• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Tamahagane Kyoto San - Japoński 63-warstwowy nóż Nakiri, 18 cm, Kataoka

1049
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 049 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Niektóre japońskie noże poznaje się tak, jak prawdziwych przyjaciół. Odkrywanie zalet japońskich, damasceńskich, 63-warstwowycyh noży Tamahagane Kyoto SAN kuźni Kataoka będzie dla Ciebie niebywałą przygodą.

Damast noży Tamahagane Koyoto SAN jest subtelny i delikatny. Ostrza powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto ze stali VG-5, a 62 warstwy ze stali nierdzewnej SUS410. Całość ma twardość 61 stopni HRC, co klasyfikuje noże w grupie ostrzy dedykowanych nawet profesjonalistom.

Tamahagane Kyoto SAN możesz ostrzyć, nawet, raz na 8-10 tygodni. Musisz tylko pamiętać, by używać japońskich desek Asahi lub Hasegawa.

Doskonale ostry nóż Kyoto SAN ma bardzo wygodną rękojeść z odpornej na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarty. Jeśli dobrze przyjrzysz się trzonkowi noża, zauważysz sploty płótna, które, łączone z żywicami, tworzą materiał zwany micartą.

Noże Kyoto SAN stały się rozpoznawalne za sprawą kucharza, którego wyróżniono w światowej klasy konkursie dla najlepszych mistrzów kuchni: „BOCUSE d'Or 2009”. To wystarczyło, by japońskie noże Tamahagane Kyoto SAN zyskały renomę ostrzy grzechu wartych.

 

Poniżej znajdziesz film o japońskich, damasceńskich nożach Tamahagane Kyoto San. Zapraszamy do oglądania.

Jak wykorzystasz nóż Nakiri
Tamahagane Kyoto SAN

NÓŻ DO SIEKANIA I 
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
NA GULASZE, CZY
POTRAWY ORIENTALNE

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Bardzo wytwornie wyglądające noże z kolekcji Tamahagane Kyoto SAN nie są wcale tak miłe, jak na to wyglądają. Mają w sobie wiele z doktora Jekyll’a i Mr Hyde’a.
  • Na pierwszy rzut oka - subtelne i ułożone, faktycznie jednak kochają ostro rozprawiać się ze swoimi warzywnymi, czy mięsnymi przeciwnikami.

  • Nóż Nakiri idealnie kroi warzywa i owoce. Przy odrobinie wprawy będziesz siekał i szatkował tak szybko, że ostrze „zmieni się” w srebrną smugę.
  • W naszym filmie-poradniku znajdziesz kilka podstawowych technik krojenia nożem Nakiri.

Materiał i wymiary
noża Nakiri
Tamahagane Kyoto SAN

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-5
  • ostrze - 62 warstwy kutej, nierdzewnej stali damasceńskiej SUS410
  • rękojeść - odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarta

Wymiary

  • długość ostrza - 18 cm
  • waga - 220 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Tamahagane Kyoto SAN
w skrócie

  • 63-warstwowe japońskie noże
  • odkryte w czasie renomowanego konkursu „BOCUSE d'Or 2009”
  • malownicze, subtelne damasceńskie wzory na ostrzu
  • rdzeń ze stali VG-5 + 62 warstwy nierdzewnej stali SUS410
  • twardość stali - 61 stopni HRC
  • wygodna rękojeść z micarty
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Tamahagane
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Kyoto SAN

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Tamahagane Kyoto SAN?

  • Jeśli Twój nóż jest dramatycznie tępy, wykorzystaj kamień naprawczy o gradacji do 500-600 gritów.
  • Do normalnego ostrzenia wybierz kamienie o gradacji 1000 i 3000 lub 1000 i 5000. Dzięki nim sprawnie odtworzysz krawędź noży Tamahagane Kyoto SAN.
  • Jeśli jednak życzysz sobie, by Twój nóż jeszcze dłużej trzymał ostrość, sięgnij po kamienie o gradacji od 6000 gritów w górę.
  • Jeśli chcesz mieć nóż Tamahagane Kyoto SAN tak ostry, jak katana, użyj kamienia o gradacji np. 10 000 lub 16 000 gritów. Tyle, że wtedy musisz uważać na palce.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Tamahagane Kyoto SAN

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Prawdziwa sztuka kowalska
niejedno ma imię -
warstwy kontra ostrość stali

  • Dziwer noży Tamahagane Kyoto SAN jest drobny i delikatny. Dlatego te noże sprawiają wrażenie dość lekkich, co jest złudne.
  • Faktycznie mamy do czynienia z prawdziwym kawałem stali w bardzo pięknej oprawie.
  • Dwa połączone ze sobą typy stali (VG-5 i SUS410) sprawiają, że sprawność krojenia i przyjemność operowania nożami Tamahagane Kyoto SAN zadziwia nawet mistrzów kuchni.
  • Czyli - uwaga na palce…

Rękojeść z micarty,
która odkrywa tajemnicę
płóciennego splotu

  • Bardzo wygodna rękojeść japońskich noży Tamahagane Kyoto SAN powstała z micarty, czyli warstw płótna łączących za pomocą żywicy.
  • Przyjrzyj się zdjęciu. Zobaczysz wyraźne sploty płótna zatopione w żywicy. Efekt jest bardzo ciekawy.
  • Ale nie tylko na tym polega urok micarty, która jest odporna na wilgoć, nie pęcznieje. Trzymasz w dłoni nóż z rękojeścią, która wytrwa przez bardzo długie lata.