Tamahagane Kyoto San - Japoński 63-warstwowy nóż uniwersalny, Shotoh, 15 cm, Kataoka

649
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Niektóre japońskie noże poznaje się tak, jak prawdziwych przyjaciół. Odkrywanie zalet japońskich, damasceńskich, 63-warstwowycyh noży Tamahagane Kyoto SAN kuźni Kataoka będzie niebywałą przygodą.

Damast noży Tamahagane Koyoto SAN jest subtelny i delikatny, co nadaje im wizualnej zwiewności. Jednak pierwsze wrażenie jest złudne, bo noże Kataoka z kolekcji Tamahagane Kyoto SAN są doskonale ostre. Między jednym, a drugim ostrzeniem może minąć nawet 10-12 tygodni.

Kute w mieście Tsubame City noże Tamahagane Kyoto SAN powstają z dwóch typów stali - rdzeń wykuto ze stali VG-5, a 62 warstwy ze stali nierdzewnej SUS410. Całość ma twardość +/- 61 stopni HRC w skali Rockwella, co klasyfikuje je w grupie noży dedykowanych nawet profesjonalistom.

Nóż uniwersalny nadaje się idealnie do mniej wymagających i delikatniejszych czynności - krojenia, rozdrabniania niewielkich kawałków mięsa bez kości, niedużych warzyw i owoców.

Doskonale ostry 15 cm nóż uniwersalny ma bardzo wygodną rękojeść z odpornej na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarty. Jeśli dobrze przyjrzysz się trzonkowi noża Tamahagane Kyoto SAN, zauważysz sploty płótna, które, łączone z żywicami, tworzy materiał zwany micartą.

Te urocze noże łatwo naostrzysz na różnego typu kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Warto, byś do krojenia wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.

Noże Tamahagane Kyoto SAN stały się rozpoznawalne za sprawą kucharza, którego wyróżniono w prestiżowym konkursie dla najlepszych mistrzów kuchni świata, „BOCUSE d'Or 2009”. To wystarczyło, by japońskie noże Tamahagane Kyoto SAN zyskały renomę ostrzy grzechu wartych.

Poniżej znajdziesz film o japońskich, damasceńskich nożach Tamahagane Kyoto San. Zapraszamy do oglądania.

  • Jeśli czujesz przemożną, chciałoby się powiedzieć - potworną - potrzebę krojenia ostrymi nożami, sądzimy, że znaleźliśmy remedium na tę coraz częstszą przypadłość.
  • Bardzo wytwornie wyglądające ostrza noży z kolekcji Tamahagane Kyoto SAN nie są wcale tak miłe, jak na to wyglądają. Mają w sobie wiele z doktora Jekyll’a i Mr Hyde’a. Na pierwszy rzut oka - subtelne i ułożone, faktycznie jednak kochają ostro rozprawiać się ze swoimi warzywnymi, czy mięsnymi przeciwnikami.
  • W naszym filmie nieco o nożach Tamahagane Kyoto SAN, które szybko staną się nr 1 w  Twojej kuchni.

Tamahagane Kyoto SAN
w skrócie

  • 63-warstwowe japońskie noże
  • odkryte w czasie renomowanego konkursu „BOCUSE d'Or 2009”
  • malownicze, subtelne damasceńskie wzory na ostrzu
  • rdzeń ze stali VG-5 + 62 warstwy nierdzewnej stali SUS410
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodna rękojeść z micarty
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - wysokowęglowa stal VG-5
  • ostrze - 32 warstwy kutej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali damasceńskiej SUS410
  • rękojeść - odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarta

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm
  • waga - 96 g

Przeznaczenie noża uniwersalnego
z kolekcji Tamahagane Kyoto SAN

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Prawdziwa sztuka kowalska
niejedno ma imię -
warstwy kontra ostrość stali

Dziwer noży Tamahagane Kyoto SAN jest drobny i delikatny. Dlatego te noże sprawiają wrażenie dość lekkich, co jest złudne. Faktycznie mamy do czynienia z prawdziwym kawałem stali w bardzo pięknej oprawie.

Dwa połączone ze sobą typy stali (VG-5 i SUS410) sprawiają, że sprawność krojenia i przyjemność operowania nożami Tamahagane Kyoto SAN zadziwia nawet mistrzów kuchni. Czyli - uwaga na palce…

Noże Tamahagane Kyoto SAN
naostrzysz sprawnie i szybko
na różnych typach kamieni

  • Japońskie noże Tamahagane Kyoto SAN o twardości 61 stopni HRC doskonale naostrzysz na kamieniach ceramicznych. Możesz również wybrać ostrzałki syntetyczne, czy kamienie naturalne.
  • Damasceńskie noże Tamahagane ostrz na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 lub 1000 i 4000, a poleruj na gradacji 5000, 6000 lub 8000 gritów.
  • Jeśli Twoje noże są mocno stępione, użyj najpierw kamieni o ziarnistości 200-800 punktów.
  • Przy tak doskonałej jakości kutych, japońskich noży warto sięgnąć po ostrzałki renomowanych producentów. Ważne, byś nie ostrzył pięknych noży Tamahagane Kyoto SAN na najtańszych ostrzałkach, bo ich jakość pozostawia z reguły wiele do życzenia.

Ostrzenie japońskich noży
wcale nie jest trudne
Obejrzyj nasz film!

  • Niektórzy obawiają się ostrzenia japońskich noży. Ale, jak mówi mądre przysłowie, strach ma wielkie oczy. Po kilkunastu minutach ćwiczeń okazuje się, że to naprawdę prosta sprawa.
  • Jak dobrze ostrzyć? Nasz film poprowadzi Cię krok po kroku przez cały proces. Już po pierwszym obejrzeniu uznasz, że to zajęcie dla każdego.
  • W filmie zobaczysz ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Rękojeść z micarty,
która odkrywa tajemnicę
płóciennego splotu

  • Bardzo wygodna rękojeść japońskich noży Tamahagane Kyoto SAN powstała z micarty, czyli warstw płótna łączących za pomocą żywicy.
  • Przyjrzyj się zdjęciu. Zobaczysz wyraźne sploty płótna zatopione w żywicy. Efekt jest bardzo ciekawy.
  • Ale nie tylko na tym polega urok micarty, która jest odporna na wilgoć, uderzenia i wszelkie kuchenne niespodzianki. Trzymasz w dłoni nóż z rękojeścią, która wytrwa przez bardzo długie lata.

Specjalista podpowiada,
jak dobrze obchodzić się
z japońskimi nożami Tamahagane

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże ostrz w proporcjach 50/50, nie przekraczając kąta 14-15 stopni
  • możesz też zmienić ich geometrię w proporcjach 60/40 lub 70/30 (wtedy na 6-7 ruchów z jednej strony przypadają 4-3 z drugiej); ten proces musi przebiegać stopniowo, w ciągu kilku kolejnych ostrzeń
  • używaj desek z wyrezonowanego drewna, np., dębu, jesionu, teaku
  • możesz sięgnąć po specjalistyczne, syntetyczne japońskie deski Asahi, czy Hasegawa, na których Twoje noże pokażą, co potrafią
  • noże Tamahagane umieszczaj na listwach bądź pulpitach magnetycznych, nie trzymaj ich w szufladzie
  • japońskimi nożami nie krój mięsa z kością, czy mrożonek
  • noże myj zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce