-
PrestiżowaKuchnia.pl
- Japońskie noże kuchenne z pasją wybrane przez eksperta
- Japońskie noże Kanetsune - prawdziwe unikaty w Twojej kuchni
1469
zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni:
1 469 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru
Japońskie noże z kolekcji Ichizu, kuźni Kanetsune, są zupełnie wyjątkowe. Powstały z monobloku stali VG-10, co jest nieczęstym zjawiskiem w świecie japońskich ostrzy. Choć proste i skrajnie minimalistyczne, te ostrza są faktycznie zaskakujące. Ręcznie kute noże z serii Ichizu osiągają twardość 60-61 stopni HRC. Ta twardość sprawi, że Twój nóż będzie ostry przez, co najmniej, 8-10 tygodni. Oczywiście, weź pod uwagę dobre deski (np. japońskich marek Asahi i Hasegawa) i wysokiej jakości ceramiczne kamienie do ostrzenia.
Musisz zdawać sobie sprawę, że unikatowo kute noże Ichizu charakteryzują się bardzo dużą agresją cięcia. Więc warto uważać na palce.
Stonowane, skrajnie minimalistyczne ostrza uzupełnia oktagonalna rękojeść z brązowego drewna pakka - odporna na wilgoć i mocarna. Całość jest bardzo wytworna i pokazuje, że nie trzeba biegać za efektowną wielowarstwowością, by kroić prawdziwie doskonałym nożem.
Wybierz noże Kanetsune, bo to marka, która wynosi krojenie na niezwykły poziom precyzji.
Jak wykorzystasz nóż Santoku
Ichizu marki Kanetsune
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI
Obejrzyj film
o japońskich nożach
- Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
- Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
- W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.
Materiał i wymiary
noża Santoku
Kanetsune Ichizu
Materiał
- rdzeń - monoblok stali VG-10
- rękojeść - drewno pakka
Wymiary
- długość ostrza - 18 cm
- waga - 131 g
Produkty
z tej samej serii
Nóż Santoku Ichizu
w skrócie
- skrajnie minimalistyczne, surowe i eleganckie noże
- ręcznie kute ostrza z monobloku stali VG-10
- twardość stali - 60 - 61 HRC w skali Rockwella
- rękojeść z drewna pakka
- ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Kanetsune
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Ichzu
Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Ichizu marki Kanetsune?
- Stal VG-10 jest wdzięcznym materiałem do ostrzenia. Szybko i łatwo uporasz się z jej ostrzeniem, podnosząc na odpowiednich kamieniach poziom ostrości o, nawet, 2 poziomy w stosunku do tego, jaka była na początku.
- Do ostrzenia noży Ichizu używaj kamieni ceramicznych (lub, jeśli czujesz nieodpartą chęć, by pójść dalej - kamieni syntetycznych). Polecane przez naszego specjalistę kamienie znajdziesz poniżej.
- Do podstawowego ostrzenia wystarczą Ci gradacje 1000 i 3000. Jeśli chcesz podnieść ostrość noża, sięgnij po kamienie o gradacji od 6000 w górę.
- Japońskie noże z monobloku stali VG-10 z linii Ichizu możesz wypolerować na gradacjach nawet 16 000.
- Kamienie dobiera się do noży pod kątem twardości stali, którą wyraża skala HRC.
Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!
- Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
- Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
- W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.
Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kanetsune Ichizu
TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
Nie od tak
powstaje nóż
z monobloku stali
- Wielu krojących ma wrażenie, że im więcej warstw stali na ostrzu, tym trudniejszy do wykucia jest dany nóż. A tu prawda okazuje się być odmienna.
- Monoblok stali VG-10, z którego powstają noże Ichizu marki Kanetsune to bardzo zaawansowany projekt, któremu podołają najlepsi mistrzowie kowalstwa.
- Kuźnie nie stosują często takiego zabiegu, bo trzeba wielu ręcznych procesów (nawet około 20), by taki nóż w ogóle powstał.
Wygodna rękojeść
w japońskim stylu,
czyli oktagon zawsze w cenie
- Powtórzymy to po raz kolejny (czyli nie wiadomo który). Japończycy mieli tak wiele wieków, by dopracować idealny kształt rękojeści noży, że nie ma tu niewygodnych trzonków.
- Niektórzy krojący obawiają się oktagonalnej, ośmiościennej rękojeści. Gwarantujemy, że dzień, dwa i nie będziesz chciał wypuścić noża z ręki.
- Dodatkowo - drewno pakka jest odporne na wilgoć i bardzo twarde, bo to faktycznie drewno łączone z klejami i żywicami. Dlatego nie musisz obawiać się o losy rękojeści noża Ichizu. Będzie służyć Ci idealnie przez całe długie lata.
- I, jak zwykle w przypadku noży Kanetsune, rękojeść wykańcza charakterystyczne logo producenta, które kojarzy się z demoniczną maską samuraja.

Japońskie noże słyną z wyjątkowej ostrości i precyzji, co czyni je cennym narzędziem w kuchni. Jednakże, niewłaściwe użytkowanie lub brak ostrożności może prowadzić do poważnych obrażeń. W dołączonym dokumencie .pdf możesz zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania japońskich noży - znajdziesz tu prostą instrukcję obsługi. Pamiętaj, że naszą autorską, bardzo szczegółową instrukcję obsługi otrzymasz zaraz po wysłaniu do Ciebie zamówionego w naszym sklepie noża. Zawiera szereg dodatkowych podpowiedzi, poradników rozwijających wiedzę zawartą w dołączonym w tej sekcji pliku pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich noży kuchennych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.