• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Damascus - Japoński, 16-warstwowy nóż do sushi, Sashimi 21 cm, Kasumi

1169
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 169 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Rodzinne firmy działające od wielu pokoleń to w Japonii nic niezwykłego. Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali, mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Trudno wyobrazić sobie, jaką wiedzę posiadają ci fachowcy.
Japońska marka Kasumi zasłynęła z 16-warstwowych, ręcznie kutych noży z serii Damascus. Wyśmienicie ostre noże powstają z ręcznie kutej stali VG-10, ulubionej przez Kasumi. Co niezwykłe, 16-warstwowy damasceński nóż z popularnej w Japonii stali VG-10 zyskał tak wyśmienitą ostrość, że zaskakuje nawet specjalistów.
Noże do sushi z serii Kasumi Damascus mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Potrafią zachować ostrość nawet przez 10-12 tygodni, co jest ewenementem w tej klasie noży. Pamiętaj tylko, by kroić na specjalnych, japońskich deskach Asahi, czy Hasegawa i używać dobrych kamieni do ostrzenia.
Nóż z linii Damascus ma wyrazisty dziwer, który idealnie współgra z wygodną rękojeścią z laminowanego drewna wzmacnianego stalą. Uchwyt jest perfekcyjnie wyważony i wygodny.
Te subtelne w stylistyce noże są wytrzymałe, jak mało które. Nie zawiodą przez całe lata.

 

Obejrzyj film o nożach Kasumi Damascus, które nie boją się wyzwań, a przy tym są eleganckie i bardzo stylowe. Film znajdziesz poniżej.

Jak wykorzystasz nóż do sushi
Kasumi Damascus

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Kasumi Damascus to noże, po które z przyjemnością sięgają i zawodowcy i pasjonaci ostrego krojenia.
  • 8 wieków tradycji i wiedzy kowali kuźni Kasumi robi swoje. Noże Kasumi Damascus to prawdziwe woły robocze. Nie boją się żadnych wyzwań.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Sashimi
Kasumi Damascus

Materiał

  • ostrze - 16 warstw ręcznie kutej stali VG-10
  • rękojeść - odporne na wilgoć laminowane drewno

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm
  • waga - 210 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Kasumi Damascus
w skrócie

  • wielowarstwowe noże kute ręcznie przez doskonałych mistrzów rzemiosła
  • ostrze tworzą 16-warstwy stali wysokowęglowej VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC
  • wygodny uchwyt z laminowanego drewna wzmacnianego stalą
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Kasumi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Damascus

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Kasumi Damascus?

  • 16-warstwowe, damasceńskie noże Kasumi można ostrzyć zarówno na kamieniach ceramicznych, jak i topowej klasy kamieniach syntetycznych.
  • Noże Kasumi powinny być regularnie ostrzone na kamieniach o gradacji 1000 i 3000, a polerowane na gradacji 5000 lub 8000.
  • Tępe ostrza naprawiaj na gradacji od 200 do 800 gritów.
  • Noże szlifuj na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej).
  • Warto pamiętać, że doskonale zahartowana stal noży marki Kasumi pozwala naostrzyć się do niemal ekstremalnego poziomu. Stąd, uważaj na palce!

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kasumi Damascus

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

16 warstw stali VG-10
noży Kasumi,
czyli gratka dla gotujących

  • Japońska marka Kasumi znana jest z tego, że jej nożami nie powstydziłby się kroić nawet najlepszy mistrz kuchni.
  • Noże Kasumi Damascus powstają w legendarnym mieście Seki. To Mekka doskonałych ostrzy i wielu wieków przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji kowalskiej.
  • Noże Kasumi są doskonale ostre i niezwykle precyzyjne. Nóż powstał ze stali VG-10, którą mistrzowie Kasumi udoskonalają znanymi tylko sobie metodami. Niezwykłe jest, że noże Damascus z, generalnie dość szybko tracącej ostrość stali VG-10, potrafią zachować ostrość przez minimum 10-12 tygodni.
  • Dzieje się tak, między innymi, za sprawą schodkowego formowania stali, która na całej długości ostrza ma identyczną grubość.
  • Wszystkie 16 warstw połączono i naostrzono pod kątem 15 stopni, co formuje ostrze w idealne, gotyckie, ścięte V, dzięki któremu można kroić nadzwyczaj cienkie plastry, nawet o grubości 1/3 mm.

Trzonki noży Damascus,
czyli to, co krojący
bardzo sobie chwalą

  • Charakterystyczną cechą 16-warstwowych noży Kasumi jest nadzwyczajna dbałość o to, by noże były doskonale wyważone.
  • Doświadczenia zawodowych kucharzy pokazują, że nóż Kasumi pozwala niezwykle długo kroić bez zmęczenia dłoni i nadgarstka.
  • Rękojeść noży powstała z laminowanego, wzmacnianego drewna, które jest odporne na wilgoć, kwasy i zasady. Rękojeści nie grozi rozszczepienie się, czy zeschnięcie, nawet w trudnych warunkach profesjonalnej kuchni. Dwa stalowe kołki stabilizują trzonek.
  • Kiedy trzymasz w dłoni rękojeść noża Damascus, masz wrażenie, jakbyś się z nią urodził.