Czego nie tolerują japońskie noże?
Kwestię tego, czego nie znoszą japońskie noże, co szkodzi ich stali i rękojeściom, poruszaliśmy niezliczoną ilość razy. Ale, jak pokazuje praktyka – przypominania nigdy za mało. Stąd film.
Uwielbiamy kroić prawdziwie ostrymi nożami. Dodatkowo mamy to szczęście, że nasz specjalista wie na ich temat wszystko. On sam twierdzi, że „wie prawie wszystko”, bo od 1993 roku ciągle zgłębia tajniki sztuki kowalskiej i cały czas dowiaduje się czegoś nowego. W serii filmów o japońskich nożach będziemy dzielić się z Tobą naszymi doświadczeniami, pajsą i upodobaniem do genialnych ostrzy. Powstające w naszej własnej telewizji kulinarnej filmy o japońskich nożach będą nie tylko testami, ale i wykładami na temat typów stali, jej twardości, hartowania, procesu produkcji. Stworzymy też szkołę krojenia prawdziwymi nożami i długo wyczekiwaną szkołę ostrzenia japońskich noży. Wszystko po to, by otworzyć przed Tobą zupełnie magiczny świat japońskich noży, w których nie sposób się nie zakochać.
Kwestię tego, czego nie znoszą japońskie noże, co szkodzi ich stali i rękojeściom, poruszaliśmy niezliczoną ilość razy. Ale, jak pokazuje praktyka – przypominania nigdy za mało. Stąd film.
Tytułowe pytanie może, pozornie, brzmieć, nonsensownie. Skoro nóż jest japoński, jakim cudem ma japońskim nie być? Coś tu potężnie nie gra. Fakt, nie gra. Krystian Ci wszystko wyjaśni. Obejrzyj film!
Każdy składany nóż folder, marki Mcusta, jest różny od swojej ostrej braci. Mają malownicze, damasceńskie dziwery na ostrzach, wyśmienicie formowane okładziny. Aż trudno wybrać!
Czasem nawet mistrz japońskiego rzemiosła, znany z organicznego upodobania do tradycji, potrafi zrobić swoim miłośnikom psikusa i stworzyć coś, czego świat się nie spodziewał.
Noże, które wyglądają jak haftowane. Może to brzmi dziwnie, ale sam spójrz. Mistrz Takeshi Saji wkuł w trudną w obróbce stal Aogami #2 miedź i mosiądz. Efekt jest nadzwyczajny.
Czasem o istocie noża świadczy jego niezwykłe ostrze, a czasem rękojeść. W serii noży Urushi, kuźni Sakai Takayuki znajdziesz ręcznie malowane trzonki. Wyglądają wręcz popisowo.
Nazwa kolekcji pięknych japońskich noży, Ginga, znaczy tyle, co „galaktyka”. Więc zapraszamy Cię w iście kosmiczną podróż do Japonii, gdzie powstają noże uwielbiane przez całe pokolenia krojących.
Przyjrzyj się pasji kowali, która kształtuje perfekcyjnie ostre japońskie noże z serii Iron Kurouchi kuźni Sakai Takayuki. To kolekcja ostrzy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni.