Niektóre japońskie noże poznaje się tak, jak prawdziwych przyjaciół. Odkrywanie zalet japońskich, damasceńskich, 63-warstwowycyh noży Tamahagane Kyoto SAN kuźni Kataoka będzie dla Ciebie niebywałą przygodą.
Damast noży Tamahagane Koyoto SAN jest subtelny i delikatny. Ostrza powstają z dwóch typów stali. Rdzeń wykuto ze stali VG-5, a 62 warstwy ze stali nierdzewnej SUS410. Całość ma twardość 61 stopni HRC, co klasyfikuje noże w grupie ostrzy dedykowanych nawet profesjonalistom.
Tamahagane Kyoto SAN możesz ostrzyć, nawet, raz na 8-10 tygodni. Musisz tylko pamiętać, by używać japońskich desek Asahi lub Hasegawa.
Doskonale ostry nóż Kyoto SAN ma bardzo wygodną rękojeść z odpornej na wilgoć i czynniki zewnętrzne micarty. Jeśli dobrze przyjrzysz się trzonkowi noża, zauważysz sploty płótna, które, łączone z żywicami, tworzą materiał zwany micartą.
Noże Kyoto SAN stały się rozpoznawalne za sprawą kucharza, którego wyróżniono w światowej klasy konkursie dla najlepszych mistrzów kuchni: „BOCUSE d'Or 2009”. To wystarczyło, by japońskie noże Tamahagane Kyoto SAN zyskały renomę ostrzy grzechu wartych.
Poniżej znajdziesz film o japońskich, damasceńskich nożach Tamahagane Kyoto San. Zapraszamy do oglądania.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Tamahagane
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Kyoto SAN
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie