Niektóre japońskie noże poznaje się tak, jak prawdziwych przyjaciół. Odkrywanie zalet japońskich, damasceńskich, 63-warstwowycyh noży Tamahagane Kyoto SAN kuźni Kataoka będzie niebywałą przygodą.
Damast noży Tamahagane Koyoto SAN jest subtelny i delikatny, co nadaje im wizualnej zwiewności. Jednak pierwsze wrażenie jest złudne, bo noże Kataoka z kolekcji Tamahagane Kyoto SAN są doskonale ostre. Między jednym, a drugim ostrzeniem może minąć nawet 10-12 tygodni.
Kute w mieście Tsubame City noże Tamahagane Kyoto SAN powstają z dwóch typów stali - rdzeń wykuto ze stali VG-5, a 62 warstwy ze stali nierdzewnej SUS410. Całość ma twardość +/- 61 stopni HRC w skali Rockwella, co klasyfikuje je w grupie noży dedykowanych nawet profesjonalistom.
Nóż uniwersalny nadaje się idealnie do mniej wymagających i delikatniejszych czynności - krojenia, rozdrabniania niewielkich kawałków mięsa bez kości, niedużych warzyw i owoców.
Doskonale ostry 15 cm nóż uniwersalny ma bardzo wygodną rękojeść z odpornej na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarty. Jeśli dobrze przyjrzysz się trzonkowi noża Tamahagane Kyoto SAN, zauważysz sploty płótna, które, łączone z żywicami, tworzy materiał zwany micartą.
Te urocze noże łatwo naostrzysz na różnego typu kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Warto, byś do krojenia wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.
Noże Tamahagane Kyoto SAN stały się rozpoznawalne za sprawą kucharza, którego wyróżniono w prestiżowym konkursie dla najlepszych mistrzów kuchni świata, „BOCUSE d'Or 2009”. To wystarczyło, by japońskie noże Tamahagane Kyoto SAN zyskały renomę ostrzy grzechu wartych.
Poniżej znajdziesz film o japońskich, damasceńskich nożach Tamahagane Kyoto San. Zapraszamy do oglądania.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Dziwer noży Tamahagane Kyoto SAN jest drobny i delikatny. Dlatego te noże sprawiają wrażenie dość lekkich, co jest złudne. Faktycznie mamy do czynienia z prawdziwym kawałem stali w bardzo pięknej oprawie.
Dwa połączone ze sobą typy stali (VG-5 i SUS410) sprawiają, że sprawność krojenia i przyjemność operowania nożami Tamahagane Kyoto SAN zadziwia nawet mistrzów kuchni. Czyli - uwaga na palce…
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE