Niektóre japońskie noże poznaje się tak, jak prawdziwych przyjaciół. Odkrywanie zalet japońskich, damasceńskich, 63-warstwowycyh noży Tamahagane Kyoto SAN kuźni Kataoka będzie dla Ciebie niebywałą przygodą.
Damast noży Tamahagane Koyoto SAN jest subtelny i delikatny. Ostrza powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto ze stali VG-5, a 62 warstwy ze stali nierdzewnej SUS410. Całość ma twardość 61 stopni HRC, co klasyfikuje noże w grupie ostrzy dedykowanych nawet profesjonalistom.
Tamahagane Kyoto SAN możesz ostrzyć, nawet, raz na 8-10 tygodni. Musisz tylko pamiętać, by używać japońskich desek Asahi lub Hasegawa.
Doskonale ostry nóż Kyoto SAN ma bardzo wygodną rękojeść z odpornej na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarty. Jeśli dobrze przyjrzysz się trzonkowi noża, zauważysz sploty płótna, które, łączone z żywicami, tworzą materiał zwany micartą.
Noże Kyoto SAN stały się rozpoznawalne za sprawą kucharza, którego wyróżniono w światowej klasy konkursie dla najlepszych mistrzów kuchni: „BOCUSE d'Or 2009”. To wystarczyło, by japońskie noże Tamahagane Kyoto SAN zyskały renomę ostrzy grzechu wartych.
Poniżej znajdziesz film o japońskich, damasceńskich nożach Tamahagane Kyoto San. Zapraszamy do oglądania.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Tamahagane
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Kyoto SAN
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie