaczenie noża Gyutoh
Kasumi Damascus

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

32 warstwy stali VG-10
noży Kasumi
czyli gratka dla gotujących

DOSKONAŁE NOŻE W PRZYSTĘPNEJ CENIE

  • Japońska marka Kasumi znana jest z tego, że jej nożami nie powstydziłby się kroić nawet najlepszy mistrz kuchni.
  • Klingi damasceńskich, dwustronnie ostrzonych, 32-warstwowych noży z serii Damascus kute są przez 25 i 26 generację kowali. To mistrzowie tradycyjnego rzemiosła, którzy sprawnie połączyli ze starożytną wiedzą tajniki nowoczesnej metalurgii.
  • Noże Kasumi powstają w legendarnym mieście Seki – to Mekka doskonałych ostrzy i wielu wieków przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji kowalskiej.
  • Bardzo sporadycznie zdarza się, by japońskie noże zyskały sobie prestiżową nagrodę za design. Linia noży Kasumi Damascus została aż 2 razy uhonorowana nagrodą Design Plus.

  • noże Kasumi są zupełnie niepospolite, doskonale ostre i niezwykle precyzyjne
  • dwustronnie ostrzony nóż powstał z 32 warstw stali VG-10, której jakość została przez mistrzów kowalstwa udoskonalona tak, że noże stały się legendarne wśród zawodowców
  • niezwykłe jest, że noże z, generalnie dość szybko tracącej ostrość stali VG-10, potrafią, w przypadku serii Damascus marki Kasumi, zachować swoje właściwości przez minimum 10-12 tygodni
  • dzieje się tak, między innymi, za sprawą schodkowego formowania stali, która na całej długości ostrza ma identyczną grubość
  • wszystkie 32 warstwy zostały połączone ze sobą pod kątem 15 stopni, co formuje ostrze w idealne, gotyckie, ścięte V, dzięki któremu można kroić nadzwyczaj cienkie plastry, nawet o grubości 1/3 mm
  • noże Kasumi Damascus osiągają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, ale kroją i zachowują ostrość tak długo, jakby były przynajmniej o 2-3 stopnie twardsze

  • kolejną charakterystyczną cechą 32-warstwowych noży Kasumi jest nadzwyczajna dbałość o to, by noże były proporcjonalne i jednocześnie doskonale wyważone
  • jak pokazują doświadczenia zawodowych kucharzy, nóż pozwala niezwykle długo kroić bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
  • rękojeść noży powstała z laminowanego, wzmacnianego drewna, które jest odporne na wilgoć, kwasy i zasady
  • dwa stalowe kołki stabilizują rękojeść
  • tej rękojeści, która pomyślana jest z myślą o zawodowcach, którzy muszą trzymać nóż wiele godzin, nie grozi rozszczepienie się, czy zeschnięcie, nawet w trudnych warunkach profesjonalnej kuchni
  • doskonałe noże Damascus powstają w bardzo rygorystycznym, ściśle kontrolowanym procesie produkcji, stąd trudno się dziwić, że ich ilość jest stosunkowo nieduża; zdarza się, że na noże Kasumi trzeba nieco poczekać

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże
Kasumi Damascus

WCIĄGAJĄCE OSTRZENIE

  • 32-warstwowe, damasceńskie noże Kasumi można ostrzyć zarówno na moczonych w wodzie przez 7-10 minut kamieniach ceramicznych, jak i najwyższej jakości kamieniach syntetycznych, które tylko zwilża się w czasie ostrzenia.
  • Samo ostrzenie jest proste, przeczytasz o nim w artykule naszego fachowca. Warto jednak pamiętać, że doskonale zahartowana stal noży marki Kasumi pozwala naostrzyć się do niemal ekstremalnego poziomu. Stąd – uważaj na palce!

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista sugeruje,
jak używać noża Gyutoh
Kasumi Damascus

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże Kasumi powinny być regularnie ostrzone na kamieniach o gradacji 1000 i 3000, a polerowane na gradacji 5000 lub 8000
  • tępe ostrza naprawiaj na gradacji 240-250 punktów
  • noże szlifuj na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • używaj wysokiej jakości drewnianych desek lub japońskich desek syntetycznych 
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • nożami Kasumi nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże myj zawsze ręcznie

Produkty pasujące
do noża Gyutoh
z linii Kasumi Damascus