• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Damascus - Japoński, 32-warstwowy nóż do warzyw i owoców, 8 cm, Kasumi

399
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 399 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Rodzinne firmy działające od wielu pokoleń to w Japonii nic niezwykłego. Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali, mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Trudno wyobrazić sobie, jaką wiedzę posiadają ci fachowcy.
Japońska marka Kasumi zasłynęła z 32-warstwowych, ręcznie kutych noży z serii Damascus. Wyśmienicie ostre noże powstają z ręcznie kutej stali VG-10, ulubionej przez Kasumi. Co niezwykłe, 32-warstwowy damasceński nóż z popularnej w Japonii stali VG-10 zyskał tak wyśmienitą ostrość, że zaskakuje nawet specjalistów.
Noże do obierania warzyw Kasumi Damascus mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Potrafią zachować ostrość nawet przez 10-12 tygodni, co jest ewenementem w tej klasie noży. Pamiętaj tylko, by kroić na specjalnych, japońskich deskach Asahi, czy Hasegawa i używać dobrych kamieni do ostrzenia.
Nóż z linii Damascus ma wyrazisty dziwer, który idealnie współgra z wygodną rękojeścią z laminowanego drewna wzmacnianego stalą. Uchwyt jest perfekcyjnie wyważony i wygodny.
Te subtelne w stylistyce noże są wytrzymałe, jak mało które. Nie zawiodą przez całe lata.

 

Obejrzyj film o nożach Kasumi Damascus, które nie boją się wyzwań, a przy tym są eleganckie i bardzo stylowe. Film znajdziesz poniżej.

Jak wykorzystasz nóż do obierania
Kasumi Damascus

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Kasumi Damascus to noże, po które z przyjemnością sięgają i zawodowcy i pasjonaci ostrego krojenia.
  • 8 wieków tradycji i wiedzy kowali kuźni Kasumi robi swoje. Noże Kasumi Damascus to prawdziwe woły robocze. Nie boją się żadnych wyzwań.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża do obierania warzyw i owoców
Kasumi Damascus

Materiał

  • ostrze - 32 warstwy ręcznie kutej stali VG-10
  • rękojeść - odporne na wilgoć laminowane drewno

Wymiary

  • długość ostrza - 8 cm
  • waga - 70 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Kasumi Damascus
w skrócie

  • wielowarstwowe noże kute ręcznie przez doskonałych mistrzów rzemiosła
  • ostrze tworzą 32-warstwy stali wysokowęglowej VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC
  • wygodny uchwyt z laminowanego drewna wzmacnianego stalą
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Kasumi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Damascus

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Kasumi Damascus?

  • 32-warstwowe, damasceńskie noże Kasumi można ostrzyć zarówno na kamieniach ceramicznych, jak i topowej klasy kamieniach syntetycznych.
  • Noże Kasumi powinny być regularnie ostrzone na kamieniach o gradacji 1000 i 3000, a polerowane na gradacji 5000 lub 8000.
  • Tępe ostrza naprawiaj na gradacji od 200 do 800 gritów.
  • Noże szlifuj na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej).
  • Warto pamiętać, że doskonale zahartowana stal noży marki Kasumi pozwala naostrzyć się do niemal ekstremalnego poziomu. Stąd, uważaj na palce!

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kasumi Damascus

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

32 warstwy stali VG-10
noży Kasumi,
czyli gratka dla gotujących

  • Japońska marka Kasumi znana jest z tego, że jej nożami nie powstydziłby się kroić nawet najlepszy mistrz kuchni.
  • Noże Kasumi Damascus powstają w legendarnym mieście Seki. To Mekka doskonałych ostrzy i wielu wieków przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji kowalskiej.
  • Noże Kasumi są doskonale ostre i niezwykle precyzyjne. Nóż powstał ze stali VG-10, którą mistrzowie Kasumi udoskonalają znanymi tylko sobie metodami. Niezwykłe jest, że noże Damascus z, generalnie dość szybko tracącej ostrość stali VG-10, potrafią zachować ostrość przez minimum 10-12 tygodni.
  • Dzieje się tak, między innymi, za sprawą schodkowego formowania stali, która na całej długości ostrza ma identyczną grubość.
  • Wszystkie 32 warstwy połączono i naostrzono pod kątem 15 stopni, co formuje ostrze w idealne, gotyckie, ścięte V, dzięki któremu można kroić nadzwyczaj cienkie plastry, nawet o grubości 1/3 mm.

Trzonki noży Damascus,
czyli to, co krojący
bardzo sobie chwalą

  • Charakterystyczną cechą 32-warstwowych noży Kasumi jest nadzwyczajna dbałość o to, by noże były doskonale wyważone.
  • Doświadczenia zawodowych kucharzy pokazują, że nóż Kasumi pozwala niezwykle długo kroić bez zmęczenia dłoni i nadgarstka.
  • Rękojeść noży powstała z laminowanego, wzmacnianego drewna, które jest odporne na wilgoć, kwasy i zasady. Rękojeści nie grozi rozszczepienie się, czy zeschnięcie, nawet w trudnych warunkach profesjonalnej kuchni. Dwa stalowe kołki stabilizują trzonek.
  • Kiedy trzymasz w dłoni rękojeść noża Damascus, masz wrażenie, jakbyś się z nią urodził.