Japonia jest jednym z tych krajów, w których rodzinne firmy działające od wielu pokoleń to nic niezwykłego. Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali – mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Trudno wręcz wyobrazić sobie, jaką wiedzę posiadają tacy fachowcy.
Japońska marka Kasumi zasłynęła z linii ręcznie kutych noży z serii Damascus. Linia tych wyśmienicie ostrych noży powstaje ze stali VG-10, z obróbki której słynna jest marka Kasumi. Ręczny proces wytapiania, kucia i hartowania ostrzy ze stali VG-10 to swoista wizytówka Kasumi, która należy do firmy Sumikama.
W serii noży Kasumi Damascus znajdziesz 32-warstwowe noże. Wyjątkiem są długie, jednostronnie ostrzone noże do sushi i filetowania, Sashimi, które mają 16 warstw schodkowo skuwanej stali i odkryty rdzeń.
Trudno podejrzewać, że raptem 16-warstwowy, damasceński nóż ze stosunkowo popularnej w Japonii stali VG-10 może mieć tak wyśmienitą ostrość, która zaskakuje nawet specjalistów od lat mających do czynienia z najwyższej klasy japońskimi nożami.
Noże Kasumi Damascus, które mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, potrafią przy ostrzeniu ich na dobrych ostrzałkach ceramicznych lub syntetycznych zachować ostrość nawet i przez 10-12 tygodni, co jest ewenementem w przypadku tak rozsądnie wycenionych noży. Pamiętaj tylko, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
Wąski i stosunkowo długi, 21-centymetrowy nóż do sushi, Sashimi, ma wyrazisty, damasceński dziwer, który idealnie współgra z wygodną rękojeścią z laminowanego drewna wzmacnianego stalą. Uchwyt jest perfekcyjnie wyważony i tak wygodny, że nawet profesjonalista - sushi-master, który używa noża Sashimi z linii Kasumi Damascus przez kilka godzin dziennie, nie będzie czuł zmęczenia.
Te noże są niezwykle subtelne w stylistyce, ale wytrzymałe, jak mało które. Nie zawiodą przez całe lata.
Sashimi to nóż do przyrządzania sushi i sashimi oraz tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Smukły i ostry nóż doskonale sprawdza się w plasterkowaniu warzyw. Nadaje się też do filetowania drobiu i ryb.
Obejrzyj film o prawdziwych wołach roboczych, nożach Kasumi Damascus, które nie boją się trudnych wyzwań, a przy tym są eleganckie i bardzo stylowe. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE