Nawet kompletnie stępiony nóż można uratować
Nasi Klienci są uczuleni na to, by nie tępić dramatycznie swoich wyśmienitych, japońskich noży. Jednak, raz po raz zdarza się ktoś, kto woła o ratunek i pyta, jak naostrzyć nóż, który już nie kroi.
Nasi Klienci są uczuleni na to, by nie tępić dramatycznie swoich wyśmienitych, japońskich noży. Jednak, raz po raz zdarza się ktoś, kto woła o ratunek i pyta, jak naostrzyć nóż, który już nie kroi.
Japońskie noże nie bez powodu ostrzy się na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Genialni japońscy kowale od zawsze wiedzieli, że klasyczna ostrzałka nie podoła ich wyśmienitym ostrzom.
Kwestię tego, czego nie znoszą japońskie noże, co szkodzi ich stali i rękojeściom, poruszaliśmy niezliczoną ilość razy. Ale, jak pokazuje praktyka – przypominania nigdy za mało. Stąd film.
Tytułowe pytanie może, pozornie, brzmieć, nonsensownie. Skoro nóż jest japoński, jakim cudem ma japońskim nie być? Coś tu potężnie nie gra. Fakt, nie gra. Krystian Ci wszystko wyjaśni. Obejrzyj film!
Kamień o gradacji 250 bywa przez wielu traktowany nieco podejrzliwie. Jednak w pewnych okolicznościach okazuje się niezbędny. Obejrzyj film, w którym nasz specjalista ratuje zniszczony nóż.
Nóż Nakiri jest absolutnie niezastąpiony, jeśli kochasz warzywa, owoce, czy zioła. Jeśli siekanie i szatkowanie masz we krwi, nóż Nakiri to coś dla Ciebie. W naszym filmie - różne techniki krojenia.
Wielu krojących walczy z nożem. Niektórzy przyznają, że krojenie nie sprawia im najmniejszej przyjemności, czasem bywa wręcz męką. Wielu, niestety, nie ma pojęcia, jak kroić. Zmienimy to!
Naturalne jest, że przymierzamy buty, ubrania, zegarki i różne dodatki. A nóż? Nie warto go „przymierzyć”, by sprawdzić, jak leży w dłoni? W naszym filmie trochę informacji o tym problemie.