• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Ichizu - Japoński nóż szefa kuchni Kiritsuke 21 cm, monoblok VG-10, Kanetsune

1639
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 639 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońskie noże z kolekcji Ichizu, kuźni Kanetsune, są zupełnie wyjątkowe. Powstały z monobloku stali VG-10, co jest nieczęstym zjawiskiem w świecie japońskich ostrzy. Choć proste i skrajnie minimalistyczne, te ostrza są faktycznie zaskakujące. Ręcznie kute noże z serii Ichizu osiągają twardość 60-61 stopni HRC. Ta twardość sprawi, że Twój nóż będzie ostry przez, co najmniej, 8-10 tygodni. Oczywiście, weź pod uwagę dobre deski (np. japońskich marek Asahi i Hasegawa) i wysokiej jakości ceramiczne kamienie do ostrzenia.

Musisz zdawać sobie sprawę, że unikatowo kute noże Ichizu charakteryzują się bardzo dużą agresją cięcia. Więc warto uważać na palce.

Stonowane, skrajnie minimalistyczne ostrza uzupełnia oktagonalna rękojeść z brązowego drewna pakka - odporna na wilgoć i mocarna. Całość jest bardzo wytworna i pokazuje, że nie trzeba biegać za efektowną wielowarstwowością, by kroić prawdziwie doskonałym nożem.

Wybierz noże Kanetsune, bo to marka, która wynosi krojenie na niezwykły poziom precyzji.

Jak wykorzystasz nóż kucharza Kiritsuke
Ichizu marki Kanetsune

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj film
o japońskich nożach

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Kiritsuke
Kanetsune Ichizu

Materiał

  • rdzeń - monoblok stali VG-10
  • rękojeść - drewno pakka

Wymiary

  • długość ostrza - 21 cm
  • waga - 144 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Kiritsuke Ichizu 
w skrócie

  • skrajnie minimalistyczne, surowe i eleganckie noże
  • ręcznie kute ostrza z monobloku stali VG-10
  • twardość stali - 60 - 61 HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Kanetsune
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Ichzu

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż

Ichizu marki Kanetsune?

  • Stal VG-10 jest wdzięcznym materiałem do ostrzenia. Szybko i łatwo uporasz się z jej ostrzeniem, podnosząc na odpowiednich kamieniach poziom ostrości o, nawet, 2 poziomy w stosunku do tego, jaka była na początku.
  • Do ostrzenia noży Ichizu używaj kamieni ceramicznych (lub, jeśli czujesz nieodpartą chęć, by pójść dalej - kamieni syntetycznych). Polecane przez naszego specjalistę kamienie znajdziesz poniżej.
  • Do podstawowego ostrzenia wystarczą Ci gradacje 1000 i 3000. Jeśli chcesz podnieść ostrość noża, sięgnij po kamienie o gradacji od 6000 w górę.
  • Japońskie noże z monobloku stali VG-10 z linii Ichizu możesz wypolerować na gradacjach nawet 16 000.
  • Kamienie dobiera się do noży pod kątem twardości stali, którą wyraża skala HRC.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Kanetsune Ichizu

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Nie od tak
powstaje nóż
z monobloku stali

  • Wielu krojących ma wrażenie, że im więcej warstw stali na ostrzu, tym trudniejszy do wykucia jest dany nóż. A tu prawda okazuje się być odmienna.
  • Monoblok stali VG-10, z którego powstają noże Ichizu marki Kanetsune to bardzo zaawansowany projekt, któremu podołają najlepsi mistrzowie kowalstwa.
  • Kuźnie nie stosują często takiego zabiegu, bo trzeba wielu ręcznych procesów (nawet około 20), by taki nóż w ogóle powstał.

Wygodna rękojeść
w japońskim stylu,
czyli oktagon zawsze w cenie

  • Powtórzymy to po raz kolejny (czyli nie wiadomo który). Japończycy mieli tak wiele wieków, by dopracować idealny kształt rękojeści noży, że nie ma tu niewygodnych trzonków.
  • Niektórzy krojący obawiają się oktagonalnej, ośmiościennej rękojeści. Gwarantujemy, że dzień, dwa i nie będziesz chciał wypuścić noża z ręki.
  • Dodatkowo - drewno pakka jest odporne na wilgoć i bardzo twarde, bo to faktycznie drewno łączone z klejami i żywicami. Dlatego nie musisz obawiać się o losy rękojeści noża Ichizu. Będzie służyć Ci idealnie przez całe długie lata.
  • I, jak zwykle w przypadku noży Kanetsune, rękojeść wykańcza charakterystyczne logo producenta, które kojarzy się z demoniczną maską samuraja.