Istnieje zupełnie nieprawdziwe przekonanie, że im więcej warstw ma japoński nóż, czy im wyrazistszy jest dziwer na jego klindze, tym nóż jest lepszy i ostrzejszy. Takie noże odbierane są jako bardziej prestiżowe niż ich nieco skromniejsi wizualnie konkurenci. Kłam temu przeświadczeniu zadają, m.in., doskonale ostre japońskie noże Tamahagane z linii Kyoto, czy kilka linii noży Tsubame. W linii noży Kyoto znajdziesz 67-warstwowe ostrza, a w kolekcji Tsubame piękne, matowane, ale tylko 3-warstwowe noże. Można by pomyśleć, że takie japońskie noże nie zaskoczą ostrością. A jest inaczej.
Noże Tamahagane zobaczysz w naszych filmach na dole strony - koniecznie obejrzyj!
Linie Kyoto San i Tsubame San to dwie odrębne kolekcje noży, które składają się na markę Tamahagane. Markę, która stworzona została przez znaną i cenioną japońską kuźnię Kataoka (jej nazwa wywodzi się od nazwiska założyciela). I, co specyficzne, nawet dziś mało kto kojarzy markę Kataoka, która ma za sobą duże doświadczenie w kuciu doskonałych, japońskich noży, a z kolei jej marka Tamahagane stała się bardzo rozpoznawalna.
Kuźnia Kataoka na pewno bardzo dobrze trafiła z nazwą swojej marki noży. Słowo „tamahagane” zna pewnie w Japonii każde dziecko. Tamahagane to specyficzna stal, z której kiedyś powstawały najlepsze mistrzowskie miecze i noże samurajskie. Stąd niewątpliwie łatwiej było promować się na rodzimym rynku. W Europie przyszło marce Kataoka poczekać na rozpoznawalność, aż do chwili, gdy…
Czasem jakieś doskonałe japońskie noże długo nie znajdują swoich miłośników w Europie. Często budowanie renomy japońskiej kuźni i jej noży trwa przez długie lata. Specyficzne jest to, że często bardzo znane i cenione japońskie kuźnie o niezwykle długiej tradycji, są w Europie zupełnie nieznane.
Czasem jednak wystarczy ledwie jedno wydarzenie, by zmieniło się wszystko. I tak w 2009 roku noże Tamahagane, marki Kataoka, zyskały sobie międzynarodową sławę. Kucharz, który zdobył wyróżnienie w słynnym konkursie „BOCUSE d'Or 2009”, przygotował za pomocą noży Tamahagane jedno, jedyne danie. I tyle wystarczyło, by świat oszalał na punkcie noży tej japońskiej marki.
Z racji ogromnego doświadczenia, które zdobyła kuźnia Kataoka, łatwo jej łączyć ze sobą różne typy stali i metody jej kucia. Japoński producent stosuje znane od stuleci metody kucia japońskich noży, łącząc ją ze zdobyczami nowoczesnej metalurgii. Stąd noże z linii Tamahagane Kyoto, czy Tsubame uznawane są za doskonale ostre. Znajdziesz je w wielu profesjonalnych kuchniach całego świata, bo łatwość ostrzenia stali o twardości 61 stopni HRC w skali Rockwella zyskuje im coraz większe grono miłośników.
W linii Tsubame znajdziesz 4 odsłony noży. Dwie kolekcje mają czarne rękojeści z micarty, dwie kolejne z pięknego, brązowego drewna pakka. Te kolekcje są bardzo szerokie, więc można stworzyć sobie naprawdę praktyczny zestaw noży kuchennych dostosowany do menu, preferencji i talentów krojącego.